Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Mange af mine klienter ved godt, at de for at opnå et vægttab skal de spise sundt og let. Væskeindtag går mange ikke så højt op i, og når jeg fortæller, atder skal masser af vand til for at opnå et sundt vægttab, så får jeg ofte svaret: Jamen vand vejer jo også på vægten.

Da jeg selv som 16 årig trænede styrketræning og vægttræning som en besat, havde ikke kun jeg men også dem jeg trænede med særlige trøjer på, hvor der var plastik indenunder. Flere bandt sig selv ind i husholdningsfilm - særligt omkring mavepartiet - for at tabe væske. Jo mere man kunne svede, jo lavere blev vægten, og så kom musklerne også mere til syne. Det var rigtig usundt og heldigvis for mit vedkommende mere end 30 år siden. Men selv i dag oplever jeg klienter med et højt ønske om vægttab være overbevist om, at man sagtens kan undvære vand og væske - og at det at svede i sig selv slanker.

Man kan ikke svede sig slank på den lange bane. Det er rigtig usundt og kan få store konsekvenser for helbredet på længere sigt. Det kan nemlig give lavt stofskift og netop en lav forbrænding, det stik modsatte af hvad man undværede vand for. Man kan også få store blodsukkerubalancer, besvime og få meget lav energi, når man ikke har væske nok i kroppen.

Men hvorfor er væskeniveauet så vigtigt? Det er der flere forskellige årsager til. Vand er nemlig med til at regulere stofskiftet og virker som en metabolit, hvilket er et  stof der skabes, når f.eks. næringsstoffer (kulhydrat, protein, fedt) forbrændes, dvs. metaboliseres.

Desuden er vand med til at regulere kroppens temperatur,  der er afgørende for at forskellige kemiske reaktioner kan fungere i cellerne. En af dem er cellens iltning, der også har betydning for stofskiftet. Hvis en kropscelle skal fungere optimalt, skal kroppen være i stand til at holde sin temperatur, da cellerne er varmefølsomme og kun vil fungere på bestemte temperaturer. En celle skal have både den rigtige temperatur, væskeindhold og ilt for at kunne have et optimalt stofskifte. Det er noget, jeg særligt fortæller klienter med lavt stofskifte om, fordi netop lavt stofskifte er et meget stort problem særligt for kvinder.

Man kunne være fristet til at tro, at jo højere temperaturen i en celle er, jo hurtigere arbejder den. Men det er ikke sandt. De vigtige enzymer som cellerne producerer, og som også indgår i stofskiftet, ødelægges ved høje temperature. Vi har en kropstemperatur på omkring 37 grader  -og det er ideelt for at få cellerne og enzymerne til at arbejde bedst.

Væske gør altså godt for cellerne og stofskiftet - og det vil sige din forbrænding. Men en anden ting er, at væske også regulerer vores pH-værdi i blodet og i kroppens andre væsker. Hvis pH er for lav eller for høj, vil aktiviteten falde, fordi alle kroppens aktiviteter er afhængig af både den rette mængde væske og pH-værdi.

Drik derfor rigeligt med væske, når du er på kur. En god tommelfingerregel er, at man bør drikke, hvad der svarer til 0,033 liter rent vand for hvert kilo man vejer. Hvis du træner, bør du drikke en liter ekstra vand, pr. time du træner for at opveje den lidt højere kropstemperatur.

Og husk … det er sundt at svede under træning - men du skal drikke vand for at opveje det tabte væske. Ellers går det ud over din krop og dit stofskifte.

3 god tips til din forbrænding:

1. Sæt forbrændingen i vejret med:

Chili, grøn te, hindbær, hvidløg, ingefær, kanel, vandmelon, appelsiner, citroner, grapefrugter, limefrugter, pærer, æbler, bladselleri, grønne bønner, peberfrugter, rosenkål, rødkål,

spidskål, spinat, squash, svampe og ærter

2 .Undgå stress:

Hvis du producerer mere cortisol end normalt, vil kroppen også producere mere progesteron end normalt for at kunne danne cortisol. Langtidsstress, konstant bekymring og depressive tilstande bevirker et unødigt behov for cortisol, som på længere sigt kan føre til binyreudmattelse og symptomer, der ligner kronisk træthedssyndrom og tegnene på et lavt stofskifte.

