Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Du har nok hørt ordet ’antioxidanter’ før. Men måske ved du ikke helt, hvad det er.

Kroppen udsættes konstant for en lang række påvirkninger, som fører til øget produktion af de såkaldte frie radikaler (en slags gift i kroppen, som sættes i sammenhæng med udviklingen af kræft). Det drejer sig om tobaksrøg, alkohol, tilsætningsstoffer i fødevarer, forurening, stress, m.m. Den eneste ’modgift’ til de frie radikaler er antioxidanter. Der skal helst være balance imellem de dårlige påvirkninger af dine celler (dannelsen af frie radikaler) og de gode påvirkninger (antioxidanter).

Men ofte danner kroppen ikke tilstrækkelige antioxidanter til at neutralisere de ’giftige’ frie radikaler og vores krop kommer i en tilstand, der betegnes som oxidativ stress – hvor vores celler og væv risikerer at blive beskadiget.

Stærke celler

En antioxidant kan være naturlig eller kunstigt fremstillet og er med til at hindre, at dine kropsceller svækkes. Tænk på, hvordan du, når du skærer et æble eller en avocado over, hurtigt kan se begge bliver brune på den overskårne overflade. Men presser du lidt citronsaft over, vil både avocadoen og æblet holde deres farve. I mine kostråd anbefaler jeg altid, at vi spiser frugt og grøntsager så hele som muligt, for at bevare saft og kraft. Alternativet er, at vi skærer det i store bidder eller presser det i en slow juicer.

I kroppen bevarer antioxidanterne cellernes energi og modvirker betændelsesagtige forandringer i kroppen, der også kendes som inflammation, og som er årsag til mange sygdomme. De er også vigtige for opretholdelse af et sundt immunsystem og holder både hjerne og krop ung.

Den vigtigste antioxidant er vand. Jo renere vand, jo bedre for cellerne. Det næstvigtigste antioxidant er C-vitamin, der er vandopløseligt, og som vi ikke kan danne selv, men er nødt til at få det gennem kosten eller evt. i kosttilskud. Grønt og frugt indeholder meget C-vitamin, men kun hvis det er friskt og har været opbevaret kort tid og rigtigt. Opbevares det mere end en uge, risikerer man, at indholdet af C-vitamin halveres. Frugter, der er plukket som grønne og opbevaret længe, mister også det meste af deres C-vitamin. Derfor er det en god idé at spise dansk produceret frugt og grønt, der både generelt er sprøjtet mindre og ikke har lang transporttid. Økologi er at foretrække.

Gennem kosten får vi andre vigtige antioxidanter, bl.a. E-vitamin, der findes i de fedtholdige bestanddele af planterne (f.eks. nødder, avocado og skallen på korn). Du finder også E-vitamin i soyabønner, grønkål, bælgfrugter, fuldkornsprodukter som grove havregryn, groft brød og grov pasta. Desuden er der E-vitamin i vegetabilske olier som hvedekimolie, hørføolie, jordnøddeolie, olivenolie, palmeolie, rapsolie og tidselolie.

Foto: Scanpix
Vis mere


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Du har nok hørt ordet ’antioxidanter’ før. Men måske ved du ikke helt, hvad det er.

Kroppen udsættes konstant for en lang række påvirkninger, som fører til øget produktion af de såkaldte frie radikaler (en slags gift i kroppen, som sættes i sammenhæng med udviklingen af kræft). Det drejer sig om tobaksrøg, alkohol, tilsætningsstoffer i fødevarer, forurening, stress, m.m. Den eneste ’modgift’ til de frie radikaler er antioxidanter. Der skal helst være balance imellem de dårlige påvirkninger af dine celler (dannelsen af frie radikaler) og de gode påvirkninger (antioxidanter).

Men ofte danner kroppen ikke tilstrækkelige antioxidanter til at neutralisere de ’giftige’ frie radikaler og vores krop kommer i en tilstand, der betegnes som oxidativ stress – hvor vores celler og væv risikerer at blive beskadiget.

Stærke celler

En antioxidant kan være naturlig eller kunstigt fremstillet og er med til at hindre, at dine kropsceller svækkes. Tænk på, hvordan du, når du skærer et æble eller en avocado over, hurtigt kan se begge bliver brune på den overskårne overflade. Men presser du lidt citronsaft over, vil både avocadoen og æblet holde deres farve. I mine kostråd anbefaler jeg altid, at vi spiser frugt og grøntsager så hele som muligt, for at bevare saft og kraft. Alternativet er, at vi skærer det i store bidder eller presser det i en slow juicer.

I kroppen bevarer antioxidanterne cellernes energi og modvirker betændelsesagtige forandringer i kroppen, der også kendes som inflammation, og som er årsag til mange sygdomme. De er også vigtige for opretholdelse af et sundt immunsystem og holder både hjerne og krop ung.

Den vigtigste antioxidant er vand. Jo renere vand, jo bedre for cellerne. Det næstvigtigste antioxidant er C-vitamin, der er vandopløseligt, og som vi ikke kan danne selv, men er nødt til at få det gennem kosten eller evt. i kosttilskud. Grønt og frugt indeholder meget C-vitamin, men kun hvis det er friskt og har været opbevaret kort tid og rigtigt. Opbevares det mere end en uge, risikerer man, at indholdet af C-vitamin halveres. Frugter, der er plukket som grønne og opbevaret længe, mister også det meste af deres C-vitamin. Derfor er det en god idé at spise dansk produceret frugt og grønt, der både generelt er sprøjtet mindre og ikke har lang transporttid. Økologi er at foretrække.

Gennem kosten får vi andre vigtige antioxidanter, bl.a. E-vitamin, der findes i de fedtholdige bestanddele af planterne (f.eks. nødder, avocado og skallen på korn). Du finder også E-vitamin i soyabønner, grønkål, bælgfrugter, fuldkornsprodukter som grove havregryn, groft brød og grov pasta. Desuden er der E-vitamin i vegetabilske olier som hvedekimolie, hørføolie, jordnøddeolie, olivenolie, palmeolie, rapsolie og tidselolie.

Foto: Scanpix
Vis mere