Vi spiser og drikker i gennemsnit 20 kg sukker om året. Det er langt mere, end der er plads til, hvis vi skal spise sundt. Langt det meste sukker kommer fra slik, sodavand og kager.

Sukker kaldes for tomme kalorier fordi det hverken indeholder vitaminer, mineraler, kostfiber eller andet der er til gavn for kroppen. Indeholder maden for mange tomme kalorier, optager det pladsen for den sunde mad - sukker stjæler altså næringsstofferne.

Vores mad indeholder generelt alt for meget sukker, som kroppen slet ikke har brug for. Den kost børn indtager, indeholder også ofte for meget sukker. Og husk, sukker bliver lavet om til fedt!

Højst 10 % af energien i vores mad bør komme fra sukker.

Er dit barn tre år eller yngre, må det højst få 30 gram sukker om dagen.

Fra tre til seks år må det få op til 40 gram om dagen.

Mellem seks år og op til tolv år må det højst få op til 50 gram.

Fra tolv år og op efter gælder de 50 gram stadig.

Hvis du giver dit barn morgenmadsprodukter med et højt indhold af sukker som f.eks. Frosties, Coco Pops, Crusli og Guldkorn er det ligesom at give dem slik med mælk på.

Enkelte produkter indeholder op til 40-50 gram sukker pr 100 gram, hvilket svarer til indholdet af sukker i 100 g slik som fx vingummi eller lakrids.

Et højt sukkerindtag resulterer i en dårlig blodsukkerbalance og dette er ikke en god måde at starten dagen på. Derudover øger det risikoen for at få diabetes, blive overvægtig, få huller i tænderne, få hudsvamp, neglesvamp samt svamp i munden og humørsvingninger, er blot noget af det som sukker kan tage ”æren for” og hvor cigaretter og alkohol forbydes til unge under 16 år, burde man måske også kigge sukker efter i sømmene?

Undgå at give dit barn kunstige sødemidler. De er ganske vist kaloriefrie, men nogle specialister mener, at disse kemiske produkter er med til at forstyrre barnets sarte kropskemi og at de i større doser giver bivirkninger. Du kan i helsebutikker købe naturlige sødemidler med et lavt kalorieindhold, der også er økologisk fremstillet, hvilket er langt bedre for dit barn end både hvidt sukker og kunstigt fremstillede sødemidler.


Ugens gratis opskrift

“After school” boller med abrikos smørepålæg

Giver 1 bradepande fuld

½ l. vand

½ dl kokos olie

1 spsk. agavesirup

2 tsk. salt

25gr. gær

200gr. grov dansk durummel

300gr. grahamsmel

200gr. majsgryn

300gr. sigtet speltmel.

2 æggeblommer og lidt vand til pensling

Hæld lunken vand, olie, agavesirup, salt og gær i en skål eller røremaskine og rør ingredienserne godt sammen. Tilsæt de forskellige meltyper og ælt dejen grundigt igennem. Læg bagepapir på en bradepande og form dejen til boller og læg dem på bradepanden. Pensles med det samme og lad dem hæve i ca. 1 time. Bages ved 175 °C i ca. 20 min eller til de er gyldne.


Abrikos smørepålæg:

50 gr. mandler

1 pose soltørrede abrikoser (lægges i blød, så vandet dækker)

1 tsk agavesirup

2 tsk. citronsaft

Blend mandlerne til mel og sæt det til side. Læg abrikoserne i vand, i ca. 20 minutter, hæld halvdelen af vandet fra, eller behold noget af det til at blende med. Hæld melet i, samt citronsaft. Smag til med agave (er muligvis ikke nødvendigt, afhænger af smag).