Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Hver 10. Dansker har problemer med irriteret tarm, en lidelse der kan få alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis den ikke stoppes. Lægerne gør ikke så meget udi kostvejledning, men det er netop i kosten, at nøglen til en sund tarm findes. Der er også mange psykiske årsager til irriteret tarm, bl.a. er stress en stor synder.

Jeg har selv som teenager døjet med ”irritabel tyktarm”. Lægens råd var at spise ”HUSK” og intet andet. Det gav intet resultat, og mine tarmproblemer fortsatte i mange år. Det resulterede blandt andet i oppustet mave, smerter og hård mave gennem mange år. Da jeg i 1989 som 26 årig ændrede min livsstil og lærte om kostkombinering i USA, forsvandt mine problemer med tarmene. Og som sidegevinst forsvandt også min allergi, eksem og astma.

Du spiser og drikker ca. 1,5-3 kilo i døgnet. Det vil sige, at der på et år kan gå helt op til 1 tons mad- og drikkevarer gennem dit fordøjelsessystem. Det er ikke lige meget, hvilken kvalitet disse har. De forkerte valg kan give dig stort ubehag og mange livsstilssygdomme.

Det der kommer ind, kommer også ud. Og dagligt bør der ud af den ”anden ende” komme ca. 20-25 cm ”blød banan”. Gør der det hos dig? Og du bør gå 2-3 gang stort på toilettet dagligt. Kan du sige ja til det?

Mad bør kun ligge i vores tarmsystem i ca. 18 timer. Herefter bør det være passeret og klar til at komme ud! Vores tarme, der i virkeligheden er slimhinder, bliver påvirket, hvis maden opholder sig der for længe. De bliver irriterede og danner både slim og betændelser, ligesom hvis du blev ved med at gnide din hud med et materiale i flere timer ad gangen. Til sidst vil huden blive rød, irriteret, sårfuld og der ville komme betændelse. Vores krop er ca. 37 grader, dvs. at din mad, som du ellers for en stor del  (kød, mejeriprodukter, æg m.m.) ville lægge i køleskab, ligger til opvarmning inde i dig. Ikke bare nogle timer - hos nogle ligger den der i flere dage.

Stivelser (kornprodukter, brød, kager, sukker, mel, pasta, ris m.m) kan begynde at gære inde i dig, hvis de ligger for længe i dine tarme. Det skyldes, at din krop på grund af dens varme temperatur er den ideelle alkoholfabrik. En skive brød indeholder jo kornprodukt, sukker og gær. Dette iblandet væske (som du gennem dagen har drukket), giver den perfekte kombination for at producere alkohol. Det er også sådan man f.eks. laver øl. Den gennemgår en gæringsproces, som den der foregår i dine tarme. Gæring giver luftbobler, og dette giver dig følelsen af oppustedhed og ubehag.

Løsningen på en irriteret tarm er følgende:

  • I en 4 ugers periode udelukker du fuldstændigt mejeriprodukter og gluten (findes bl.a. i mange kornprodukter).
  • Når du spiser protein i et måltid, så spis kun salat og grøntsager til. Undgå at kombinere med kartoffel, ris m.m.
  • Når du spiser stivelse som kartoffel, pasta og ris i et måltid, så kombiner kun med salat og grønt. Undgå at kombinere med proteinrig mad.
  • På den måde adskiller du maden, og den fordøjes dermed bedre. Og det vil sige, at fordøjelsestiden bliver optimal og maden kun bliver inden i dig i maksimum 18 timer.
  • Du vil mærke en let fornemmelse, når du har spist - slut med luft i maven og ubehag.


Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: GO GREEN-kuren og

Hver 10. Dansker har problemer med irriteret tarm, en lidelse der kan få alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis den ikke stoppes. Lægerne gør ikke så meget udi kostvejledning, men det er netop i kosten, at nøglen til en sund tarm findes. Der er også mange psykiske årsager til irriteret tarm, bl.a. er stress en stor synder.

Jeg har selv som teenager døjet med ”irritabel tyktarm”. Lægens råd var at spise ”HUSK” og intet andet. Det gav intet resultat, og mine tarmproblemer fortsatte i mange år. Det resulterede blandt andet i oppustet mave, smerter og hård mave gennem mange år. Da jeg i 1989 som 26 årig ændrede min livsstil og lærte om kostkombinering i USA, forsvandt mine problemer med tarmene. Og som sidegevinst forsvandt også min allergi, eksem og astma.

Du spiser og drikker ca. 1,5-3 kilo i døgnet. Det vil sige, at der på et år kan gå helt op til 1 tons mad- og drikkevarer gennem dit fordøjelsessystem. Det er ikke lige meget, hvilken kvalitet disse har. De forkerte valg kan give dig stort ubehag og mange livsstilssygdomme.

Det der kommer ind, kommer også ud. Og dagligt bør der ud af den ”anden ende” komme ca. 20-25 cm ”blød banan”. Gør der det hos dig? Og du bør gå 2-3 gang stort på toilettet dagligt. Kan du sige ja til det?

Mad bør kun ligge i vores tarmsystem i ca. 18 timer. Herefter bør det være passeret og klar til at komme ud! Vores tarme, der i virkeligheden er slimhinder, bliver påvirket, hvis maden opholder sig der for længe. De bliver irriterede og danner både slim og betændelser, ligesom hvis du blev ved med at gnide din hud med et materiale i flere timer ad gangen. Til sidst vil huden blive rød, irriteret, sårfuld og der ville komme betændelse. Vores krop er ca. 37 grader, dvs. at din mad, som du ellers for en stor del  (kød, mejeriprodukter, æg m.m.) ville lægge i køleskab, ligger til opvarmning inde i dig. Ikke bare nogle timer - hos nogle ligger den der i flere dage.

Stivelser (kornprodukter, brød, kager, sukker, mel, pasta, ris m.m) kan begynde at gære inde i dig, hvis de ligger for længe i dine tarme. Det skyldes, at din krop på grund af dens varme temperatur er den ideelle alkoholfabrik. En skive brød indeholder jo kornprodukt, sukker og gær. Dette iblandet væske (som du gennem dagen har drukket), giver den perfekte kombination for at producere alkohol. Det er også sådan man f.eks. laver øl. Den gennemgår en gæringsproces, som den der foregår i dine tarme. Gæring giver luftbobler, og dette giver dig følelsen af oppustedhed og ubehag.

Løsningen på en irriteret tarm er følgende:

  • I en 4 ugers periode udelukker du fuldstændigt mejeriprodukter og gluten (findes bl.a. i mange kornprodukter).
  • Når du spiser protein i et måltid, så spis kun salat og grøntsager til. Undgå at kombinere med kartoffel, ris m.m.
  • Når du spiser stivelse som kartoffel, pasta og ris i et måltid, så kombiner kun med salat og grønt. Undgå at kombinere med proteinrig mad.
  • På den måde adskiller du maden, og den fordøjes dermed bedre. Og det vil sige, at fordøjelsestiden bliver optimal og maden kun bliver inden i dig i maksimum 18 timer.
  • Du vil mærke en let fornemmelse, når du har spist - slut med luft i maven og ubehag.