Lene Hansson skriver hver uge en klumme for B.T. Plus. Du kan også få en sund kostplan med opskrifter og indkøbsliste til hele ugen her

Vi danskere elsker at spise kød, og gerne rigtig meget. Vi er en af de absolut mest kødspisende nationer i verden, men det kan vi dø af, ifølge professor dr. med. Ole Færgeman fra Århus Universitet

Baggrunden for hans udtalelse er en stor international rapport fra World Cancer Research Fund, der i 2007 konkluderede, at et stort forbrug af det såkaldte røde kød fra de firbenede dyr som okse, svin, ged og får forøger risikoen for at få kræft, især i tyktarm og endetarm.

Kræft i tyktarmen eller i endetarmen rammer knap 4.000 danskere om året, og de to cancertyper hører til de alvorligste former for kræft. Under halvdelen af dem, der rammes af sygdommene, lever efter fem år.

Sådan skærer du ned på det farlige kød

Det farlige kød er det fra de firbenede dyr som okse, svin, ged og får - Ifølge World Cancer Research Fund skal vi skære kraftigt ned på kødet, hvis vi vil mindske risikoen for at få kræft. Rapporten anbefaler, at hvert enkelt menneske ikke spiser mere end 500g rødt kød om ugen.

- Du kan med fordel skære ned på leverpostej, spegepølse, den gode serranoskinke og bacon. For saltet kød, røget kød og andet forarbejdet kød indeholder tilsætningsstoffer som nitrit, der også er kræftfremkaldende.

- Variér din uge, så du ikke spiser kød alle 7 dage. Indfør gerne 2 vegetardage, 2 fiskedage, 2 dage med lyst kød som f.eks. kylling eller kalkun og højst 1-2 dage med rødt kød.

- Prøv at vende dit billede af et traditionelt måltid, lad grøntsagerne være hoveddelen og lad kødet være tilbehøret

Foto: Iris
Vis mere

Ugens opskrift:

Grillet sværdfisk med ananas og tangsalat

Ingredienser: 300 g sværdfisk, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, saft af ½ citron, 200 g sød ananas, 200 g tangsalat, rød chili og rødløg til pynt og olie

Sådan gør du: 1. Sæt en grillstegepande over varmen på høj varme, kom olie på panden og steg fisken 3-4 minutter på hver side 2. Drys med salt og peber. Hæld citronsaft over fisken inden servering 3. Skær ananassen i lange stængler og grillsteg dem på panden i ca. 3 minutter på hver side 4. Læg ananassen sammen med fisken på tallerknen og pynt retten med tang, rødløg og chili skåret i fine skiver