Danske mænd er dårlige til at vise omsorg og til at være opmærksomme på kvinder, skrev bloggeren Sam Mansoor i en klumme i sidste uge. Det fik flere mænd til tasterne, for de oplever ikke, at man må holde døren for en ligestillet kvinde.

Det er svært at være single, for man må ikke vise nogen følelser. Og det en skam, for man bliver gladere, når man får bekræftende nus i nakken og sex i tide og utide. Men det er svært at gøre noget ved, for de danske mænd tør ikke hylde og forføre kvinder. Det skrev bloggeren Sam Mansoor i en klumme på eurowoman.dk i sidste uge. Her kaldte han de danske mænd for feje og sagde, de skulle tage sig sammen:

"Vi kæmper ikke længere for kvinden, vi forfører hende ikke længere med blomster, mixtapes eller corny lommepoesi. Vi fejrer ikke længere hendes tilstedeværelse, hendes væsen, hendes krop...," skrev han.

På Facebook genkender mange læsere Sam Mansoors betragtninger fra deres egen hverdag med forhold og kærlighed. Men flere mænd kommenterer også, at det ikke er helt lige til at forføre og forkæle kvinder.

"Hvis en mand gjorde det der, vil en typisk dansk kvinde ofte reagere negativt korreleret. Hun vil freake og tage flere skridt tilbage!!" skriver Christoffer Bruus i kommentarsporet til klummen.

Han har måske en pointe. Sam Mansoor fremhæver selv, at vi er overfladiske. Han sammenligner det faktisk med kapitalistisk udbud og efterspørgsel, hvor man hele tiden kan gå efter noget bedre, alt efter hvad der er på markedet:

"At elske hinanden er det sværeste i et moderne samfund, fordi vi har erstattet den opnåelige kærlighed med en længsel efter den uopnåelige."

Manden er en skildpadde

I kommentarerne til klummen er Christoffer Bruus og en anden Facebookbruger, Alexander Quist, enige om, at det er svært at finde ud af, hvordan man bedst tilnærmer sig kvinder.

"Hvis vi gjorde som beskrevet, så blev vi vel bare kaldt mandschauvinister eller hvad ved jeg... De (kvinderne, red.) ville jo have ligestilling og det fik de... Nu brokker de sig over at de ikke får opmærksomhed osv længere...", skriver Alexander Quist.

Ifølge sexolog Jakob Olrik har ligestillingsdebatten også skubbet til dynamikken i forholdet mellem mænd og kvinder.

- Det er 100 procent dejligt, at vi er ligestillede, men der er gået noget af fløjten undervejs, for kvinder er begyndt at tage afstand fra den mandlige seksualitet, siger han.

Han fremhæver, at kvinder helt fra naturens side godt kan lide modige mænd. Stærke mænd. Mænd der tager chancer. Mænd der forfører og i hvert fald af og til siger, hvad kvinderne skal gøre. De mænd findes der selvfølgelig også i Danmark, siger Jakob Olrik. Men så bliver de som regel fremhævet som sådan lidt latinoagtige.

Og så er der de danske mænd, som ikke er latinoagtige, dem sammenligner Jakob Olrik med skildpadden. Skildpadden er langsom og kan aldrig løbe i front og tage teten. Han er enig med Sam Mansoor i, at manden skal til at oppe sig.

- Sat på spidsen siger kvinder af natur nej. Mænd siger ja. Men nu er det blevet til sådan noget ”hvad synes du skat?” – i stedet for, at han for eksempel styrer hende i sengen. Manden er så bange for at krænke ligestillingen, at han hele tiden spørger om lov for ikke at træde forkert, siger Jakob Olrik.

Han slår samtidig fast at kvinder altså gerne vil rystes lidt, især fordi de har så meget kontrol over livet ellers. Og igen, der er undtagelser, siger han, men med brede penselstrøg er det altså sådan, det er.

Kvinden er en kontrollør

For Sam Mansoor handler kærligheden meget om, at mændene tør bevæge sig ud i stormen, som han kalder forholdet mellem mænd og kvinder. Her skal man som mand ikke være bange for at tage ordet, få nogle skrammer og i sidste ende vise kvinden, at han faktisk virkelig gerne vil hende.

Komikeren Jakob Tingleff blev for nylig interviewet til Euroman, hvor han fortæller, at man er nødt til at have holdninger og turde udfordre sin kæreste eller kone, hvis forholdet skal blive ved med at være godt. Det fandt han ud af med bruddet fra sin ekskone.

Det samme genkender parterapeut, coach og foredragsholder Mette Haulund Hinnerskov. Men hun fremhæver også, at kvinder også skal lære at overgive sig.

- Kvinder snakker, før de har en konklusion, og derfor er mændene tit overrumplede, før de selv finder ud af deres holdning. Kvinder er fremme i skoene både på job og hjemme. Det betyder, at kvinder løber endnu hurtigere for at nå det hele, siger hun.

Kvinder har det i virkeligheden ikke særlig godt med at styre det hele, men det er svært at lægge fra sig, forklarer Mette Haulund Hinnerskov. Der er stadig en følelse af, at man er svag, hvis man siger, man ikke kan klare det hele og beder mænd om hjælp. Og omvendt, hvis mændene så byder ind, står kvinderne allerede med tusinde ideer til, hvordan det skal gøres, og så er kvindekontrollen på banen igen. Og det gælder både singlekvinder og kvinder i parforhold.

Sandheden er blot, at alle gerne vil have en at holde af, forklarer Mette Haulund Hinnerskov. Både mænd og kvinder.

- Men det kommer ikke af, at den ene part ændrer sig. Det handler om, at manden skal træde i karakter og sige til kvinden, hun skal slappe af. Og det handler også om, at kvinden slipper sin kontrol og selvstændighed og giver manden plads, siger hun.

Manden og kvinden

Både sexolog Jakob Olrik og parterapeut Mette Haulund Hinnerskov fremhæver, at det ikke er noget tilbageskridt, at kvinden lader manden tage teten ved at føre på dansegulvet eller holde døren. Eller at rykke hende rundt i sengen.

De mener ikke, at det er at gøre kvinden underdanig eller tilbagestående. Det er snarere blot et lille tegn på, at man i 2015 også kan være der for hinanden. Når manden forkæler og er opmærksom på kvinden, er det fordi, han anerkender og holder af hende.

På Facebook tilsluttede Anders Peters sig også debatten. I modsætning til nogle af de andre kommentarer fra mænd, så fremhæver han 'ligestilling' som en dårlig undskyldning fra mænds side. Kvinder er der da bare nogle, man skal hylde:

"Med fare for at blive beskyldt for at spille med på "pigernes side", så er den floskel med ligestilling, og dermed at det skulle være lig med, at det ikke er nødvendigt, med nogen nævneværdi indsats fra mændenes side vel egentligt lidt skæv. Er det ikke netop jagten, og vedligeholdelsen af "trofæet" der er det sjove. Vi vil vel alle gerne have noget pænt af vise frem, holde om, og holde af," skriver han.

Artiklen er oprindeligt bragt på eurowoman.dk.

LÆS OGSÅ: "De fleste mænd vil os damer det bedste"

LÆS OGSÅ: Her er rådene til dig, der er introvert

LÆS OGSÅ: Morgenfest i København: Vi dansede... og tog så på arbejde