3. Spis kokosolie:

Kokosolie indeholder fedtsyrer, der kan øge stofskiftet og derved fremme vægttab. Kokosolie er også mættet fedt (men af det gode) og kan derfor tåle opvarmning til stegetemperatur. Man skal købe kokosolie af god kvalitet - for eksempel det økologiske Coconut Oil of Life eller Cocosa. Fedtsyrerne i kokosolien kan hjælpe med at genopbygge sunde cellevægge og øge enzymproduktionen, blandt andet af enzymer der hjælper med omdannelsen af forskellige hormoner, der indgår i metabolismen.

Ugens favorit: Bladselleri

Bladselleri indeholder meget væske og er en meget basisk grønsag. Den gavner din fordøjelse, din enzymproduktion og din vægt. Bladselleri kaldes også for blegselleri – er en lidt overset grønsag, og det er ærgerligt. Fordi bladselleri er rig på K-vitamin, natrium og kalium, hvilket er sundt for dit blod. Du kan guffe masser af bladselleri hver dag, som snack på i madpakken, fordi de er ret kalorielette, de indeholder nemlig kun 22 kcal pr. 100 gram.

Ugens opskrift der passer til: Grøn morgenstart 127 kcal for hele portionen.

  • 150 g grønne æbler (i kvarte)
  • 100 g stængel bladselleri (mindre stykker)
  • 100 g agurk (mindre stykker)
  • 1 cm ingefær
  • 1½ dl knuste isterninger
  • saften af ½-1 lime
  • 2 myntekviste

Kør æbler, bladselleri, agurk og ingefær igennem en saftcentrifuge. Kom knuste isterninger i en kande sammen med limesaft og myntekviste og bland det med den grønne friskpressede saft. Rør i saften før servering og servér med det samme.

Slankelasagne – 430 kcal

  • 6 hvidkålsblade (ca. 400 g)
  • 150 g løg
  • 100 g rødløg
  • 25 g hvidløg
  • 50 g forårsløg
  • 150 g bladselleri
  • 150 g peberfrugt
  • 150 g gulerødder
  • 100 g blomkål
  • 50 g ost, 30%
  • 10 g spsk. olivenolie
  • 1 tsk. oregano
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 10 g rød chili
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 tsk. himalayasalt
  • 1 tsk. peber

Sådan gør du:

Kålbladene koges i ca. 10 minutter, hvorefter de tages op og lægges til tørre. Klip dem evt. med en saks, så de får samme størrelse som pastaplader.

Hak løg og hvidløg fint. Skær forårsløg i tynde strimler, ligeledes bladselleri og peberfrugt. Gulerødderne og blomkålen rives på et groft rivejern. Kålbladene koges i vand i ca. 10 minutter så de bliver bløde. Osten rives på et groft rivejern.

Varm olien forsigtigt op på en pande og svits løg og hvidløg. Tilsæt derefter oregano, forårsløg, bladselleri, peberfrugt og gulerødder. Lad det simre et par minutter. Tilsæt derefter  de hakkede tomater, tomatpureen, fint hakket chili samt bouillon og rør godt rundt. Lad det hele koge ved svag varme 5-7 minutter. Smag til med salt og peber.

Smør et ovnfast fad med lidt olie og læg skiftevis grøntsagsblandingen , revet ost og hvidkålsblade i lag. Slut af med grøntsagsblandingen. Bag lasagnen i ovnen ved 225 grader i ca. 30 minutter.

Bagt kartoffel med avocado – 324 kcal

  • 400 g bagekartoffel (ca. 2 mindre)
  • 50 g forårsløg
  • 1 peberfrugt
  • 100 g avocado
  • Saft af ½ citron
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g ingefær
  • ¼ rød chili
  • ½ tsk. revet ingefær
  • 3 spsk. frisk koriander
  • 1 tsk allround krydderi

Fremgangsmåde:

Kartoflerne skylles og kommes i et ildfast fad. Der skæres et dybt snit midt i kartoflen og de bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time, til de er møre.

Forårsløg skæres i meget små tern, ligeledes peberfrugten. Avocado tages ud af skrællen og blendes i foodprocessor, sammen med citronsaft, presset hvidløg, chili og ingefær. Når kartoflerne er færdigbagt, skæres et firkantet låg, og indholdet skrabes ud af kartoflen og blendes med i foodprocessoren. Massen blendes ca. 1 minut og fyldes tilbage i kartoflen, der bages yderligere i ca. 3 – 5 minutter, på grill varme.


