Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Hold fest uden dårlig samvittighed

Kender du det, at du er godt i gang med din slankekur eller nye sunde livsstil - og så kommer invitationerne til fødselsdage, jubilæer mv dumpende ind i postkassen i en lind strøm?

Tankerne farer gennem dit hoved: Jeg må melde fra! Nu gik det lige så godt - nu er det hele ødelagt!

Men det behøver faktisk ikke at gå galt, bare fordi der er mærkedage i kalenderen. Det er nemlig ikke festen med alkohol, fed og usund mad, der øger dit taljemål. Det er hverdagene.

Mine klienter, der følger et kostprogram over mange uger uger, oplever at blive inviteret til fødselsdage, jubilæer eller fester undervejs. Og deres spørgsmål er:

»Tager jeg på, hvis jeg spiser forkert en dag eller to?«

Nej. Hvis man dagen efter en fest har taget på - så er det altså hverken fedt eller muskler. Det er væske. For kroppen ophober ekstra væske, når fordøjelsen kommer på overarbejde efter en stor omgang alkohol, lagkage, chips, fedt, sukker mv.

Så ro på … du kan sagtens tage med til fest, hvis blot du næste dag vælger de sunde mad- og drikkevarer igen. Og … husker motionen.

Halter det med at få sundheden ind i hverdagen, så er det måske nu, du skal i gang. Måske kan netop fødselsdagen, jubilæet, mærkedagen være dit startskud til at få gang i de livsforandringer, du har behov for. For mange er nytårsaften et startskud, fordi man så at sige tager hul på noget nyt. Men det gør man jo også efter en fødselsdag, et bryllup osv.

Måske er det nu, at du skal sige: “Nu lægger jeg de dårlige vaner bag mig og starter på et nyt år.” Det har en psykologisk effekt at tænke sådan - altså at starte på ny!

Det er en god idé at skifte de dårlige vaner ud en ad gangen. Hver gang du tager fat i en dårlig vane, bør den udskiftes med en god vane. Det kunne f.eks. være at droppe den daglige slikpose og i stedet spise en lille skål mandler og tørre frugt hver dag. Når den nye og sundere vane er blevet dagligdag, så kan du tage fat i den næste uvane.

På den måde vænner du dig stille og roligt til dine nye sunde livsvaner. For mange nye vaner ind på en gang kan betyde, at du ikke formår at overholde dem og dermed vender tilbage til de gamle vaner.

Her er et par  gode vaner - både i det daglige og til fest. De kræver en lille indsats, men giver en stor effekt.

  • Kig på din tallerken og øs mindre op

Hvis du får serveret en stor portion mad eller selv øser en stor portion op, så får det faktisk dig til at tage større mundfulde og til at spise hurtigere og mere.

Så det er værd at tænke over portionsstørrelsen. Både for dig selv og for andre, der måske kæmper lidt med vægten.

Undersøgelser viser nemlig, at voksne spiser ca. 500 kcal mindre hver dag, når de får serveret en lille portion mad. De spiser langsommere og tygger også maden bedre. Det sjove er, at en gruppe forsøgspersoner, der fik serveret henholdsvis en stor portion (700 gram) og en lille portion (300 gram) chili con carne med ris, følte sig lige mætte efter måltidet. Så der er ingen gund til at spise de mange ekstra kalorier.

  • Drik vand

De fleste er ikke gode nok til at drikke vand. Det er en uvane og på et tidspunkt overhøres “tørst signalet” fuldstændigt. Og det kan have følger for både vægt, energi og helbred. Mange forveksler sult og tørst - og spiser derfor i stedet for at drikke vand.

Til festlige lejligheder er vand også din gode ven - det betyder færre alkoholiske drikke og mindsker risikoen for de tømmermænd, der næste dag får dig til at spise junkfood osv.

Hvis du kun får drukket et par glas vand dagligt, så kan du installere APPEN “Waterin”” der sender dig et lille alarmsignal flere gange dagligt, så du husker at drikke vand.

Festmiddag

FORRET - Grillede østers med wasabicreme

  • 10 østers

Creme:

  • 2 spsk mascarpone
  • 1 spsk wasabi
  • 1 spsk estragon
  • 1 tsk allround krydderi
  • 1 tsk krydderpeber
  • 1 tsk citronsaft

Fremgangsmåde:
Tænd for grillen, på høj varme. Læg de åbne østers forsigtigt på, så du ikke spilder saften fra den. Lad dem grille indtil saften er tørret ind. Placer en skefuld af den blandede creme på hver østers, drys med chiliflakes. Lav en stor grøn salat ved siden af og server på en tallerken.

