Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: 

Fra naturens side er vi udstyret med ”en sød tand”. Det skyldes bl.a. at den første mad vi har fået, er modermælk, som er naturligt sødt. Det søde forenet med trygheden, trøsten når vi var kede af det eller sultne, ligger i os, på et ubevidst plan, igennem hele livet. Når vi vænnes fra modermælken efter 6 – 18 måneder, er mange ofte blevet vænnet til noget andet sødt i stedet, det har måske være en løsning for vores mor, mod et uroligt barn, en erstatning for ”mor” samt en dulmen af vores ”sukkertrang”. At det følger os op gennem livet, er der ikke mange der er klar over, men det ligger altså som en ubevidst ”trang”, når det voksne liv, ikke er sødt nok.

De fleste af mine klienter har en sød tand, det fortæller de, når vi mødes til kostvejledning. De ved som regel ikke hvor det stammer fra og hvorfor, men lidt sødt i løbet af dagen, skal de have. Cola, chokolade, slik, sodavand, saftevand, lakrids, vingummi, lakridskonfekt, is, småkager, muffins, kaffe latte med sukker osv…Det er som en dårlig spiral, for mere kræver mere. Og vægten stiger i takt med at energien og humøret daler, fordi det giver ubalance i blodsukkeret, og faktisk har den modsatte virkning, end den vi spiste på, nemlig for at få noget sødt, der gjorde os ”godt”. Og når vi ikke selv kan styre vores sukkertrang, bliver det også svært at styre den for vores børn, der jo helt naturligt elsker noget sødt.

WHO (World Health Organisation) opfordrer folk til, at sætte deres sukkerforbrug ned. Tidligere anbefalede WHO at man maksimalt indtager 50 gram sukker om dagen, men i dag er anbefalingen maksimalt 25 gram, hvilket svarer til fem sukkerknalder om dagen. Hos WHO mener man, at skadevirkningen ved for stort et sukkerindtag kan sidestilles med rygning. Danskerne er faktisk nogen af de største sukkergrise, men tilsyneladende er vi herhjemme er vi ikke helt så sukker-forskrækkede som WHO.

Anbefalingen fra WHO for voksne er altså maks. 5 sukkerknalder om dagen, her ser du hvad nogle af de største ”syndere” er:

  • En halv liter cola indeholder 24 sukkerknalder.
  • 60 gram Kelloggs Frosties indeholder 12 sukkerknalder.
  • En Mars bar indeholder 16 sukkerknalder.

Overskydende kalorier lagres i form af fedt på kroppen og selv et begrænset dagligt energioverskud fra for eksempel tre stykker lakridskonfekt kan bidrage til en vægtøgning på 12 kilo over en periode på 5 år og dermed til udvikling af overvægt og fedme.

Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kost og Fysiske Aktivitet viser, at den typiske danske kost i dag indeholder alt for meget sukker og fedt, især mættet fedt og for lidt kostfiber, fisk, frugt og grønt i forhold til anbefalingerne fra blandt andre Fødevarestyrelsen.

Desuden spiser mange danskere for meget i forhold til deres energibehov. Den typiske danske kost øger altså risikoen for hjerte-kar-sygdomme, overvægt og fedme, type 2-diabetes, knogleskørhed og visse former for kræft.

Retningslinjerne for børn og sukker er at sukkermængden ikke overstige:

  • 2 - 5 år: 30 gram sukker om dagen
  • 6 - 9 år: 45 gram sukker om dagen
  • 10 - 13 år: 55 gram sukker om dagen
  • 14 - 17 år: 65 gram sukker om dagen

Sodavand og saftevand er blandt de største sukkerkilder i børns kost.

En god huskeregel er, at børn højst:

  • 3 - 6 år: drikker 3 dl sodavand eller saft og højst spiser 100 g slik - om ugen
  • fra 7 år: drikker 5 dl sodavand eller saft og højst spiser 200 g slik - om ugen

Set fra et ernæringsmæssigt synspunkt kan sodavand lige så godt erstattes med vand, fordi sodavand kun bidrager med energi og sukker. Hvis man erstattede al sukkersødet sodavand med vand hele livet, ville gennemsnitsdanskeren i teorien kunne opnå et vægttab på 4 kilo på et år. Et vægttab i den størrelsesorden ville være et stort skridt i kampen for at forebygge overvægt og fedme.

Hvis sukker blev opfundet i dag og ville det muligvis blive forbudt som levnedsmiddel. Hvidt sukker speeder dig nemlig op, for sukker er det som man betegner som ”et tomt kulhydrat”, hvilket vil sige, at du indtager en form for mad, uden næringsstoffer som f.eks. vitaminer, mineraler mm., men med et indhold af kalorier og energi. Når du f.eks. spiser et stykke chokolade eller slik, snyder du faktisk din fordøjelse, for der kommer godt nok noget ned i dit mave/tarmsystem, der skal fordøjes, der kommer bare ikke noget næring ud til dine celler, fordi produkterne er "tomme" for næring.

