Vidste du det om det vietnamesiske køkken

Det vietnamesiske køkken er historien om et bondekøkken, som det faktisk lykkedes en kejser at forfine til gourmet på højt niveau.

Der er med friske råvarer og masser af krydderurter, når frontløber i Danmark Anh Lê går i køkkenet. Med tv-programmer, bøger, og hendes kæde af restauranter (Lê Lê) har hun medvirket til, at det vietnamesiske køkken er et stort hit i Danmark.
Hovedingredienserne i det vietnamesiske køkken er fiskesauce, citrongræs, lime, chili, hvidløg og krydderier som kanel og anis, men vigtigst af alt: friske urter.

Få Anh Lês opskrift på grillet sandart med forårsløg og ingefær på madogbolig.dk

Det vietnamesiske køkken i tre kategorier
Vietnams gastronomiske historie minder meget om Frankrigs med landkøkken, bistro og gourmet og kan i hovedtræk inddeles i tre kategorier: bondekøkken, gadekøkken og kejserkøkken.

Bondekøkken: På landet hersker det traditionelle bondekøkken, som består af de dyr, urter og frugter, som måtte være i baghaven. Retterne er meget simple, men det er også deres styrke.

Gadekøkken: I byerne har vietnameserne et gadekøkken, der er præget af små retter, der ændrer sig, som dagen går. Her er maden mere delikat end bondekøkkenet, hovedsagelig fordi flere råvarer bliver brugt i retterne. Samtidig er retterne gennem tiden blevet udviklet på grund af udenlandske påvirkninger fra fx Kina, Frankrig, Japan og USA, og det har gjort retterne mere kreative.

Kejserkøkken: Det sidste og flotteste er kejserkøkkenet, som findes i Centralvietnam og på de lækre restauranter i storbyerne. Retterne er langt mere sofistikerede end bonde- og gadekøkkenet og balanceres af en kombination af fiskesauce, fermenteret fisk, syltede tigerrejer, kammuslinger eller fisk og kød med friske krydderurter.

Prøv selv at lave vietnamesisk mad. Få opskrifter fra det vietnamesiske køkken på Madogbolig.dk