Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Jeg oplever i min klinik at mange mennesker ikke får fibre nok i deres mad. Resultatet er en dårlig fordøjelse og lav energi. Hvorfor? Vi mennesker er oprindeligt planteædere og ikke kødspisere. Lader man sin kost bestå overvejende af kød og animalske produkter som f.eks. med Palæo-diæten, kan man risikere ikke at få fibre nok. Resultatet er forstoppelse, og at maden ligger for længe i dit mave/tarmsystem.

For bedre at forstå hvad der sker i tarmene, når der er tale om mave/tarmproblemer, kan man forestille sig en bilmotor. For at bilen skal kunne køre er det vigtigt med den rette benzin. Og den rette ”benzin” for os menneske, er ikke så meget kød og animalske produkter, som vi måske tror.

Ved hjælp af ændringer i din kost kan din fordøjelse forbedres, og gener og smerter kan mindskes og forsvinde. Kendskab til kosten og dens egenskaber samt fjernelse af stress og andre belastninger kan føre til en bedre hverdag uden smerter, gener, oppustethed og ondt i maven

En af ændringerne er at spise fiberrig mad og meget af det, da fibre hjælper med at holde kroppen fri for mange giftstoffer. Fibre deles op i to grupper: vandopløselige og ikke-vandopløselige. Begge typer fibre er kolesterolsænkende, men derudover har de forskellig virkning, og du har brug for begge typer.

De vandopløselige fibre gør, at maden bliver længere tid i mavesækken. Du holder dig derfor mæt længere og dit blodsukker bliver mere stabilt, da glukosen (sukkeret fra din mad) går langsommere i blodet. Du finder især denne slags fibre i frugt, bælgfrugter, havre og byg.

De ikke-vandopløselige fibre stimulerer fordøjelsen, så afføringen kommer hurtigere igennem systemet. Samtidig binder fibrene diverse giftstoffer såsom farve- og tilsætningsstoffer. Det vil sige, at fibrene tager giftstofferne med ud af kroppen via afføringen. Du finder især denne slags fibre i grove hvedeprodukter samt i grøntsager.

Nogle mærker tydelige smerter og gener, mens andre har tavse maveproblemer.

Typiske symptomer der opleves, er følgende:

- smerter i maven/bughulen, typisk nederst i maven

- diarré, med eller uden mavesmerter

- forstoppelse, ofte med mavesmerter og knoldet afføring

- skiftevis diarré og forstoppelse, ofte på en uforudsigelig og uregelmæssig måde

- underliv eller bughule synes og føles udspilet

- følelse af meget luft i maven

- slimet og/eller knoldet afføring

- tilstanden bliver generelt værre i perioder med stress og forsvinder i andre mindre belastede perioder

Hvis du ikke er vant til at spise frugt eller grønt om morgenen kan det godt give nogle udrensningssymptomer ofte i form af hyppigere toiletbesøg. Men du skal ikke blive forskrækket eller bekymret, det er ganske normalt og kan vare ca. 2-3 dage. Efterfølgende kan du lægge mærke til hvilke slags frugter du har det bedst med at spise ift. din fordøjelse og evt. smerter i maven. Ved at spise frugt om morgenen belaster du som sagt ikke din fordøjelse og tarme, og det kan hjælpe dine tarme og give dem bedre betingelser for at kunne nedbryde maden, du spiser og bedre kunne optage næringsstofferne fra maden. Du vil derfor højst sandsynligt opleve, at du får mere energi, og at du får et bedre velvære.

Grøn go’morgen drik: (1 person)

1 banan

3 dl appelsinjuice

1 avocado

1 håndfuld spinat

1 spsk hørfrøolie

Blendes til en flydende masse og drikkes langsomt

Ugens gratis opskrift


Krabbesalat med granatæble

200 g krabbekød

2 stængler bladselleri

1 rødt æble

20 g frisk ingefær

1 Tomat uden kerner

1 håndfuld rucola

2 tsk hakket purløg, til pynt

Granatæbledressing

½ Granatæble

1 spsk æblecidereddike

2 spsk olivenolie

½ tsk krydderpeber

½ tsk kryddersalt

Fremgangsmåde:

Skær krabbekødet i små stykker. Hvis det er fra dåse, så del det godt ud i en skål. Skær bladselleri og æble i fine stykker. Riv ingefæren på et fint rivejern og skær tomaten i skiver. Bland det hele godt og læg det på en bund af rucola. Drys med purløg.

Lav dressingen:

Tag kernerne ud af granatæblet ved at lægge det i håndfladen med bunden nedad og banke på bagsiden af det med en træske. Så  begynder kernerne at løsne sig, og man kan let få dem ud af æblet. Bland kernerne med de øvrige ingredienser og hæld dressingen over salaten.