Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Læs også Lene Hanssons ugentlige kostplan:

Er dit barn en rigtig sukkertrold, der drysser masser af sukker på morgenmaden og elsker is, sodavand, slik og kager? Ja, så kan det være, at du skal til at kigge lidt på både dit barns og hele familiens kostvaner.

Tre ud af fire børn får nemlig alt for meget sukker, i form af slik, sodavand, kiks og visse morgenmadsprodukter, der nemt kan udgøre op til 1/3 del af dagens samlende energiindtag. Børnelæger og ernæringseksperter er bekymrede over denne udvikling, som kan få helbredsmæssige og ernæringsmæssige konsekvenser for børnene, bl.a. fedme, øget risiko for diabetes og hjerte-karsygdomme.

Min egen vurdering af børn og kost kontra sygdomme er, at også ADHD kan sættes i forbindelse med sukkerholdig kost. Sukker er en såkaldt skjult ingrediens i mange fødevarer, da sukker også kan bruges som konserveringsmiddel.

Søde sager tager pladsen op for mad med vitaminer og mineraler, og det kan give følger siden hen i live. Bl.a. kan vitaminmangel være forløberen for hormonelle ubalancer, allergier og mave/tarmproblemer. Vitaminer og mineraler er nemlig med til at danne vores hormoner i kroppen, med til at modvirke allergi ved at styrke immunforsvaret og med til at producere de enzymer, som vi fordøjer vores mad med.

Guldkorn, coco pops, et stykke hvidt franskbrød med pålægschokolade til morgenmad (produkter med et højt glykæmisk indeks = højt GI), der giver en voldsom stigning i blodsukkeret med et efterfølgende lige så kraftigt fald, der gør kroppen træt.

Et stykke groft rugbrød eller hjemmelavet havregrød giver en langsommere og mere jævn stigning i blodsukkeret. Selv visse stykker frugt giver en langsommere stigning i blodsukkeret end hvidt brød - det er særligt bær. Langsom stigning i blodsukkeret betyder en længerevarende og bedre balance i energiforsyningen.

Udover de førnævnte ernæringsmæssige konsekvenser oplever mange forældre også andre negative følgevirkninger hos deres børn, når de har spist for meget sukker. Det kan eksempelvis være: Hovedpine, forringet koncentrationsevne, hyperaktivitet, dårligere søvn og stress, hormonforstyrrelser, samt et lavt energiniveau. En del børn er direkte undervægtige og kan ikke tage på, fordi sukker i sodavand, slik og andre usunde fødevarer tager pladsen for en naturlig sult! For børn der ikke bevæger sig særlig meget, kan sukkeret også betyde, at de nemt bliver overvægtige

Leg og bevægelse har stor betydning for vækst og udvikling, energi og generel sundhed. Ændrede og sunde kostvaner kan ikke alene udføre mirakler, der skal også motion og bevægelse til i dagligdagen.

Det er bedst at starte livet med gode madvaner, men det er aldrig for sent at komme i gang. At holde igen med sukker og søde sager og i stedet fokusere på gode madoplevelser er en del af sundere livsstil for både børn og voksne.

De usunde vaner ødelægger koncentrationen

For mange kager og andre søde sager går ud over hukommelsen og indlæringsevnen, viser forskning, som i efteråret 2004 blev præsenteret ved en konference i USA. Hærdet fedt optræder ofte i bagværk, kager og is. Og netop transfedtsyrer, fedt og sukker er din hukommelses fjende nummer et.

Forsøg med mus har vist, at de mus som spiste mad med stort indhold af transfedtsyrer, havde sværere ved at klare labyrinter og andre opgaver, hvor de skal lære nyt. Musene blev inddelt i to grupper. Den gruppe der havde mæsket i søde sager, der også indeholdt transfedtsyrer, havde betydeligt sværere ved at komme igennem en labyrint, end de mus der havde spist naturlige produkter, især når forskerne ændrede på labyrintens sammensætning.

Forskningsresultaterne blev præsenteret i San Diego ved det amerikanske hjerneselskabs årlige møde. Det er den svenske forsker Ann-Charlotte Granholm fra Medical University of South Carolina, Charleston i USA, der har forsket i musenes indlæringsevne.

Et er mus, noget andet er mennesker. Men der er sammenhænge, for hvis vi spiser for mange transfedtsyrer og for meget sukker, mister vi også nemt koncentrationen og øger risikoen for, at vi udvikler hjerte/karsygdomme samt diabetes 2.

Ugens gratis opskrift

Jordbærsommer med drys

Jordbærsommer med drys – 2 personer

- 10 Jordbær

- 20 Kirsebær

- 2 spsk græsk yoghurt

- 1 tsk kardemomme

- Fint hakkede tørrede figner

- Solsikkekerner

- Sesamfrø

- Fint hakkede mandler

- Hele græskarkerner

Fremgangsmåde:

Skyl jordbærrene og befri dem for stilk. Skyl kirsebærrene og fjern stenene.

Blend jordbær, kirsebær, græsk yoghurt og kardemomme i en blender i ½ minut, eller til blandingen har opnået en ensartet konsistens.

Server i en lille skål og drys kerner og frø.