Du bliver hvad du spiser’ og jeg kan tydeligt se, at mine klienter, alle har samme udfordring; de spiser for meget syredannende mad.

Dette kan påvirke energiniveauet og kroppens samlede helbred, på lang sigt. De typiske ’mad-fejl’ vi laver, er for meget kød, kornprodukter (brød), kaffe, sukker og mejeriprodukter. Da de fleste samtidig motionerer for lidt, drikker for lidt vand samt spiser for få grønsager og frugt, er det hurtigt at se, at deres syre/base forhold i deres madplan, ikke er i balance. Men det er nemt at rette op på og ændringer i energiniveau og vægt, sker hurtigt.

Blodets pH-værdi er svagt basisk (7,365) og dette vil kroppen forsøge at genoprette hele tiden, da det er essentielt for bl.a. at opretholde iltniveauet i cellerne. Bliver dit blod ’for surt’ vil kroppen stjæle basiske mineraler andet sted fra din krop, f.eks. dine knogler, muskler eller nerver.

Alt der kan gøres flydende, har en pH-værdi, dvs. din mad og drikkevarer har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod, når det optages i cellerne. Der er mange ting, du selv kan gøre, for at forhindre, at det sker. Udover kosten er motion også et vigtigt redskab, idet fysisk aktivitet ilter dit blod og giver dig en bedre balance.

Nogle føde- og drikkevarer danner base og andre danner syre i dit blod:

Basedannende fødevarer:

Frugt, grønsager, syrnede mejeriprodukter, kartofler, mandler og paranødder, græskarkerner, tangprodukter, hvidløg og ingefær, urter, grøn salat og avocado, urtete og friskpresset juice, olivenolie, hørfrøolie, kokosnød og torskelevertran

Syredannende fødevarer:

Kød (kalv, okse, svin), fisk, skaldyr, fjerkræ og æg, Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde. Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner og pasta. Solsikkeolie, majsolie og margarine Slik, is, sukker, sødemidler, salt, chokolade, kage og pizza Alkohol, kaffe, te (både sort te, frugtte og grøn te), sodavand, mineralvand og saft fra karton eller flaske Medicin, stress og tobak. En basisk pH værdi i blodet er vigtigt for alle personer uanset hvem man er, hvor gammel man er og om man ønsker at tabe sig, lider af kostrelaterede sygdomme.

Syre og base på din tallerken: Når du anretter mad på din tallerken så sørg for, at 2/3 er base- dannende og kun 1/3 syredannende. Er du fortsat sulten efter den første portion mad, så tag gerne en portion til, dog efter samme syre/base princip.

Ugens gratisopskrift

Salat med andebryst:

1 Andebryst

Citronpeber

150 g. Kejserhatte (andre svampe kan også bruges)

½ Skalotteløg

½ Granny Smith- æble

½ Pære

3 Håndfulde blandede salatblade

10 semisoltørrede tomater Løgspirer til pynt

Dressing:

½ dl. Æblejuice

¼ dl. Hyldeblomst (koncentrat)

Saft og reven skal af ½ citron

1 tsk. Friskhakket estragon

Olie

Salt og peber

Fremgangsmåde: Rids fedtet på andebryst i terninger og krydr det med citronpeber. Steg andebrystet på en pande i 20-25 minutter, eller til det er rosa i midten. Lad det hvile 10-14 minutter. Skær det i tynde skiver. Rens svampene. Skær skalotteløget, æblet og pæren i fine skiver. Bland det hele med salaten og de soltørrede tomater i en skål. Rør æblejuice, hyldeblomstsaft, citronskal og –saft, estragon og olivenolie sammen til en dressing, smag til med salt og peber. Fordel dressingen over salaten.