Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Rigtig mange mennesker er sukkernarkomaner - og det går ofte ud over både vægt, humør og koncentration. Blodsukkeret drøner op og ned - og når det er nede, er viljen til sund og balancerende mad meget lille. Det svingende blodsukker får os simpelthen til at spise alt det, vi ikke bør. Der skal en meget stærk vilje til at stoppe ”behovet” for sødt, når blodsukkeret fiser op og ned. Det er præcis lige så svært som at holde op med at ryge. Sørger du derimod for at holde dit blodsukker stabilt ved at spise sundt og med passende mellemrum, så er det meget lettere at stoppe med de søde sager og dermed blive sundere og lettere.

I min kostklinik kigger jeg især på mine klienters sukkervaner.Jeg spørger: ”Får du sukker hver dag”? De fleste siger “nej”. Men når vi så kigger i deres dagbog for ugens mad- og drikkeindtag, dukker sukkeret op i flere forklædninger. Et lille stykke chokolade, en sodavand, et glas safteand, en lille kage osv. Alkohol er også en slags sukker. Og mange af de kvindelige klienter, der drikker et glas vin hver aften, har store problemer med blodsukkeret og dermed også deres vægt.

En klient sagde for nylig til mig: ”Nej, jeg spiser overhovedet ikke sukker og er ikke afhængig af noget”. Et nærmere kig i maddagbogen afslørede dog kæmpe mængder af brød og ost. Ostemad flere gange om dagen er også en slags afhængighed. Brød indeholder forskellige sukkerarter, som kan gøre afhængig. Ost indeholder laktose, der er mælkesukker. Der er altså rigtig meget “skjult” sukker i mad. Fødevarer som pålæg og ketchup indeholder masser af skjult sukker og kan sagtens være en af årsagerne til, at ca. 50% af alle børn og knap 25% af alle voksne spiser mere sukker end anbefalet. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør kun 10%  af kostens totale energiindtag stamme fra sukker. For en voksen kvinde er det maksimalt 55 gram sukker om dagen.

De færreste af os ved, at blodsukker og hukommelse hænger særligt sammen. Men faktisk er det sådan, at når blodsukkeret stiger kraftigt og hurtigt, påvirker det de dele af hjernen, der styrer hukommelsen, viser undersøgelser fra Columbia University i New York. Dr. Scott Small, der er forskningsleder på universitetet, ser det som vigtigt viden for os alle -  men særligt diabetikere. Diabetikere er mere udsat for udfordringer med hukommelsen, men er man som diabetiker klar over sammenhængen mellem svingende blodsukker og hukommelse, kan det være en ekstra god grund til at holde styr på sit blodsukker.

Lidt pudsigt er det jo egentlig, at vi under eksamen eller andre pressede situationer bruger søde sager i store mængder for at holde os skarpe - for det er en temmelig dårlig løsning, når sukkeret netop påvirker hukommelsen negativ.

”Skal” du spise sukkerholdig mad, så hold det til et absolut minimum og sørg for at det følgende måltid bliver meget sundere. F.eks. mange grønsager, salater, nødder og kerner. Læs på varedeklarationerne og sæt dig ind i hvad dine madvarer indeholder af hhv. sukker, eller installer en app på din telefon, så du kan taste din mad og drikke varer ind - på den måde kan du holde styr på  sukker, fedt og kalorier.

3 gode råd

  1. Det er vigtigt med sunde mellemmåltider for at holde dit blodsukker stabilt. Sunde mellemmåltider, som er nemme at have med på farten, kan være frugt, grøntsager og nødder.
  2. Motion er med til at sænke dit blodsukkerniveau. Det er derfor en god idé at dyrke motion, hvis du har et højt blodsukkerniveau.
  3. Vand kan være med til at stabilisere blodsukkeret. Drik derfor masser af vand. Mængden af vand afhænger af kropsvægt. For at finde den samlede mængde væske i liter du skal drikke på en dag, ganger man kropsvægt med 0,033. F.eks. 70 kg * 0,033 = 2,3 liter

Ugens favorit: Brøndkarse

Brøndkarse er en plante af kornblomstfamilien og smager let krydret og en anelse pikant og bruges derfor som krydderurt. Brøndkarse er en af de mest mineral,- og vitaminrige urter der findes og er især rig på A- og C-vitamin samt mineralerne kalium, calcium, fosfor, natrium magnesium og jern. Disse mineraler på nær fosfor er alle basedannende og sammen virker de derfor gunstigt på opretholdelsen af blodets pH-værdi.

Brøndkarse er kendt for at virke afgiftende og slimløsende, at rense blodet og huden samt at fremme en sund tarmflora, hvilket også er medvirkende til en god balance i blodsukkeret.

Ugens opskrift der passer til: Balancerende morgenstart - 155 kcal for hele portionen

  • 1 håndfuld brøndkarse
  • 4 stilke bladselleri
  • 1 håndfuld persille med stilke
  • 1 stor grapefrugt

Æblerne befries for kernehus og stilk. Brøndkarse og bladselleri, persille og grape presses i en saftpresser.

