Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Der har i evigheder været fokus på fedtstoffer, både dem fra planteolier og dem, der findes i animalske produkter, selvom de ofte er blevet skældt ud. Hvad er godt, hvad er skidt, usundt eller ok og hvordan danner man sig et overblik?

De fleste af mine klienter har svært ved at forstå, at en avocado er sund, fordi de tror, at den på grund af sit høje kalorieindhold er fedende.

Det er efter min mening en skam, fordi vi skal have en vis mængde fedtstof gennem vores mad for at slanke os, dog er det hovedsagelig de enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer, vi skal vælge - og her er avocadoen rigtig fint sammensat.

Hvis du er bange for, om din mad bliver mere kalorieholdig, når du f.eks. steger din bøf i smør, så er der faktisk ikke så meget at bekymre sig om rent kaloriemæssigt. Du får nemlig kun ca. ½-2 gram fedt ekstra pr. 100 gram kød ved at stege f.eks. hakkedrenge, frikadeller, koteletter osv. i fedtstof fremfor at tørstege dit kød.

Hvis du virkelig vil spare kalorier, kan du jo vælge magert kød og skære diverse fedtkanter fra, og så også huske at smide det fedt ud, der er på panden i stedet for at komme det i sovsen.

Omvendt kan det godt betale sig at være opmærksom på mængden af fedtstof, når du steger f.eks. kartofler, løg og andre grøntsager, da de suger en masse fedt til sig, under stegning. 100 gram kogte kartofler indeholder 0 gram fedt, hvorimod 100 gram brasede kartofler kan indeholde ca. 12 gram fedt.

Det vigtigste er faktisk, hvilket fedtstof du steger i  - og her taler vi ikke kalorier men sundhed. Når du steger kød til gryderetter eller på panden, skal du være opmærksom på, at de fleste fedtstoffer ikke tåler særlig høje stegetemperaturer. Raps- og olivenolie er at foretrække, fordi de indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer. Mange andre olier har et større indhold af flerumættede fedtsyrer, som er mindre varmestabile. Når man opvarmer disse typer fedtstoffer, ødelægges de og omdannes til transfedtsyrer, der kan være skadelige for vores helbred. At særligt stegepanden, woken osv. er ”farlige” redskaber, når det gælder sundhed, skyldes bl.a. at vi ikke helt kan kontrollere varmetemperaturerne på en kogeplade, idet vi ikke har temperaturangivelser. Så går det bedre i ovnen, hvor vi sætter den på f.eks. 180 grader.

Den bedste olie til at stege i er faktisk kokosolie, der fås med en mild smag af kokos og som en smagsneutral raffineret variant. Næstbedst  er smør, der som kokosolie er varmestabil. Du kan også få kokossmør til dit brød, hvis du vil prøve en anden variant af smørstof. Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet, fordi det indeholder mættet fedt. Kokosolie medvirker ikke til f.eks. vægtstigning eller forhøjet kolesterol, fordi dette sunde fedtstof er et plantefedtstof, der ikke let lagres som fedt - men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at normalisere stofskiftet og dermed give vægttab.

 


Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Der har i evigheder været fokus på fedtstoffer, både dem fra planteolier og dem, der findes i animalske produkter, selvom de ofte er blevet skældt ud. Hvad er godt, hvad er skidt, usundt eller ok og hvordan danner man sig et overblik?

De fleste af mine klienter har svært ved at forstå, at en avocado er sund, fordi de tror, at den på grund af sit høje kalorieindhold er fedende.

Det er efter min mening en skam, fordi vi skal have en vis mængde fedtstof gennem vores mad for at slanke os, dog er det hovedsagelig de enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer, vi skal vælge - og her er avocadoen rigtig fint sammensat.

Hvis du er bange for, om din mad bliver mere kalorieholdig, når du f.eks. steger din bøf i smør, så er der faktisk ikke så meget at bekymre sig om rent kaloriemæssigt. Du får nemlig kun ca. ½-2 gram fedt ekstra pr. 100 gram kød ved at stege f.eks. hakkedrenge, frikadeller, koteletter osv. i fedtstof fremfor at tørstege dit kød.

Hvis du virkelig vil spare kalorier, kan du jo vælge magert kød og skære diverse fedtkanter fra, og så også huske at smide det fedt ud, der er på panden i stedet for at komme det i sovsen.

Omvendt kan det godt betale sig at være opmærksom på mængden af fedtstof, når du steger f.eks. kartofler, løg og andre grøntsager, da de suger en masse fedt til sig, under stegning. 100 gram kogte kartofler indeholder 0 gram fedt, hvorimod 100 gram brasede kartofler kan indeholde ca. 12 gram fedt.

Det vigtigste er faktisk, hvilket fedtstof du steger i  - og her taler vi ikke kalorier men sundhed. Når du steger kød til gryderetter eller på panden, skal du være opmærksom på, at de fleste fedtstoffer ikke tåler særlig høje stegetemperaturer. Raps- og olivenolie er at foretrække, fordi de indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer. Mange andre olier har et større indhold af flerumættede fedtsyrer, som er mindre varmestabile. Når man opvarmer disse typer fedtstoffer, ødelægges de og omdannes til transfedtsyrer, der kan være skadelige for vores helbred. At særligt stegepanden, woken osv. er ”farlige” redskaber, når det gælder sundhed, skyldes bl.a. at vi ikke helt kan kontrollere varmetemperaturerne på en kogeplade, idet vi ikke har temperaturangivelser. Så går det bedre i ovnen, hvor vi sætter den på f.eks. 180 grader.

Den bedste olie til at stege i er faktisk kokosolie, der fås med en mild smag af kokos og som en smagsneutral raffineret variant. Næstbedst  er smør, der som kokosolie er varmestabil. Du kan også få kokossmør til dit brød, hvis du vil prøve en anden variant af smørstof. Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet, fordi det indeholder mættet fedt. Kokosolie medvirker ikke til f.eks. vægtstigning eller forhøjet kolesterol, fordi dette sunde fedtstof er et plantefedtstof, der ikke let lagres som fedt - men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at normalisere stofskiftet og dermed give vægttab.