Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på BT PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet: 

De fleste af mine kvindelige klienter er bange for knogleskørhed. Det er interessant, at den viden, som de fleste har, om hvorfor man evt. kan blive skør i knoglerne, delvist er forkert. De fleste tror, at årsagen til, at vi kan blive knogleskøre, er at vi ikke får kalk nok i kosten.

Det er kun den halve sandhed! Resten af sandheden er, at vi får alt for meget syre i vores kost, og det stjæler kalken i knoglerne. Jeg synes også, at det er også interessant, at vi hele tiden får af vide, at komælk er den bedste kilde til kalk. Men drikker koen mælk for at undgå knogleskørhed?

I det hele taget er vi mennesker fyldt op med meget viden, der er baseret på gamle undersøgelser. Ny viden om bedre kilder til ernæring, får ikke lige så meget reklame og plads, som de gamle budskaber om animalske kilder til sundhed.

Gennem en kostomlægning - for det meste til en mere vegetarisk kost og med færre mejeriprodukter - kan det sagtens lykkes at få en bedre sundhedstilstand.

Hemmeligheden bag en sund krop og stærke knogler er pH-værdi.

pH-værdier handler om, at du skal respektere kroppens (blodets) pH-værdi, som er svagt basisk (7,365), for at kunne opnå en ideel vægt, sunde knogler og et godt helbred.

Alt, hvad der kan gøres flydende, har en pH-værdi. Dvs. din mad og dine drikkevarer (og medicin samt tobak) har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod. Da dine blodceller har det bedst i et basisk miljø, er det vigtigt, at du får en kost, der giver et overskud af basedannende elementer.

Det kan heldigvis tage mange år før pH-værdien i dit blod falder pga. dårlige kostvaner. Kroppen vil på bedste vis forsøge at gære alt, for at undgå dette, bl.a. ved at sætte nyrernes udrensningsfunktion op, give dig et for højt blodtryk (så blodet cirkulerer endnu hurtigere til lungerne for at blive renset), øge dit væskeniveau i kroppen (ødemer), inden de mere alvorlige sygdomme sætter ind, som f.eks. knogleskørhed.

Der er mange ting, du selv kan gøre, for at forhindre at det sker. Motion er blandt andet et vigtigt redskab, fordi motion ilter dit blod og dermed giver dig en bedre balance mellem syre og base.

Din mad og drikkevarer har også en stor betydning for dit velvære. Nedenfor ser du hvilke fødevarer, der henholdsvis danner base og syre i dit blod.

Syre og base på din tallerken

Når du anretter mad på din tallerken, skal du sørge for, at 2/3 er basedannende og kun 1/3 syredannende. Er du stadig sulten efter den første portion mad, så tag gerne mere efter samme princip.

2/3 af de basedannede fødevarer:

  • Frugt
  • Grøntsager, alle slags
  • Spirebrød
  • Salater
  • Mandler og paranødder, græskarkerner, kokosnød m.m.
  • Kartofler
  • Tangprodukter
  • Hvidløg og ingefær
  • Krydderurter og avocado

1/3 af de syredannede fødevarer:

  • Kød (kalv, okse, svin)
  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ og æg
  • Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde
  • Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta, spaghetti m.m.

Dette bør undgås eller reduceres:

  • Slik, is, sukker, sødemidler, hvidt salt, chokolade, kage m.m.
  • Fastfood, friturestegt mad, færdiglavede retter, mayonnaise m.m.
  • Alkohol, kaffe, sort te, sodavand
  • Medicin, tobak
  • Stress


De fleste af mine kvindelige klienter er bange for knogleskørhed. Det er interessant, at den viden, som de fleste har, om hvorfor man evt. kan blive skør i knoglerne, delvist er forkert. De fleste tror, at årsagen til, at vi kan blive knogleskøre, er at vi ikke får kalk nok i kosten.

Det er kun den halve sandhed! Resten af sandheden er, at vi får alt for meget syre i vores kost, og det stjæler kalken i knoglerne. Jeg synes også, at det er også interessant, at vi hele tiden får af vide, at komælk er den bedste kilde til kalk. Men drikker koen mælk for at undgå knogleskørhed?

I det hele taget er vi mennesker fyldt op med meget viden, der er baseret på gamle undersøgelser. Ny viden om bedre kilder til ernæring, får ikke lige så meget reklame og plads, som de gamle budskaber om animalske kilder til sundhed.

Gennem en kostomlægning - for det meste til en mere vegetarisk kost og med færre mejeriprodukter - kan det sagtens lykkes at få en bedre sundhedstilstand.

Hemmeligheden bag en sund krop og stærke knogler er pH-værdi.

pH-værdier handler om, at du skal respektere kroppens (blodets) pH-værdi, som er svagt basisk (7,365), for at kunne opnå en ideel vægt, sunde knogler og et godt helbred.

Alt, hvad der kan gøres flydende, har en pH-værdi. Dvs. din mad og dine drikkevarer (og medicin samt tobak) har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod. Da dine blodceller har det bedst i et basisk miljø, er det vigtigt, at du får en kost, der giver et overskud af basedannende elementer.

Det kan heldigvis tage mange år før pH-værdien i dit blod falder pga. dårlige kostvaner. Kroppen vil på bedste vis forsøge at gære alt, for at undgå dette, bl.a. ved at sætte nyrernes udrensningsfunktion op, give dig et for højt blodtryk (så blodet cirkulerer endnu hurtigere til lungerne for at blive renset), øge dit væskeniveau i kroppen (ødemer), inden de mere alvorlige sygdomme sætter ind, som f.eks. knogleskørhed.

Der er mange ting, du selv kan gøre, for at forhindre at det sker. Motion er blandt andet et vigtigt redskab, fordi motion ilter dit blod og dermed giver dig en bedre balance mellem syre og base.

Din mad og drikkevarer har også en stor betydning for dit velvære. Nedenfor ser du hvilke fødevarer, der henholdsvis danner base og syre i dit blod.

Syre og base på din tallerken

Når du anretter mad på din tallerken, skal du sørge for, at 2/3 er basedannende og kun 1/3 syredannende. Er du stadig sulten efter den første portion mad, så tag gerne mere efter samme princip.

2/3 af de basedannede fødevarer:

  • Frugt
  • Grøntsager, alle slags
  • Spirebrød
  • Salater
  • Mandler og paranødder, græskarkerner, kokosnød m.m.
  • Kartofler
  • Tangprodukter
  • Hvidløg og ingefær
  • Krydderurter og avocado

1/3 af de syredannede fødevarer:
  • Kød (kalv, okse, svin)
  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ og æg
  • Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde
  • Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta, spaghetti m.m.


Dette bør undgås eller reduceres:

  • Slik, is, sukker, sødemidler, hvidt salt, chokolade, kage m.m
  • Fastfood, friturestegt mad, færdiglavede retter, mayonnaise m.m.
  • Alkohol, kaffe, sort te, sodavand
  • Medicin, tobak
  • Stress