Boller i karry -  860 kcal

Boller

  • 300 g hakket kyllingekød
  • 50 g lø
  • 150 g squash
  • 1 æg
  • 1 tsk salt og groft peber
  • 1 l grønsagsbouillon

Karrysauce

  • 2 spsk karry
  • 20 g løg
  • 1 fed hvidløg (kan undværes)
  • ½ l fløde                                                      
  • 1 æble
  • ¼ spidskål
  • 20 g ketjap manis (sød sojasauce)
  • 20 g kokosolie til stegning

’Ris’

  • 300 g blomkål
  • ½ tsk salt
  • Kokosolie til stegning

Pynt: Rød chili og brøndkarse eller anden kryddergrønt

Sådan gør du:
Løg pilles og skæres i fine stykker, squashen rives. Mix dette sammen med hakket kyllingekød og æg, salt og peber. Du kan vælge at lave det hele i en foodprocessor. Grønsagsbouillonen sættes i kog, og farsen formes til små kødboller, der koges i ca. 7-9 minutter. Når de er færdige, tages de op af vandet og sættes til side.

Fjern kernehuset fra æblet og skær det i små tern. Snit spidskålen fint. Brænd karry af i olie  sammen med hakket hvidløg og løg. Kom fløden på og lad saucen koge tyk. Tilsæt æbletern og fintsnittet spidskål og rør rundt. Blend saucen, hvis den ikke er ’fin nok’.

Hvis du blender saucen, så hæld den på panden igen, kom bollerne i saucen og vend rundt i et par minutter ved svag varme.

Steg den fintsnittede blomkål af på panden i olie i et par minutter. Læg blomkålsrisene på et lille fad eller tallerken og karrysaucen med bollerne ovenpå. Pyntes med fine skiver af rød chili og brøndkarse

Gulerodssalat med æg – 280 kcal

  • 100 g frisk rødbede
  • 100 g kinaradise
  • 100 g gulerod
  • 50 g sukkerærter
  • 10 g frisk løvstikke
  • 2 hårdkogte æg

Dressing

  • 10 g balsamicoeddike
  • 10 g olivenolie
  • 10 g limesaft
  • ½ tsk allround krydderi
  • ½ tsk krydderpeber
  • 10 g sesamfrø

Sådan gør du:
Skræl rødbede, kinaradise og gulerod med en kartoffelskræller, så du får nogle aflange strimler. Sukkerærterne skæres på langs.

Bland strimlerne med eddike, olie, limesaft, krydderier og sesamfrø dressingen Skær æggene i kvarte og pynt med dem og løvstikke over salaten.


Rigtig mange mennesker er sukkernarkomaner - og det går ofte ud over både vægt, humør og koncentration. Blodsukkeret drøner op og ned - og når det er nede, er viljen til sund og balancerende mad meget lille. Det svingende blodsukker får os simpelthen til at spise alt det, vi ikke bør. Der skal en meget stærk vilje til at stoppe ”behovet” for sødt, når blodsukkeret fiser op og ned. Det er præcis lige så svært som at holde op med at ryge. Sørger du derimod for at holde dit blodsukker stabilt ved at spise sundt og med passende mellemrum, så er det meget lettere at stoppe med de søde sager og dermed blive sundere og lettere.

I min kostklinik kigger jeg især på mine klienters sukkervaner.Jeg spørger: ”Får du sukker hver dag”? De fleste siger “nej”. Men når vi så kigger i deres dagbog for ugens mad- og drikkeindtag, dukker sukkeret op i flere forklædninger. Et lille stykke chokolade, en sodavand, et glas safteand, en lille kage osv. Alkohol er også en slags sukker. Og mange af de kvindelige klienter, der drikker et glas vin hver aften, har store problemer med blodsukkeret og dermed også deres vægt.

En klient sagde for nylig til mig: ”Nej, jeg spiser overhovedet ikke sukker og er ikke afhængig af noget”. Et nærmere kig i maddagbogen afslørede dog kæmpe mængder af brød og ost. Ostemad flere gange om dagen er også en slags afhængighed. Brød indeholder forskellige sukkerarter, som kan gøre afhængig. Ost indeholder laktose, der er mælkesukker. Der er altså rigtig meget “skjult” sukker i mad. Fødevarer som pålæg og ketchup indeholder masser af skjult sukker og kan sagtens være en af årsagerne til, at ca. 50% af alle børn og knap 25% af alle voksne spiser mere sukker end anbefalet. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør kun 10%  af kostens totale energiindtag stamme fra sukker. For en voksen kvinde er det maksimalt 55 gram sukker om dagen.

De færreste af os ved, at blodsukker og hukommelse hænger særligt sammen. Men faktisk er det sådan, at når blodsukkeret stiger kraftigt og hurtigt, påvirker det de dele af hjernen, der styrer hukommelsen, viser undersøgelser fra Columbia University i New York. Dr. Scott Small, der er forskningsleder på universitetet, ser det som vigtigt viden for os alle -  men særligt diabetikere. Diabetikere er mere udsat for udfordringer med hukommelsen, men er man som diabetiker klar over sammenhængen mellem svingende blodsukker og hukommelse, kan det være en ekstra god grund til at holde styr på sit blodsukker.

