Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Alt for mange mennesker drikker ikke vand nok. Det påvirker ikke kun deres helbred, men også deres vægt. I min kostklinik er det første jeg tjekker, hvor meget væske min klient drikker. Og det er til min overraskelse for de flestes vedkommende meget få glas vand om dagen. At min klienter samtidig døjer med vægtproblemer er ofte en konsekvens af, at de ikke får nok væske. De fleste ved jo godt, at deres madindtag er afgørende for deres vægt. Få er klar over, at væske er en lige så vigtig faktor. Bliver vi bedre til at drikke sund væske, bliver vores helbred også hurtigt langt bedre - og vi taber os også hurtigere og mere effektivt!

Vand transporterer næringsstoffer ud til alle vores celler og er med til at opretholde blodets pH-værdi på 7,365. Hvis pH-værdien f.eks. går ned og blodet bliver for syrligt, trækker det på reserven af basiske mineraler i knogler og muskler, hvilket kan føre til sygdomme. En syg krop har rigtigt svært ved at slanke sig og fastholde en sund idealvægt.

Vand transporterer også affaldsstoffer væk fra vores celler, hvilket også er med til at holde vores vægt. Bliver kroppen overbelastet med affaldsstoffer, så tager kroppen nemlig på, fordi den ophober væske for at fortynde den syre, der ofte er i kroppens affaldsstoffer. Jeg arbejder ud fra en teori om, at overvægt egentlig er en oversyring af kroppen. Midlet er - udover sund kost - at tilføre vand.

Helt generelt er det en rigtig god idé at drikke nok! Når først dehydreringsalarmen er aktiveret, så påvirker det nemlig cellernes energi, energiomsætning, stofskifte, immunforsvar samt blodsukkerniveauet i blodet.

Vand udgør 45-55% af vægten hos kvinder og 55-65% hos mænd. Selv hos meget overvægtige mennesker udgør væsken næsten halvdelen af vægten. For at opretholde vores optimale væskebalance skal vi indtage 2-3 liter væske pr. døgn. Det skal helst være i form af ren væske og helst vand, men urtete, frisk juice af frugt eller grøntsager kan også udgøre en del af det.

Hold dig primært til almindeligt vand. Danskvand - som mange er vilde med - er syredannende pga. kulsyren og er ikke en særlig god væske for kroppen. Flere og flere har vandmaskiner stående hjemme - f.eks. Kangen Water-maskiner, der renser vandet, højner pH-værdien, så vandet bliver basisk. Det er blevet den nye store dille, bl.a. for at hjælpe cellerne med at frigøre affaldsstoffer, der er med til at bevare en normal vægt og et sundt helbred.

Det spiller naturligvis også en stor rolle, hvilken mad, vi spiser. spise vi mange vandholdige grøntsager og frugter, så behøver vi ikke at drikke helt så meget som hvis vi spiser meget kød, kornprodukter, slik og junkfood.

Det dehydrerer dine celler og skaber sygdom i kroppen:

  • Stress, kaffe og koffeinholdige drikkevarer - drik altid masser af vand til.
  • Alkohol - drik altid masser af vand til.
  • Varme temperaturer - drik 50% mere, end når du befinder dig i f.eks. Danmark.
  • Hård motion - drik altid ekstra vand.

Vil du regne ud hvad præcis du bør drikke, så er regnestykket således: Din vægt x 0.033 L = antal liter du bør drikke dagligt.

3 GODE RÅD

Det er ikke kun vægten der kan forandres ved at drikke nok vand, se her hvad der også kan blive bedre, ved at din fordøjelse og dine celler, bliver ”vandet:

OPPUSTET?

Du kan undgå at blive oppustet, da din mad bliver bedre fordøjet, når der er væske til at danne fordøjelsessafter.

FORSTOPPET?

Forstoppelse kan undgås, ved at drikke mere. Kroppen har brug for væsken til en masse forskellige livsnødvendige funktioner, og er der ikke væske i kroppen, trækkes den ud af din afføring i din tyktarm. Derved bliver afføringen knoldet og hård.

LAV ENERGI?

Du får ikke meget væske gennem din mad, hvis du primært spiser varmebehandlet mad. Når vi får mad, der har et lavt indhold af væske, kan vi dræne vores celler for energi. Særligt hvis vi samtidig ikke drikker nok vand.

Opskrift der passer til ugens favorit: Snackpebre med sojakød – 686 kcal p.p.