HOVEDRET - Lammekrone med butternut squash

  • 450 g lammekrone (med ben)

Marinade:

  • 100 g pekannødder
  • 3 spsk hyldeblomst koncentrat
  • 2 spsk frisk mynte
  • 3 spsk dijonsennep
  • 1 spsk agavesirup
  • 1 tsk allround krydderi
  • 1 tsk krydderpeber

Butternutsquash relish (græskar):

  • 1 kg butternut squash (du skal kun anvende det halve, resten kan du gemme)
  • 1 spsk estragon
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk  hvid balsamico
  • 2 spsk olivenolie

Fremgangsmåde:
Pekannødderne hakkes fint, der stilles ca. halvdelen til side. I et fad hældes nødder, hyldeblomst, finthakket mynte, sennep, honning samt salt og peber. Der røres godt rundt.

Nu smørres lammekrone ind med denne marinade. Grillen tændes og skal være medium varm. Steger du på en grillpande, skal du sørge for den er mediumvarm. Kødet lægges med bensiden ned af og grilles i ca. 10 – 12 minutter. Så vendes kødet og skal nu have ca. 10 minutter på kødsiden. Tjek hele tiden at det ikke bliver forbrændt. Så tages kødet af og hviler i ca. 10 minutter, under et klæde. Derefter skæres det til koteletter.

Skær squashen/græskarret, tag kernerne væk og skær kødet i bitte små tern. Hak urterne meget fint. Blad dette og tilsæt balsamico og olie. Miks dette godt og steg det på en grill pande i ca. 10 minutter, før høj varme, til det tager farve.

Ved servering placeres lammekoteletterne med to - tre pr. person samt relish.

DESSERT - Spændende partylagkage

Til 6-8 personer

Creme 1:

  • 1 pose soltørrede abrikoser
  • ½ dl vand
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 spsk honning

Creme 2:

  • ½ l cremefraiche 38 %
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 1 spsk citronsaft

Bunde:

  • 1½ dl glutenfri mel
  • 1 dl mandelmel
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 tsk fintrevet, frisk ingefær
  • 1 tsk bagepulver
  • 10 æggeblommer
  • 4 spsk birkesød
  • Kornene fra ½ stang vanilje
  • ½ dl rismælk

Pynt:

  • 2 pærer
  • vand
  • citronsaft
  • 1 pose stenfri soltørrede dadler
  • ¼ plade mørk chokolade (70% kakao)
  • 2 dl piskefløde
  • chai-blanding

Fremgangsmåde:
Lav creme 1: Blend de tørrede abrikoser med vand og citronsaft. Smag til med honning.

Lav creme 2: Pisk cremefraiche og vaniljesukker op. Tilsæt citronsaften, mens du pisker. Stil cremen til side. Forvarm ovnen til 170 grader.

Lav bundene: Vend mel, mandelmel, kardemomme, ingefær og bagepulver sammen.

Pisk æggeblommerne med birkesød og vaniljekorn. Vend forsigtigt tørstofferne med æggemassen og hæld rismælken i. Læg bagepapir på 3 bradepander og drys bagepapiret med lidt mel. Hæld massen ud på bagepapiret i 3 lige store portioner. Fordel massen på hver bradepande med en palet, så du former en cirkel (ca. 24 cm i diameter). Bag bundene i ovnen i ca. 5 minutter.

Lav pynten: Skær pærerne i tynde skiver og fjern kernehuset. Læg dem i vand med citronsaft. Snit dadlerne meget fint. Hak chokoladen fint. Pisk fløden til skum og stil det i køleskabet.

Smør de to første bunde med begge slags creme og læg pærer og dadler på. Læg den ene bund oven på den anden. Læg den sidste bund ovenpå og fordel flødeskummet på toppen. Pynt den med pærer, hakket chokolade og drys en lille smule chai-teblanding henover.

TILBEHØR:

Salat med fetaost og stegte figner

  • 150-200 g blandet salat
  • 50 g fetaost i tern
  • 150 g friske figner
  • 2-3 tsk olivenolie
  • 1 tsk agavesirup
  • Kryddersalt og krydderpeber efter smag

Dressing:

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk rødvinseddike
  • ½ tsk agavesirup
  • Kryddersalt og krydderpeber

Fremgangsmåde:
Skær fignerne i kvarter, og steg dem på en pande i olivenolie tilsæt agavesirup, kryddersalt og -peber ved god varme i 3-5 minutter. Afkøl fignerne. Skyl salaten og lad den afdryppe godt. Skær den i mindre stykker. Rør olivenolie, eddike og agavesirup sammen og smag dressingen til med salt og peber.

Bland først salaten lige inden servering. Anret med fignerne og osten ovenpå salaten.