Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Hvis du ofte føler dig træt, uoplagt eller kan blive meget irritabel, kan det være, at dit blodsukker er for lavt. Og det kan hænge sammen med kosten og mængden af kulhydrater og sukker i den mad, du spiser. Eksempelvis hvide kornprodukter kan give ustabilt blodsukker, fordi de optages hurtigt i blodet. Du kan sagtens spise kornprodukter, de skal bare være så uforarbejdede som muligt. Det vil sige, at du skal spise fuldkornsbrød, fuldkornspasta, brune ris, vilde ris osv.

Når jeg holder foredrag, spørger jeg altid, om deltagerne har en sød tand. Næsten alle rækker deres hånd i vejret. De fortæller også, at de også ofte oplever et fald i energi om eftermiddagen. Så spørger jeg dem, hvad de så gør for at få energien op igen? Svaret er som regel ”så spiser jeg noget sødt, lakridser, slik, chokolade m.m.”.

På den måde fodrer vi vores søde tand alt for meget, og sukkeret tager over og styrer os. Præcis som stoffer styrer en narkoman!

Du kan på mindre end 10 dage få styr på din søde tand, bl.a. ved at spise flere fødevarer, der går langsomt i blodet. Det allerbedste er grøntsager, men andre fødevarer er også gode - hemmeligheden hedder ”glykæmisk indeks”.

Det glykæmiske indeks (GI) er en indikation af, hvor hurtigt dine fødevarer går i blodet. Hvis du kender grundprincipperne i det, ved du også, hvad du skal spise for at få et stabilt blodsukker. Og så vil du også opleve, at du får mere energi og ikke bliver så hurtigt træt.

Oprindeligt var GI et vigtigt redskab for diabetespatienter, der skal passe på med de letoptagelige kulhydrater. Men flere og flere udenlandske undersøgelser har vist, at vi andre også med fordel kan anvende systemet. Fordelene ved at tage højde for GI, når du skal spise, er, at du får en energi, der holder længere i løbet af dagen, du mindsker risikoen for hjertesygdomme og forbedrer kroppens generelle sundhedstilstand. Fødevarer med lave GI-tal vil bevirke en langsommere stigning og et tilsvarende langsommere fald i dit blodsukker end fødevarer med høje GI-tal.

• En fødevares GI er defineret som den forøgelse af dit blodsukker, den forårsager, sammenlignet med den forøgelse der fremkaldes af den samme mængde hvidt brød.

• GI blev udviklet, for at man kunne rangordne fødevarer efter deres umiddelbare virkning på blodsukkeret.

• Kulhydratholdig mad, der nedbrydes hurtigt i fordøjelsessystemet, har højest GI, fordi blodsukkerresponsen er hurtig og voldsom. Med andre ord stiger blodets indhold af glukose (sukker) meget hurtigt.

• Omvendt har kulhydrater, der nedbrydes langsomt og frigiver glukose til blodet gradvist, lave tal.

Fødevarer med et lavt GI (under 55)

Proteiner:

Magert kød, fisk, fjerkræ uden skind (laveste indhold af mættede fedtsyrer), æg

Drikkevarer:

Sojamælk, usødet friskpresset frugtjuice, fedtfattig mælk, gulerodssaft og tomatjuice. vand

Kornprodukter (stivelser/kulhydrater):

Groft og fuldkornsbrød, fuldkornspasta, groft rugbrød og pumpernikkel, byg- og havreprodukter, linser, vilde ris og mysli uden tilsat sødestof.

Grøntsager:

Agurk, asparges, aubergine, bladselleri, broccoli, bønner, champinon, gulerod, hvidløg , kål, løg, oliven, peberfrugt, porrer, rødbede, grøn salat, selleri , spinat, spirer, squash og tomater.

Frugt:

Abrikoser (tørrede), appelsin, blomme, cantaloupemelon, druer, fersken, grapefrugt, honningmelon, jordbær, kirsebær, pærer, svesker og æbler.

Andet:

Grøntsagssuppe, kikærter, bønner, kerner, nødder, agavesirup og birkesød (sukker erstatninger).

Mejeri:

  • Yoghurt naturel
  • Fødevarer med moderat GI (mellem 55 og 70)
  • Ananas, rødbeder, bær, rosiner, melon, bananer, kiwi, upolerede ris og nye kartofler.

Fødevarer med et højt GI (over 70 – spis ikke for meget af denne gruppe)

Hvide kornprodukter (dvs. fiberindholdet er lavt, og produktet er nærmest drænet for næringsstoffer), f.eks. hvidt flute, hvidt franskbrød, hvidt toastbrød, hvid pasta, hvidt knækbrød, hvidt pitabrød, hvid spaghetti, boller af hvede, burgerboller

  • Kager, småkager, wienerbrød, grødris, croissant, muffins, kiks, bagel
  • Popcorn, taco, guldkorn, majs på dåse
  • Risnudler, hvide ris, hvide riskiks, majschips, pandekager,
  • Kartoffelchips
  • Frugt på dåse
  • Hvidt og brunt sukker, chokolade, slik, honning, marmelade, is og flødeis, vafler, ketchup
  • Saft sødet med sukker, alkohol, energidrik, sodavand.


