Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Jeg har holdt holdt mig fra kød fra de firbenede dyr i mange år. Der er flere årsager til det. 1: Jeg er ikke særlig vild med smagen. 2: Jeg har mere energi, når jeg udelukker kødet. Og 3: Min allergi forsvandt, da jeg lagde kødet ”på hylden”. Herudover er der de miljømæssige hensyn og dyrevelfærden at tænke på - og jeg er ret glad for min beslutning. Det er ikke sådan, at jeg går frem med fanen og er imod, at andre mennesker spiser kød. Men jeg tænker, at vi alle vil have bedre af at skære lidt ned på det animalske i vores kost - både hvad angår kød og andre produkter fra dyr.

For et par år siden lancerede Sundhedsstyrelsen et ottende kostråd, nemlig: Spis maksimum 500 g kød om ugen fra firbenede dyr. Basis for rådet var bl.a. en undersøgelse, der viste at folk, især mænd, der spiser meget kød fra firbenede dyr, havde større risiko for tarmkræft. For nylig har Sundhedsstyrelsen advaret om komælk til spædbørn. Jeg synes at disse to advarsler bør få os danskere til at tænke over, om vi har behov for det røde kød og mælken ! Vi er ikke rovdyr. Og vi er heller ikke mælkedrikker hele livet igennem, det har konsekvenser for sundheden, når vi tror at vi er det! Og selvom mange forskere mener, at vi altid har levet af kød, er vi ikke udstyret fysisk til at kunne fordøje kød på samme måde som f.eks. rovdyr. På den anden side har de tidligste mennesker nok måttet spise, hvad de kunne få fat på for at overleve. Så det er nok mere det faktum, der har gjort os til kødspisende planteædere, som vi rent faktisk er.

Jeg oplever, at stadig flere ønsker at leve sundere og dermed også spise en så ren og naturlig mad som muligt. Det er konstateret, at vegetarer sjældnere rammes af hjerte- og karsygdomme, diabetes, lungekræft og tyktarmskræft. Spiser du vegetarisk eller overvejende vegetarisk og alsidigt, vil det sandsynligvis også kunne spores i både blodtryk og kolesteroltal.

Så hvad skal vi gøre med kosten og hverdagen for at få et sundere liv? Mit bud er, vær ikke fanatisk og husk at variere kosten. En god måde er at lave en madplan for middagen for en uge ad gangen. Den kunne se sådan ud:

Mandag: fisk
Tirsdag: kød
Onsdag: fjerkræ
Torsdag: vegetarisk
Fredag: skaldyr
Lørdag: fjerkræ
Søndag: suppe

På den måde bliver kosten varieret, og du får lidt af det hele inklusive 1- 2 vegetariske dage. I England har man et begreb og en organisation, der hedder ”Meatfree monday”. I Danmark har vi samme organisation, der arrangere events, middage og foredrag. Her hedder den ”Kødfri mandag”, eller som jeg plejer at sige ” Giv’ køerne en fridag”.

At leve helt uden animalske produkter kan måske være svært, hvis man også vil være social, men der findes mange forskellige måder man kan leve ”vegetarisk” på. En ”Fish-tarian” er en vegetar, der spiser fisk og skaldyr. Der er også nogle, der spiser fjerkræ, men så er de egentlig ikke vegetarer og nogle lever forholdsvis vegetarisk uden kød fra de firbenede dyr. Alle måder er gode, idet det får os til at vælge andre alternativer end firbenede dyr.

Nogle af mine klienter, særligt mænd, kommer ofte med dette spørgsmål: ”Hvordan får jeg så protein nok?” Der er jo næsten protein i al mad, idet al mad faktisk består af en blanding af protein, kulhydrat, fedt og vand. Selv i frugt og grøntsager er der protein, og det er næsten svært at undgå at få for meget, når man inkluderer animalske fødevarer i sin daglige kost. Da vi i dag, i hvert fald mange af os, er temmelig siddestillende og ikke særlig hårdtarbejdende, er ”meget protein” slet ikke godt. Det påvirker kroppen, idet nyrerne belastes for at opretholde syre/base balancen i blod og væv. Så vær ikke nervøs for, at du ikke får "nok", det gør du helt sikkert!