Mange af mine klienter ved godt, at de for at opnå et vægttab skal de spise sundt og let. Væskeindtag går mange ikke så højt op i, og når jeg fortæller, atder skal masser af vand til for at opnå et sundt vægttab, så får jeg ofte svaret: Jamen vand vejer jo også på vægten.

Da jeg selv som 16 årig trænede styrketræning og vægttræning som en besat, havde ikke kun jeg men også dem jeg trænede med særlige trøjer på, hvor der var plastik indenunder. Flere bandt sig selv ind i husholdningsfilm - særligt omkring mavepartiet - for at tabe væske. Jo mere man kunne svede, jo lavere blev vægten, og så kom musklerne også mere til syne. Det var rigtig usundt og heldigvis for mit vedkommende mere end 30 år siden. Men selv i dag oplever jeg klienter med et højt ønske om vægttab være overbevist om, at man sagtens kan undvære vand og væske - og at det at svede i sig selv slanker.

Man kan ikke svede sig slank på den lange bane. Det er rigtig usundt og kan få store konsekvenser for helbredet på længere sigt. Det kan nemlig give lavt stofskift og netop en lav forbrænding, det stik modsatte af hvad man undværede vand for. Man kan også få store blodsukkerubalancer, besvime og få meget lav energi, når man ikke har væske nok i kroppen.

Men hvorfor er væskeniveauet så vigtigt? Det er der flere forskellige årsager til. Vand er nemlig med til at regulere stofskiftet og virker som en metabolit, hvilket er et  stof der skabes, når f.eks. næringsstoffer (kulhydrat, protein, fedt) forbrændes, dvs. metaboliseres.

Desuden er vand med til at regulere kroppens temperatur,  der er afgørende for at forskellige kemiske reaktioner kan fungere i cellerne. En af dem er cellens iltning, der også har betydning for stofskiftet. Hvis en kropscelle skal fungere optimalt, skal kroppen være i stand til at holde sin temperatur, da cellerne er varmefølsomme og kun vil fungere på bestemte temperaturer. En celle skal have både den rigtige temperatur, væskeindhold og ilt for at kunne have et optimalt stofskifte. Det er noget, jeg særligt fortæller klienter med lavt stofskifte om, fordi netop lavt stofskifte er et meget stort problem særligt for kvinder.

Man kunne være fristet til at tro, at jo højere temperaturen i en celle er, jo hurtigere arbejder den. Men det er ikke sandt. De vigtige enzymer som cellerne producerer, og som også indgår i stofskiftet, ødelægges ved høje temperature. Vi har en kropstemperatur på omkring 37 grader  -og det er ideelt for at få cellerne og enzymerne til at arbejde bedst.

Væske gør altså godt for cellerne og stofskiftet - og det vil sige din forbrænding. Men en anden ting er, at væske også regulerer vores pH-værdi i blodet og i kroppens andre væsker. Hvis pH er for lav eller for høj, vil aktiviteten falde, fordi alle kroppens aktiviteter er afhængig af både den rette mængde væske og pH-værdi.

Drik derfor rigeligt med væske, når du er på kur. En god tommelfingerregel er, at man bør drikke, hvad der svarer til 0,033 liter rent vand for hvert kilo man vejer. Hvis du træner, bør du drikke en liter ekstra vand, pr. time du træner for at opveje den lidt højere kropstemperatur.

Og husk … det er sundt at svede under træning - men du skal drikke vand for at opveje det tabte væske. Ellers går det ud over din krop og dit stofskifte.

3 god tips til din forbrænding:

1. Sæt forbrændingen i vejret med:

Chili, grøn te, hindbær, hvidløg, ingefær, kanel, vandmelon, appelsiner, citroner, grapefrugter, limefrugter, pærer, æbler, bladselleri, grønne bønner, peberfrugter, rosenkål, rødkål,

spidskål, spinat, squash, svampe og ærter

2 .Undgå stress:

Hvis du producerer mere cortisol end normalt, vil kroppen også producere mere progesteron end normalt for at kunne danne cortisol. Langtidsstress, konstant bekymring og depressive tilstande bevirker et unødigt behov for cortisol, som på længere sigt kan føre til binyreudmattelse og symptomer, der ligner kronisk træthedssyndrom og tegnene på et lavt stofskifte.

