I min kostklinik, har jeg mange overvægtige klienter. Når jeg kigger i deres maddagbøger, som de medbringer til konsultationerne, så er det tydeligt for mig at se, at den største årsag til deres overvægtsproblematik, er at de spiser for meget syremad. Deres overvægt er ikke kun opstået fordi de har spist for meget mad, men fordi den syre der er i maden, bl.a. giver dem store væskeophobninger.
Hvis kroppen ikke kan udskille syreoverskuddet som maden og drikkevarerne indeholder, så ophober det sig i kroppen, og det er ikke kun som væskeophobninger, men også som ophobning i fedtvævet, der vokser i størrelse. Det er en forsvarsmekanisme som kroppen har udviklet, og formålet med den er, at syren ikke når ud til kroppens organer og gør skade på dem. Den ophobede væske kan nemlig hjælpe kroppen med at holde sig ren og så at sige ”fortynde” syren.
Alt, hvad der kan gøres flydende, har en pH-værdi, dvs. din mad og dine drikkevarer har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod. Dit blod skal holdes sig på en pH-værdi, der er svagt basisk, ca. 7,365. Derfor er det vigtigt, at du får en kost, der giver et overskud af basedannende elementer. Hemmeligheden bag en sund og slank krop hedder pH-værdi og handler om, at du skal respektere blodets pH-værdi, som er svagt basisk (7,365), for at kunne opnå en ideel vægt og et godt helbred.
Det kan heldigvis tage mange år før pH værdien i dit blod falder til på grund af dårlige kostvaner, da kroppen på bedste vis vil forsøge at gøre alt, for at undgå dette, bl.a. ved at sætte nyrernes udrensningsfunktion op, give dig et for højt blodtryk (så blodet cirkulerer endnu hurtigere til lungerne for at blive renset), øge dit væske niveau i kroppen, samt øge din fedtmasse. Der er mange ting du selv kan gøre, for at forhindre at det sker, kosten er en ting, dine drikkevarer er også betydningsfulde, for en god pH-balance. Desuden er motion et vigtigt redskab, fordi motion ilter dit blod og giver dig dermed en bedre pH-værdi, men alt skal i balance, fordi træner du for meget, kan det også danne syre, da det kan stresse kroppen.
Her ser du hvilke fødevarer der henholdsvis danner base og syre i dit blod. Hvis du sørger for at få dobbelt så meget basedannende kost so syredannende, vil du kunne opnå et sundt vægttab.
Basedannende fødevarer er:
- Frugt, al slags, men kun rå ikke opvarmede
- Grøntsager, alle slags
- Mælkesyrede grøntsager
- Kartofler, alle slags
- Mandler og paranødder
- Græskarkerner og kokosnød
- Tangprodukter
- Hvidløg og ingefær
- Urter, salat og avocado
- Syrnede mejeriprodukter, f.eks. ymer, A 38 og yoghurt naturel samt skyr
- Urtete og friskpresset juice
- Olivenolie, hørfrøolie, torskelevertran
- Motion (virker udrensende) og yoga
- Ilt, sørg for at du trækker vejret dybt ned i lungerne, helst via hjælp fra maven
Syredannende fødevarer er:
- Kød (kalv, okse, svin)
- Fisk og skaldyr
- Fjerkræ og æg
- Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde
- Kornprodukter, alle slags så som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta
- Solsikkeolie, majsolie, margarine
- Slik, is, sukker, sødemidler, salt, chokolade, kage og pizza
- Alkohol, kaffe, te (både sort te, grøn te og frugtte), sodavand, mineralvand og saft fra karton eller flaske
- Medicin, stress, tobak
En forkert pH-værdi i dit blod vil på langt sigt give dig:
- Overvægt og lav forbrænding
- Energitab og dårligt immunforsvar
- Trang til søde sager og blodsukkerforstyrrelser
- Hovedpine eller migræne
- Væskeansamlinger
- Led- og muskelsmerter
- For højt blodtryk
- Stress
- Dårlig blodcirkulation
Skriv gerne en maddagbog hver dag og ind i mellem, så tegner du en rød cirkel om det der danne syre, så du kan følge med i regnskabet. Det er vægten i gram der tæller når du skal regne ud, hvor meget syre du har spist eller drukket.