 



Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Jeg har holdt holdt mig fra kød fra de firbenede dyr i mange år. Der er flere årsager til det. 1: Jeg er ikke særlig vild med smagen. 2: Jeg har mere energi, når jeg udelukker kødet. Og 3: Min allergi forsvandt, da jeg lagde kødet ”på hylden”. Herudover er der de miljømæssige hensyn og dyrevelfærden at tænke på - og jeg er ret glad for min beslutning. Det er ikke sådan, at jeg går frem med fanen og er imod, at andre mennesker spiser kød. Men jeg tænker, at vi alle vil have bedre af at skære lidt ned på det animalske i vores kost - både hvad angår kød og andre produkter fra dyr.

For et par år siden lancerede Sundhedsstyrelsen et ottende kostråd, nemlig: Spis maksimum 500 g kød om ugen fra firbenede dyr. Basis for rådet var bl.a. en undersøgelse, der viste at folk, især mænd, der spiser meget kød fra firbenede dyr, havde større risiko for tarmkræft. For nylig har Sundhedsstyrelsen advaret om komælk til spædbørn. Jeg synes at disse to advarsler bør få os danskere til at tænke over, om vi har behov for det røde kød og mælken ! Vi er ikke rovdyr. Og vi er heller ikke mælkedrikker hele livet igennem, det har konsekvenser for sundheden, når vi tror at vi er det! Og selvom mange forskere mener, at vi altid har levet af kød, er vi ikke udstyret fysisk til at kunne fordøje kød på samme måde som f.eks. rovdyr. På den anden side har de tidligste mennesker nok måttet spise, hvad de kunne få fat på for at overleve. Så det er nok mere det faktum, der har gjort os til kødspisende planteædere, som vi rent faktisk er.

Jeg oplever, at stadig flere ønsker at leve sundere og dermed også spise en så ren og naturlig mad som muligt. Det er konstateret, at vegetarer sjældnere rammes af hjerte- og karsygdomme, diabetes, lungekræft og tyktarmskræft. Spiser du vegetarisk eller overvejende vegetarisk og alsidigt, vil det sandsynligvis også kunne spores i både blodtryk og kolesteroltal.

Så hvad skal vi gøre med kosten og hverdagen for at få et sundere liv? Mit bud er, vær ikke fanatisk og husk at variere kosten. En god måde er at lave en madplan for middagen for en uge ad gangen. Den kunne se sådan ud:

Mandag: fisk
Tirsdag: kød
Onsdag: fjerkræ
Torsdag: vegetarisk
Fredag: skaldyr
Lørdag: fjerkræ
Søndag: suppe

På den måde bliver kosten varieret, og du får lidt af det hele inklusive 1- 2 vegetariske dage. I England har man et begreb og en organisation, der hedder ”Meatfree monday”. I Danmark har vi samme organisation, der arrangere events, middage og foredrag. Her hedder den ”Kødfri mandag”, eller som jeg plejer at sige ” Giv’ køerne en fridag”.

At leve helt uden animalske produkter kan måske være svært, hvis man også vil være social, men der findes mange forskellige måder man kan leve ”vegetarisk” på. En ”Fish-tarian” er en vegetar, der spiser fisk og skaldyr. Der er også nogle, der spiser fjerkræ, men så er de egentlig ikke vegetarer og nogle lever forholdsvis vegetarisk uden kød fra de firbenede dyr. Alle måder er gode, idet det får os til at vælge andre alternativer end firbenede dyr.

Nogle af mine klienter, særligt mænd, kommer ofte med dette spørgsmål: ”Hvordan får jeg så protein nok?” Der er jo næsten protein i al mad, idet al mad faktisk består af en blanding af protein, kulhydrat, fedt og vand. Selv i frugt og grøntsager er der protein, og det er næsten svært at undgå at få for meget, når man inkluderer animalske fødevarer i sin daglige kost. Da vi i dag, i hvert fald mange af os, er temmelig siddestillende og ikke særlig hårdtarbejdende, er ”meget protein” slet ikke godt. Det påvirker kroppen, idet nyrerne belastes for at opretholde syre/base balancen i blod og væv. Så vær ikke nervøs for, at du ikke får "nok", det gør du helt sikkert!