3. Spis kokosolie:

Kokosolie indeholder fedtsyrer, der kan øge stofskiftet og derved fremme vægttab. Kokosolie er også mættet fedt (men af det gode) og kan derfor tåle opvarmning til stegetemperatur. Man skal købe kokosolie af god kvalitet - for eksempel det økologiske Coconut Oil of Life eller Cocosa. Fedtsyrerne i kokosolien kan hjælpe med at genopbygge sunde cellevægge og øge enzymproduktionen, blandt andet af enzymer der hjælper med omdannelsen af forskellige hormoner, der indgår i metabolismen.

Ugens favorit: Bladselleri

Bladselleri indeholder meget væske og er en meget basisk grønsag. Den gavner din fordøjelse, din enzymproduktion og din vægt. Bladselleri kaldes også for blegselleri – er en lidt overset grønsag, og det er ærgerligt. Fordi bladselleri er rig på K-vitamin, natrium og kalium, hvilket er sundt for dit blod. Du kan guffe masser af bladselleri hver dag, som snack på i madpakken, fordi de er ret kalorielette, de indeholder nemlig kun 22 kcal pr. 100 gram.

Ugens opskrift der passer til: Grøn morgenstart 127 kcal for hele portionen.

  • 150 g grønne æbler (i kvarte)
  • 100 g stængel bladselleri (mindre stykker)
  • 100 g agurk (mindre stykker)
  • 1 cm ingefær
  • 1½ dl knuste isterninger
  • saften af ½-1 lime
  • 2 myntekviste

Kør æbler, bladselleri, agurk og ingefær igennem en saftcentrifuge. Kom knuste isterninger i en kande sammen med limesaft og myntekviste og bland det med den grønne friskpressede saft. Rør i saften før servering og servér med det samme.

Slankelasagne – 430 kcal

  • 6 hvidkålsblade (ca. 400 g)
  • 150 g løg
  • 100 g rødløg
  • 25 g hvidløg
  • 50 g forårsløg
  • 150 g bladselleri
  • 150 g peberfrugt
  • 150 g gulerødder
  • 100 g blomkål
  • 50 g ost, 30%
  • 10 g spsk. olivenolie
  • 1 tsk. oregano
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 10 g rød chili
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 tsk. himalayasalt
  • 1 tsk. peber

Sådan gør du:

Kålbladene koges i ca. 10 minutter, hvorefter de tages op og lægges til tørre. Klip dem evt. med en saks, så de får samme størrelse som pastaplader.

Hak løg og hvidløg fint. Skær forårsløg i tynde strimler, ligeledes bladselleri og peberfrugt. Gulerødderne og blomkålen rives på et groft rivejern. Kålbladene koges i vand i ca. 10 minutter så de bliver bløde. Osten rives på et groft rivejern.

Varm olien forsigtigt op på en pande og svits løg og hvidløg. Tilsæt derefter oregano, forårsløg, bladselleri, peberfrugt og gulerødder. Lad det simre et par minutter. Tilsæt derefter  de hakkede tomater, tomatpureen, fint hakket chili samt bouillon og rør godt rundt. Lad det hele koge ved svag varme 5-7 minutter. Smag til med salt og peber.

Smør et ovnfast fad med lidt olie og læg skiftevis grøntsagsblandingen , revet ost og hvidkålsblade i lag. Slut af med grøntsagsblandingen. Bag lasagnen i ovnen ved 225 grader i ca. 30 minutter.

Bagt kartoffel med avocado – 324 kcal

  • 400 g bagekartoffel (ca. 2 mindre)
  • 50 g forårsløg
  • 1 peberfrugt
  • 100 g avocado
  • Saft af ½ citron
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g ingefær
  • ¼ rød chili
  • ½ tsk. revet ingefær
  • 3 spsk. frisk koriander
  • 1 tsk allround krydderi

Fremgangsmåde:

Kartoflerne skylles og kommes i et ildfast fad. Der skæres et dybt snit midt i kartoflen og de bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time, til de er møre.

Forårsløg skæres i meget små tern, ligeledes peberfrugten. Avocado tages ud af skrællen og blendes i foodprocessor, sammen med citronsaft, presset hvidløg, chili og ingefær. Når kartoflerne er færdigbagt, skæres et firkantet låg, og indholdet skrabes ud af kartoflen og blendes med i foodprocessoren. Massen blendes ca. 1 minut og fyldes tilbage i kartoflen, der bages yderligere i ca. 3 – 5 minutter, på grill varme.