Vi synes stressede kolleger er svage

Føler du dig ramt af stress, men prøver for alt i verden at undgå en sygemelding, fordi din fornemmelse siger, at det ikke vil falde i god jord på din arbejdsplads? Så har du sikkert ret.

Når vi rammes af stress på grund af jobbet og må sygemeldes, så påvirker det også kollegerne og ledelsen. Kollegerne frygter måske, at deres arbejdsbyrde bliver forøget. Og lederne forsøger at fralægge sig ansvaret for, at en medarbejder er ramt af stress.  Det viser en ny dansk undersøgelse foretaget på Bispebjerg Hospital ved Arbejds- & Miljømedicinsk Afdeling.

Resultatet af undersøgelsen med navnet Copework er, at ledere og kolleger til de sygemeldte generelt opfatter stress som et tegn på svaghed. Desuden er lederne tilbøjelige til at give folks privatliv skylden for den sygemeldtes tilstand eller i det hele taget at tvivle på, om personen er stresset.

Føler du dig stresset? Tag en stress-test på Femina.dk

Undersøgelsen blev foretaget blandt 64 stresssygemeldte på 38 forskellige danske arbejdspladser. Udover de sygemeldte selv har forskerne talt med ledere, kolleger og behandlere til de sygemeldte. Formålet har været at finde ud af, hvad der sker på en arbejdsplads, når en medarbejder sygemeldes, og om lederne er i stand til at skabe bedringer i arbejdsmiljøet og arbejdsvilkårene efterfølgende. 

Lederne indrømmer ikke egne fejl
Et af de påfaldende resultater i undersøgelsen er, at selvom behandlerne kunne konkludere, at sygemeldingerne i mange tilfælde skyldes dårlig ledelse, så er det sjældent det, lederne angiver som grund til, at en medarbejder er blevet ramt af stress.

Det har stor betydning for, hvor hurtigt den stressede kommer tilbage i sit job, at der er et godt psykosocialt arbejdsmiljø, og at arbejdspladsen er i stand til at skabe forbedringer på de områder, der er skyld i stressen i første instans. Det kan fx være medarbejderindflydelse, anerkendelse, arbejdstempo og kvaliteten af ledelsen. 

Desuden viser undersøgelsen, at det giver gode resultater, hvis lederen undervejs i sygemeldingen har en dialog med dem, der behandler den sygemeldte i forhold til, hvornår den stressede kan vende tilbage i jobbet.

Få fem gode øvelser til at mindske din stress i hverdagen på Søndag.dk