En sød tand, overvægt, svingende humør, hovedpine, træthed og koncentrationsproblemer og ustabilt blodsukker, er blot nogle af de bivirkninger man kommer til at opleve, hvis man er afhængig af sukker.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: 

Fra naturens side er vi udstyret med ”en sød tand”. Det skyldes bl.a. at den første mad vi har fået, er modermælk, som er naturligt sødt. Det søde forenet med trygheden, trøsten når vi var kede af det eller sultne, ligger i os, på et ubevidst plan, igennem hele livet. Når vi vænnes fra modermælken efter 6 – 18 måneder, er mange ofte blevet vænnet til noget andet sødt i stedet, det har måske være en løsning for vores mor, mod et uroligt barn, en erstatning for ”mor” samt en dulmen af vores ”sukkertrang”. At det følger os op gennem livet, er der ikke mange der er klar over, men det ligger altså som en ubevidst ”trang”, når det voksne liv, ikke er sødt nok.

De fleste af mine klienter har en sød tand, det fortæller de, når vi mødes til kostvejledning. De ved som regel ikke hvor det stammer fra og hvorfor, men lidt sødt i løbet af dagen, skal de have. Cola, chokolade, slik, sodavand, saftevand, lakrids, vingummi, lakridskonfekt, is, småkager, muffins, kaffe latte med sukker osv…Det er som en dårlig spiral, for mere kræver mere. Og vægten stiger i takt med at energien og humøret daler, fordi det giver ubalance i blodsukkeret, og faktisk har den modsatte virkning, end den vi spiste på, nemlig for at få noget sødt, der gjorde os ”godt”. Og når vi ikke selv kan styre vores sukkertrang, bliver det også svært at styre den for vores børn, der jo helt naturligt elsker noget sødt.

WHO (World Health Organisation) opfordrer folk til, at sætte deres sukkerforbrug ned. Tidligere anbefalede WHO at man maksimalt indtager 50 gram sukker om dagen, men i dag er anbefalingen maksimalt 25 gram, hvilket svarer til fem sukkerknalder om dagen. Hos WHO mener man, at skadevirkningen ved for stort et sukkerindtag kan sidestilles med rygning. Danskerne er faktisk nogen af de største sukkergrise, men tilsyneladende er vi herhjemme er vi ikke helt så sukker-forskrækkede som WHO.

Anbefalingen fra WHO for voksne er altså maks. 5 sukkerknalder om dagen, her ser du hvad nogle af de største ”syndere” er:

  • En halv liter cola indeholder 24 sukkerknalder.
  • 60 gram Kelloggs Frosties indeholder 12 sukkerknalder.
  • En Mars bar indeholder 16 sukkerknalder.

Overskydende kalorier lagres i form af fedt på kroppen og selv et begrænset dagligt energioverskud fra for eksempel tre stykker lakridskonfekt kan bidrage til en vægtøgning på 12 kilo over en periode på 5 år og dermed til udvikling af overvægt og fedme.

Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kost og Fysiske Aktivitet viser, at den typiske danske kost i dag indeholder alt for meget sukker og fedt, især mættet fedt og for lidt kostfiber, fisk, frugt og grønt i forhold til anbefalingerne fra blandt andre Fødevarestyrelsen.

Desuden spiser mange danskere for meget i forhold til deres energibehov. Den typiske danske kost øger altså risikoen for hjerte-kar-sygdomme, overvægt og fedme, type 2-diabetes, knogleskørhed og visse former for kræft.

Retningslinjerne for børn og sukker er at sukkermængden ikke overstige:

  • 2 - 5 år: 30 gram sukker om dagen
  • 6 - 9 år: 45 gram sukker om dagen
  • 10 - 13 år: 55 gram sukker om dagen
  • 14 - 17 år: 65 gram sukker om dagen

Sodavand og saftevand er blandt de største sukkerkilder i børns kost.

En god huskeregel er, at børn højst:

  • 3 - 6 år: drikker 3 dl sodavand eller saft og højst spiser 100 g slik - om ugen
  • fra 7 år: drikker 5 dl sodavand eller saft og højst spiser 200 g slik - om ugen

Set fra et ernæringsmæssigt synspunkt kan sodavand lige så godt erstattes med vand, fordi sodavand kun bidrager med energi og sukker. Hvis man erstattede al sukkersødet sodavand med vand hele livet, ville gennemsnitsdanskeren i teorien kunne opnå et vægttab på 4 kilo på et år. Et vægttab i den størrelsesorden ville være et stort skridt i kampen for at forebygge overvægt og fedme.

Hvis sukker blev opfundet i dag og ville det muligvis blive forbudt som levnedsmiddel. Hvidt sukker speeder dig nemlig op, for sukker er det som man betegner som ”et tomt kulhydrat”, hvilket vil sige, at du indtager en form for mad, uden næringsstoffer som f.eks. vitaminer, mineraler mm., men med et indhold af kalorier og energi. Når du f.eks. spiser et stykke chokolade eller slik, snyder du faktisk din fordøjelse, for der kommer godt nok noget ned i dit mave/tarmsystem, der skal fordøjes, der kommer bare ikke noget næring ud til dine celler, fordi produkterne er "tomme" for næring.

En sød tand, overvægt, svingende humør, hovedpine, træthed og koncentrationsproblemer og ustabilt blodsukker, er blot nogle af de bivirkninger man kommer til at opleve, hvis man er afhængig af sukker.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.