Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>’Jeg har det så godt med frugt om morgenen!’

Denne udtalelse har jeg hørt fra mange af de mennesker, jeg har undervist og haft i konsultation gennem årene. Der er en forklaring på, hvorfor folk får det så godt, når de spiser frugt om morgenen. At spise som en konge om morgenen er ikke noget jeg anbefaler. Jeg mener, at vi skal spise let mad om morgenen for igen at vænne kroppen til mad efter nattens ‘faste’. Det engelske ord ‘breakfast’ der oversættes med morgenmad, betyder i virkeligheden ‘at bryde fasten’.

Når vi spiser et proteinholdigt måltid, der f.eks. indeholder kød, fjerkræ eller æg, så får kroppen tilført aminosyren tryptofan. Tryptofan skal bruges i vores hjerne til at danne signalstoffet serotonin, der giver os følelsen af at være godt tilpas og give os ro i kroppen. Man kan også sige, at serotonin er et af vores ‘lykkehormoner’. Det bliver ikke kun dannet i hjernen, men også i kroppen bliver der dannet serotonin fra tryptofan. Denne serotonin kan dog ikke anvendes i vores hjerne. Hjernen er selv nødt til at danne serotonin fra tryptofan.

Så hvordan får vi så den lagrede tryptofan op til hjernen? Det gør vi, når blodsukkeret stiger. Så bliver tryptofan transporteret fra kroppen til hjernen. Hvis du spiser noget mad, der får dit blodsukker til at stige hurtigt, så får du en forøget dannelse af serotonin.

En sodavand eller et stykke chokolade giver også denne følelse af et løft, som efter 20 minutter går den anden vej, når blodsukkeret igen falder. En så hurtigt stigning i blodsukkeret kan også udløse adrenalin, der som vores stresshormon blokerer for virkningen af serotonin. Så bevirker det, at vi bliver irritable og mærker en indre uro. Lige det modsatte af serotonin.

Spiser du derimod frugt, bær, smoothies og drikker friskpresset juice eller smoothies de første 4 timer, efter du er vågnet, har du en lang og rolig stigning i blodsukkeret. Hjernen kan nu forsyne sig med det tryptofan, som tidligere er blevet lagret i kroppen.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS: 

Det har vist sig, at indeholder den mad du spiser mere end 2-3 % protein i sin energifordeling, vil tryptofan ikke komme ind i hjernen. Derfor er det svært at blive helt frisk og føle overskud, når man med en depressiv tilstand starter med en ostemad, æg, bacon, mejeriprodukter m.m. (de indeholder meget protein) om morgenen. Frugt indeholder maksimum 2% protein, derfor er det den ideelle føde for os om morgenen, og derfor har man det godt, når man spiser frugt om morgenen

Ugens opskrift:

Tyksak med blåbær, hindbær og lime

- 125 g blåbær
- 125 hindbær
- ½ dl æblejuice eller saft af 1 grønt æble
- Saft af 1 lime 1 banan

Fremgangsmåde: Alle ingredienserne blendes i en blender.

Tip: Denne smoothie er ret tyk, du kan fortynde den ved at udelade banan og i stedet bruge en appelsin (brug hele appelsinen uden skræl). Udelader du limesaft er det et sandt hit for din baby og børn samt til dem der har en sød tand.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her