Zenia Stampe: Må jeg amme på din café?

Folketingspolitikeren Zenia Stampe er nybagt mor og har fundet ud af i hvor høj grad, det handler om praktik, når man skal amme i det offentlige rum. Hun efterlyser nu et klar t svar på, hvor hun må have lov at amme.

Lykken er at være nybagt mor til en lille datter på tre uger. Det ved den 33-årige folketingspolitiker for Det Radikale Venstre Zenia Stampe alt om. Hun er lige blevet mor for første gang, men med den titel følger også en masse hårdt arbejde. Som eksempelvis at skulle amme op imod en halv time 10-15 gange i døgnet. Og hvor gør man lige det, når man bor på landet og indkøbene ikke ordner sig selv, selv om der er kommet en lille ny i huset?

- Der er nok mange, der tænker, at jeg er sådan én der er fuldstændig ligeglad med, hvad andre mennesker tænker, men jeg er faktisk meget genert, så da jeg skulle til Hillerød for at handle første gang efter fødslen, googlede jeg en masse steder for at finde ud af, hvor det var tilladt at amme. Der gik det virkeligt op for mig i hvor høj grad det med at amme er et praktisk spørgsmål og ikke noget med principper at gøre, siger hun til Alive.dk.

Butikken Apartment i København byder mødregrupper velkomne og amning er også helt tilladt. Læs mere på elle.dk

Derfor valgte politikeren at skrive et debatindlæg i sin Facebook-status, og det har nu affødt over 1200 kommentarer. Meningerne om amning i det offentlige rum er delte, men Zenia Stampe ved hvilken løsning, hun valgte i første omgang, og det var at amme på en mennesketom cafe, men stadig med en dårlig smag i munden.  Se Zenia Stampes indlæg på sin Facebook-profil her

- Det var ingen manifestation eller event. Det var helt praktisk spørgsmål med, at hvis man ikke kan finde et sted, hvor det kan lade sig gøre, så kan man ikke komme ud, og jeg måtte finde et sted, fordi jeg skulle ordne mine indkøb. Men det var en overvindelse, fordi der måske sad nogen som ikke synes, at det ikke var i orden, siger hun.

Efterlyser sted at amme
Zenia Stampe efterlyser nu, at cafeer og restauranter angiver med et skilt om de siger ’ja tak’ eller ’nej tak’ til amning i deres lokaler. Hun understreger, at hun ikke mener, at det er grundlag for en lovgivning, men derimod bare en åbning politik for de mødre, som mangler et sted at give deres babyer mad. Politikeren forstår samtidig heller ikke de personer, som føler sig stødte over at være vidne til amningen.

- Jeg har aldrig selv været generet af amning før jeg fik mit eget barn, og jeg har aldrig oplevet kvinder som decideret flashede bryster og gjorde det meget synligt for andre. Nu er det bare gået op for mig, hvor nødvendigt det er at amme i den første tid, og at man ikke bare kan forberede en flaske hjemmefra. Det er intimt øjeblik, som jeg bare ikke altid kun kan have derhjemme, siger hun.

Personligt ville hun ikke have noget problem med at amme på en offentlig bænk, men med november-temperaturerne lader det sig desværre ikke gøre. Derfor har Zenia Stampe i første omgang søgt ly på den mennesketomme cafe, men har også prøvet at amme i en kælder-gennemgang ved et handicaptoilet i et storcenter. Hun spørger sig selv, om det virkelig er nødvendigt at gå i skjul, når hun skal give bryst.

- I den bedste af alle verdener ville det aldrig støde nogen, men jeg ville bare ønske, at der var et sted, hvor jeg vidste, at det var i orden. Jeg sørger jo for at dække mit bryst til, og jeg ville jo altid gå ud med min datter fra en café, hvis hun begyndte at græde. Det ville jeg da synes var meget mere generende for de andre gæster end, at jeg ammer hende.   
 
Er du i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert om amning? Så få sandt og falsk om fem myter om amning på mama.dk