  • 300 g Soy4you granulat - mørk
  • 20 g revet ingefær
  • 3 dl vand
  • 1 dåse flåede tomater (gerne hakkede)
  • 100 g stilktomater – modne
  • 200 g bladselleri
  • 20 g frisk basilikum
  • 10 g frisk løvstikke
  • 1 tsk kryddersalt
  • 1/2 tsk krydderpeber
  • 600 g peberfrugter (ca. 4 mindre)
  • 4 spsk revet parmasan
  • 10 g olivenolie til stegning
  • Pynt: frisk krydderurt, f.eks. løvstikke

Lav fyldet ved at hælde olie, hakket hvidløg, Soy4 you samt ingefær på en plande og lade det stege et minut, mens du rører i det. Herefter tilsætter du flåede tomater og vand og lader retten koge forsigtigt op i 2-3 minutter. Skru ned for varmen og tilsæt finthakket bladselleri, hakket basilikum, salt og peber. Lad det hele småsimre, til væsken er væk.

Sæt ovnen på 200 grader, kom fyldet i peberfrugterne, drys osten ovenpå og sæt fadet i ovnen. Bag de fyldte peberfrugter i 10-12 minutter, eller til osten er blevet gylden på toppen.

Pyntes med lidt løvstikke på toppen ved servering.

Laksesalat med bær og rod – 383 kcal  (salat salat m laks)

  • 250 g laks
  • 150 g agurk
  • 300 g skrællede gulerødder (gerne blandede, gule, røde m.m.)
  • 50 g feldsalat
  • 50 g rucolasalat
  • 50 g blåbær
  • 20 g græskarkerner
  • Dressing:
  • 2 spsk. balsamico
  • 1 tsk agavesirup

Sådan gør du:

Damp laksen i en dampbradepande i ca. 12 minutter. Pil skindet af og skær laksen i mindre stykker. Skræl agurk og gulerødder med en kartoffelskræller, i lange tynde strimler.

Begge dele blandes med rucola og feldsalat. Rør laks med grøntsagerne, salaten, blåbær og græskarkerner.

Bland ingredienserne til dressingen, og server den til salaten.

Fyldig rødbedesuppe- 57 kcal (suppe roedbede suppe)

  • 300 g rødbeder
  • 100 g stilktomater
  • 30 g revet ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 2 tsk. karry
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. allround krydderi
  • 3/4 l kogende vand

Sådan gør du:

Rødbederne skrælles og skæres i mindre stykker og tomaterne halveres. Alle ingredienserne blandes i en gryde og koges i ca. 20 minutter.

Blend suppen med en stavblender til en ens masse. Hæld suppen i en skål og server.


Alt for mange mennesker drikker ikke vand nok. Det påvirker ikke kun deres helbred, men også deres vægt. I min kostklinik er det første jeg tjekker, hvor meget væske min klient drikker. Og det er til min overraskelse for de flestes vedkommende meget få glas vand om dagen. At min klienter samtidig døjer med vægtproblemer er ofte en konsekvens af, at de ikke får nok væske. De fleste ved jo godt, at deres madindtag er afgørende for deres vægt. Få er klar over, at væske er en lige så vigtig faktor. Bliver vi bedre til at drikke sund væske, bliver vores helbred også hurtigt langt bedre - og vi taber os også hurtigere og mere effektivt!

Vand transporterer næringsstoffer ud til alle vores celler og er med til at opretholde blodets pH-værdi på 7,365. Hvis pH-værdien f.eks. går ned og blodet bliver for syrligt, trækker det på reserven af basiske mineraler i knogler og muskler, hvilket kan føre til sygdomme. En syg krop har rigtigt svært ved at slanke sig og fastholde en sund idealvægt.

Vand transporterer også affaldsstoffer væk fra vores celler, hvilket også er med til at holde vores vægt. Bliver kroppen overbelastet med affaldsstoffer, så tager kroppen nemlig på, fordi den ophober væske for at fortynde den syre, der ofte er i kroppens affaldsstoffer. Jeg arbejder ud fra en teori om, at overvægt egentlig er en oversyring af kroppen. Midlet er - udover sund kost - at tilføre vand.

Helt generelt er det en rigtig god idé at drikke nok! Når først dehydreringsalarmen er aktiveret, så påvirker det nemlig cellernes energi, energiomsætning, stofskifte, immunforsvar samt blodsukkerniveauet i blodet.

Vand udgør 45-55% af vægten hos kvinder og 55-65% hos mænd. Selv hos meget overvægtige mennesker udgør væsken næsten halvdelen af vægten. For at opretholde vores optimale væskebalance skal vi indtage 2-3 liter væske pr. døgn. Det skal helst være i form af ren væske og helst vand, men urtete, frisk juice af frugt eller grøntsager kan også udgøre en del af det.