Lidt pudsigt er det jo egentlig, at vi under eksamen eller andre pressede situationer bruger søde sager i store mængder for at holde os skarpe - for det er en temmelig dårlig løsning, når sukkeret netop påvirker hukommelsen negativ.

”Skal” du spise sukkerholdig mad, så hold det til et absolut minimum og sørg for at det følgende måltid bliver meget sundere. F.eks. mange grønsager, salater, nødder og kerner. Læs på varedeklarationerne og sæt dig ind i hvad dine madvarer indeholder af hhv. sukker, eller installer en app på din telefon, så du kan taste din mad og drikke varer ind - på den måde kan du holde styr på  sukker, fedt og kalorier.

3 gode råd

  1. Det er vigtigt med sunde mellemmåltider for at holde dit blodsukker stabilt. Sunde mellemmåltider, som er nemme at have med på farten, kan være frugt, grøntsager og nødder.
  2. Motion er med til at sænke dit blodsukkerniveau. Det er derfor en god idé at dyrke motion, hvis du har et højt blodsukkerniveau.
  3. Vand kan være med til at stabilisere blodsukkeret. Drik derfor masser af vand. Mængden af vand afhænger af kropsvægt. For at finde den samlede mængde væske i liter du skal drikke på en dag, ganger man kropsvægt med 0,033. F.eks. 70 kg * 0,033 = 2,3 liter

Ugens favorit: Brøndkarse

Brøndkarse er en plante af kornblomstfamilien og smager let krydret og en anelse pikant og bruges derfor som krydderurt. Brøndkarse er en af de mest mineral,- og vitaminrige urter der findes og er især rig på A- og C-vitamin samt mineralerne kalium, calcium, fosfor, natrium magnesium og jern. Disse mineraler på nær fosfor er alle basedannende og sammen virker de derfor gunstigt på opretholdelsen af blodets pH-værdi.

Brøndkarse er kendt for at virke afgiftende og slimløsende, at rense blodet og huden samt at fremme en sund tarmflora, hvilket også er medvirkende til en god balance i blodsukkeret.

Ugens opskrift der passer til: Balancerende morgenstart - 155 kcal for hele portionen

  • 1 håndfuld brøndkarse
  • 4 stilke bladselleri
  • 1 håndfuld persille med stilke
  • 1 stor grapefrugt

Æblerne befries for kernehus og stilk. Brøndkarse og bladselleri, persille og grape presses i en saftpresser.

Boller i karry -  860 kcal

Boller

  • 300 g hakket kyllingekød
  • 50 g lø
  • 150 g squash
  • 1 æg
  • 1 tsk salt og groft peber
  • 1 l grønsagsbouillon

Karrysauce

  • 2 spsk karry
  • 20 g løg
  • 1 fed hvidløg (kan undværes)
  • ½ l fløde                                                      
  • 1 æble
  • ¼ spidskål
  • 20 g ketjap manis (sød sojasauce)
  • 20 g kokosolie til stegning

’Ris’

  • 300 g blomkål
  • ½ tsk salt
  • Kokosolie til stegning

Pynt: Rød chili og brøndkarse eller anden kryddergrønt

Sådan gør du:
Løg pilles og skæres i fine stykker, squashen rives. Mix dette sammen med hakket kyllingekød og æg, salt og peber. Du kan vælge at lave det hele i en foodprocessor. Grønsagsbouillonen sættes i kog, og farsen formes til små kødboller, der koges i ca. 7-9 minutter. Når de er færdige, tages de op af vandet og sættes til side.

Fjern kernehuset fra æblet og skær det i små tern. Snit spidskålen fint. Brænd karry af i olie  sammen med hakket hvidløg og løg. Kom fløden på og lad saucen koge tyk. Tilsæt æbletern og fintsnittet spidskål og rør rundt. Blend saucen, hvis den ikke er ’fin nok’.

Hvis du blender saucen, så hæld den på panden igen, kom bollerne i saucen og vend rundt i et par minutter ved svag varme.

Steg den fintsnittede blomkål af på panden i olie i et par minutter. Læg blomkålsrisene på et lille fad eller tallerken og karrysaucen med bollerne ovenpå. Pyntes med fine skiver af rød chili og brøndkarse

Gulerodssalat med æg – 280 kcal

  • 100 g frisk rødbede
  • 100 g kinaradise
  • 100 g gulerod
  • 50 g sukkerærter
  • 10 g frisk løvstikke
  • 2 hårdkogte æg

Dressing

  • 10 g balsamicoeddike
  • 10 g olivenolie
  • 10 g limesaft
  • ½ tsk allround krydderi
  • ½ tsk krydderpeber
  • 10 g sesamfrø

Sådan gør du:
Skræl rødbede, kinaradise og gulerod med en kartoffelskræller, så du får nogle aflange strimler. Sukkerærterne skæres på langs.

Bland strimlerne med eddike, olie, limesaft, krydderier og sesamfrø dressingen Skær æggene i kvarte og pynt med dem og løvstikke over salaten.