Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Vi hører det tit: Vi skal huske at drikke vand - og masser af det - hver dag. Men ofte får vi ikke at vide, hvorfor det er så vigtigt med al den vand. Er du en af dem, som har lidt svært ved at få drukket nok, så prøv at se her, hvor vigtigt væske egentlig er; både for dine celler, energi og sundhed!

For mit eget vedkommende er det også noget, jeg skal huske mig selv på; at drikke små slurke gennem hele dagen, så jeg kommer op på lidt over to liter væske dagligt.

Vands nødvendighed for mennesker er ikke til at komme udenom. Vand er det eneste, vi mennesker ikke kan undvære i en faste- eller sulteperiode, der strækker sig over flere dage. Manglen herpå kan være livstruende, så hvorfor ikke kende til de funktioner vandet har i vores system!?

Vand er hovedingrediensen i alle mennesker. I gennemsnit udgør vand 45–55% af vægten hos kvinder, og 55–65% hos mænd. Selv hos meget overvægtige mennesker udgør væsken næsten halvdelen af vægten.

- Vand transporterer næringsstoffer ud til alle vores celler.

- Vand transporterer affaldsstoffer væk fra vores celler.

- Van er med til at regulere kroppens pH-værdier

- Vand indgår i de 8-10 liter fordøjelsesvæsker, kroppen producerer på et døgn

- Vand er med til at holde en ligevægt af vigtige stoffer i og udenfor vores celler.

- Vand er opløsningsmiddel for alle stoffer i vores stofskifte, og dette ville ikke kunne fungere uden vand.

- Uden vand ville vi ikke være i stand til at holde vores legemstemperatur på 37°

- Vand spiller en strukturel rolle for vores krops form og struktur. Vand er bl.a. med til at holde rynkerne væk – jo mere vi tørrer ud, jo mere rynkede bliver vi.

For at opretholde vores optimale væskebalance skal vi i Danmark indtage 2,5-3 liter væske pr. døgn. Dette skal helst være i form af ren væske - og helst vand - men urtete og frisk juice af frugt eller grøntsager kan også udgøre en del af det.

Det spiller også en stor rolle, hvilken form for mad, vi spiser. Består en stor del af vores mad af meget vandholdige ting som frugt og grøntsager, så behøver vi at drikke knap så meget, som hvis vores mad hovedsagelig består af kød, kornprodukter, slik og junkfood osv.

Her er et par eksempler på væskeindhold i nogle madvarer:

- Cornflakes 5%

- Grahams knækbrød 7%

- Småkager 10%

- Smør og margarine 16%

- Kartofler 85%

- Gulerødder 91%

- Agurk 95%

En god regel er, at urinen skal være helt svag lysegul – så er din krop i god væskemæssig balance, og du drikker nok. Er den mørk gul og stærk i lugten, så drikker du ikke nok. Det eneste tidspunkt, din urin må være mørk gul og koncentreret, er om morgenen, når du lige er stået op. Er man meget fysisk aktiv, kræver kroppen mere væske, og det samme gælder, hvis man har været syg med opkastninger og diarré.

En god idé er altid at have en halvliters vandflaske med sig. Den fylder og vejer ikke så meget, og den kan genopfyldes gang på gang. Sørg for ikke at blive tørstig – det er tegn på, at du allerede er i væskeunderskud, og det kan give både træthed og hovedpine. Så husk vandet for din sundheds skyld!

TIP: Drik dig rask

Mange livsstilssygdomme kan undgås ved at drikke nok væske! Men alle skal ikke drikke det samme. Du skal dagligt drikke det, der svarer til 0,0333 l væske pr. kilo legemsvægt. Vejer du f.eks. 65 kilo, skal du dagligt drikke 2,16 liter vand. Vejer du 90 kilo, skal du drikke 2,99 l vand!

Ugens gratis opskrift


Kold suppe med gedeost og rejer – 2 personer

- 2 galiameloner

- ½ rødløg

- ¼ tsk stødt muskat

- 1 spsk citronsaft

- 1 tsk salt

- ¼ tsk peber

Tilbehør:

- 30 g gedeost

- 130 g store rejer

- 1 lille håndfuld citronmelisse

- 1 tsk revet citronskal

Fremgangsmåde:

Fjern melonkernerne og skær melonkødet fri af skallen. Kom det op i en blender sammen med rødløget skåret i mindre stykker, citronsaft, salt og peber.

Blend suppen, til den har en jævn konsistens. Hæld suppen op i to dybe tallerkener. Anret den først med små stykker gedeost, dernæst rejer. Drys med revet citronskal og pynt med citronmelisse.