Hvis du ofte føler dig træt, uoplagt eller kan blive meget irritabel, kan det være, at dit blodsukker er for lavt. Og det kan hænge sammen med kosten og mængden af kulhydrater og sukker i den mad, du spiser. Eksempelvis hvide kornprodukter kan give ustabilt blodsukker, fordi de optages hurtigt i blodet. Du kan sagtens spise kornprodukter, de skal bare være så uforarbejdede som muligt. Det vil sige, at du skal spise fuldkornsbrød, fuldkornspasta, brune ris, vilde ris osv.

Når jeg holder foredrag, spørger jeg altid, om deltagerne har en sød tand. Næsten alle rækker deres hånd i vejret. De fortæller også, at de også ofte oplever et fald i energi om eftermiddagen. Så spørger jeg dem, hvad de så gør for at få energien op igen? Svaret er som regel ”så spiser jeg noget sødt, lakridser, slik, chokolade m.m.”.

På den måde fodrer vi vores søde tand alt for meget, og sukkeret tager over og styrer os. Præcis som stoffer styrer en narkoman!

Du kan på mindre end 10 dage få styr på din søde tand, bl.a. ved at spise flere fødevarer, der går langsomt i blodet. Det allerbedste er grøntsager, men andre fødevarer er også gode - hemmeligheden hedder ”glykæmisk indeks”.

Det glykæmiske indeks (GI) er en indikation af, hvor hurtigt dine fødevarer går i blodet. Hvis du kender grundprincipperne i det, ved du også, hvad du skal spise for at få et stabilt blodsukker. Og så vil du også opleve, at du får mere energi og ikke bliver så hurtigt træt.

Oprindeligt var GI et vigtigt redskab for diabetespatienter, der skal passe på med de letoptagelige kulhydrater. Men flere og flere udenlandske undersøgelser har vist, at vi andre også med fordel kan anvende systemet. Fordelene ved at tage højde for GI, når du skal spise, er, at du får en energi, der holder længere i løbet af dagen, du mindsker risikoen for hjertesygdomme og forbedrer kroppens generelle sundhedstilstand. Fødevarer med lave GI-tal vil bevirke en langsommere stigning og et tilsvarende langsommere fald i dit blodsukker end fødevarer med høje GI-tal.

• En fødevares GI er defineret som den forøgelse af dit blodsukker, den forårsager, sammenlignet med den forøgelse der fremkaldes af den samme mængde hvidt brød.

• GI blev udviklet, for at man kunne rangordne fødevarer efter deres umiddelbare virkning på blodsukkeret.

• Kulhydratholdig mad, der nedbrydes hurtigt i fordøjelsessystemet, har højest GI, fordi blodsukkerresponsen er hurtig og voldsom. Med andre ord stiger blodets indhold af glukose (sukker) meget hurtigt.

• Omvendt har kulhydrater, der nedbrydes langsomt og frigiver glukose til blodet gradvist, lave tal.

Fødevarer med et lavt GI (under 55)

Proteiner:

Magert kød, fisk, fjerkræ uden skind (laveste indhold af mættede fedtsyrer), æg

Drikkevarer:

Sojamælk, usødet friskpresset frugtjuice, fedtfattig mælk, gulerodssaft og tomatjuice. vand

Kornprodukter (stivelser/kulhydrater):

Groft og fuldkornsbrød, fuldkornspasta, groft rugbrød og pumpernikkel, byg- og havreprodukter, linser, vilde ris og mysli uden tilsat sødestof.

Grøntsager:

Agurk, asparges, aubergine, bladselleri, broccoli, bønner, champinon, gulerod, hvidløg , kål, løg, oliven, peberfrugt, porrer, rødbede, grøn salat, selleri , spinat, spirer, squash og tomater.

Frugt:

Abrikoser (tørrede), appelsin, blomme, cantaloupemelon, druer, fersken, grapefrugt, honningmelon, jordbær, kirsebær, pærer, svesker og æbler.

Andet:

Grøntsagssuppe, kikærter, bønner, kerner, nødder, agavesirup og birkesød (sukker erstatninger).

Mejeri:

  • Yoghurt naturel
  • Fødevarer med moderat GI (mellem 55 og 70)
  • Ananas, rødbeder, bær, rosiner, melon, bananer, kiwi, upolerede ris og nye kartofler.

Fødevarer med et højt GI (over 70 – spis ikke for meget af denne gruppe)

Hvide kornprodukter (dvs. fiberindholdet er lavt, og produktet er nærmest drænet for næringsstoffer), f.eks. hvidt flute, hvidt franskbrød, hvidt toastbrød, hvid pasta, hvidt knækbrød, hvidt pitabrød, hvid spaghetti, boller af hvede, burgerboller

  • Kager, småkager, wienerbrød, grødris, croissant, muffins, kiks, bagel
  • Popcorn, taco, guldkorn, majs på dåse
  • Risnudler, hvide ris, hvide riskiks, majschips, pandekager,
  • Kartoffelchips
  • Frugt på dåse
  • Hvidt og brunt sukker, chokolade, slik, honning, marmelade, is og flødeis, vafler, ketchup
  • Saft sødet med sukker, alkohol, energidrik, sodavand.