Hold dig primært til almindeligt vand. Danskvand - som mange er vilde med - er syredannende pga. kulsyren og er ikke en særlig god væske for kroppen. Flere og flere har vandmaskiner stående hjemme - f.eks. Kangen Water-maskiner, der renser vandet, højner pH-værdien, så vandet bliver basisk. Det er blevet den nye store dille, bl.a. for at hjælpe cellerne med at frigøre affaldsstoffer, der er med til at bevare en normal vægt og et sundt helbred.

Det spiller naturligvis også en stor rolle, hvilken mad, vi spiser. spise vi mange vandholdige grøntsager og frugter, så behøver vi ikke at drikke helt så meget som hvis vi spiser meget kød, kornprodukter, slik og junkfood.

Det dehydrerer dine celler og skaber sygdom i kroppen:

  • Stress, kaffe og koffeinholdige drikkevarer - drik altid masser af vand til.
  • Alkohol - drik altid masser af vand til.
  • Varme temperaturer - drik 50% mere, end når du befinder dig i f.eks. Danmark.
  • Hård motion - drik altid ekstra vand.

Vil du regne ud hvad præcis du bør drikke, så er regnestykket således: Din vægt x 0.033 L = antal liter du bør drikke dagligt.

3 GODE RÅD

Det er ikke kun vægten der kan forandres ved at drikke nok vand, se her hvad der også kan blive bedre, ved at din fordøjelse og dine celler, bliver ”vandet:

OPPUSTET?

Du kan undgå at blive oppustet, da din mad bliver bedre fordøjet, når der er væske til at danne fordøjelsessafter.

FORSTOPPET?

Forstoppelse kan undgås, ved at drikke mere. Kroppen har brug for væsken til en masse forskellige livsnødvendige funktioner, og er der ikke væske i kroppen, trækkes den ud af din afføring i din tyktarm. Derved bliver afføringen knoldet og hård.

LAV ENERGI?

Du får ikke meget væske gennem din mad, hvis du primært spiser varmebehandlet mad. Når vi får mad, der har et lavt indhold af væske, kan vi dræne vores celler for energi. Særligt hvis vi samtidig ikke drikker nok vand.

Opskrift der passer til ugens favorit: Snackpebre med sojakød – 686 kcal p.p.

  • 300 g Soy4you granulat - mørk
  • 20 g revet ingefær
  • 3 dl vand
  • 1 dåse flåede tomater (gerne hakkede)
  • 100 g stilktomater – modne
  • 200 g bladselleri
  • 20 g frisk basilikum
  • 10 g frisk løvstikke
  • 1 tsk kryddersalt
  • 1/2 tsk krydderpeber
  • 600 g peberfrugter (ca. 4 mindre)
  • 4 spsk revet parmasan
  • 10 g olivenolie til stegning
  • Pynt: frisk krydderurt, f.eks. løvstikke

Lav fyldet ved at hælde olie, hakket hvidløg, Soy4 you samt ingefær på en plande og lade det stege et minut, mens du rører i det. Herefter tilsætter du flåede tomater og vand og lader retten koge forsigtigt op i 2-3 minutter. Skru ned for varmen og tilsæt finthakket bladselleri, hakket basilikum, salt og peber. Lad det hele småsimre, til væsken er væk.

Sæt ovnen på 200 grader, kom fyldet i peberfrugterne, drys osten ovenpå og sæt fadet i ovnen. Bag de fyldte peberfrugter i 10-12 minutter, eller til osten er blevet gylden på toppen.

Pyntes med lidt løvstikke på toppen ved servering.

Laksesalat med bær og rod – 383 kcal  (salat salat m laks)

  • 250 g laks
  • 150 g agurk
  • 300 g skrællede gulerødder (gerne blandede, gule, røde m.m.)
  • 50 g feldsalat
  • 50 g rucolasalat
  • 50 g blåbær
  • 20 g græskarkerner
  • Dressing:
  • 2 spsk. balsamico
  • 1 tsk agavesirup

Sådan gør du:

Damp laksen i en dampbradepande i ca. 12 minutter. Pil skindet af og skær laksen i mindre stykker. Skræl agurk og gulerødder med en kartoffelskræller, i lange tynde strimler.

Begge dele blandes med rucola og feldsalat. Rør laks med grøntsagerne, salaten, blåbær og græskarkerner.

Bland ingredienserne til dressingen, og server den til salaten.

Fyldig rødbedesuppe- 57 kcal (suppe roedbede suppe)

  • 300 g rødbeder
  • 100 g stilktomater
  • 30 g revet ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 2 tsk. karry
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. allround krydderi
  • 3/4 l kogende vand

Sådan gør du:

Rødbederne skrælles og skæres i mindre stykker og tomaterne halveres. Alle ingredienserne blandes i en gryde og koges i ca. 20 minutter.

Blend suppen med en stavblender til en ens masse. Hæld suppen i en skål og server.