Vi fejrer julen – på hver vores måde

Måske er du også en af dem, der har droppet gaverne og de mange julefrokoster for i stedet at skabe egne og nye traditioner? Når det kommer til traditioner, lever vi i en opbrudstid. Den individualisme, der præger vores samtid, smitter af på alt det, der før i tiden lå i faste rammer. Som fx traditionerne i december.

Når vores hjem og vores tøj alligevel er sammensat i en personlig stil inspireret af rejser, nye trends, gamle vintage-fund og religioner, hvorfor skulle vores traditioner så ikke også være det? Denne tankegang får os til at stille spørgsmålstegn ved alt, som før stod fast. Som fx vores familie, som vi ifølge sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal tidligere mere bare accepterede på godt og ondt.

- I dag, hvor mange af os kun har ganske lidt fritid at balancere rundt med, vil vi gerne selv vælge, hvem vi skal bruge vores tid med og på, som hun siger.

Se, hvordan en række kendte sangerinder pynter op til julemiddagen i galleriet på in.dk

Det, at vi er drevet mere af lyst end sociale konventioner, er noget, der påvirker vores traditioner og den måde, vi arrangerer vores højtider. Julen er ikke længere eksklusivt for familien, og oftere og oftere ser man også venner være med rundt om træet. Det handler om at finde ud af at skabe nogle nye traditioner, og finde ind til kernen af, hvad der er vigtigt for en selv.

- Vi lever i dag langt mere differentierede i forhold til hinanden end tidligere. Dette betyder blandt andet også, at vi er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved den familiekonstellation, der ellers for mange er en hellig gral. Hvor vi før i tiden mere bare accepterede vores familie på godt og ondt og så dem til højtider og mærkedage, vælger vi i dag i langt højere grad og mere selektivt til og fra, siger Birthe Linddal.

Gør huden klar til juletiden. læs, hvordan Halle Berry plejer huden på in.dk

For vi sætter pris på autenticitet og søger ægtheden, hvilket peger på, at vi forsøger at skrælle alle forstyrrende elementer væk og skære ind til benet i vores værdikæde. Hvilket også gælder traditionerne. For hvad er det egentlig, de handler om? Hvor julen for mange drukner i forventningspres og forbrugsfest, er behovet for at stå af dette ræs vokset.

- Vi vil ikke gøre som de andre, og vi er fed up af det forventningspres, som forbrugssamfundet har været med til at bygge op. Og for nogle bliver det simpelthen for meget, slår Birthe Linddal fast.

Traditionerne forbliver
Søger man lidt rundt i meningsmålinger om danskernes jul, står det klart, at det religiøse budskab for mange er trådt i baggrunden og at højtiderne i dag primært handler om at samle familien; være sammen, spille spil, spise god mad og slappe af. Vi søger stadig hinanden, og præget af en tid, hvor intet er konstant, vokser samtidig behovet for faste holdepunkter og begivenheder.

Så det kan godt være, at vi justerer lidt på traditionerne, at der kommer en ven med juleaften, og at gaverne er skåret ned til et minimum, men selve traditionen og dens kerne-dna, den vil bestå, og det er essensen, mener eksperten, der påpeger vigtigheden i, at vi har nogle traditioner at holde fast i, der samtidig knytter os sammen med andre mennesker. Også selvom det er nogle nye traditioner, som man selv har defineret.

- Julen er noget, langt de fleste gerne vil holde også i fremtiden. Det er mere et spørgsmål om, hvad vi vælger at putte i de rammer, som højtiderne er. Sammenhold omkring traditioner er meget vigtigt for vores sociale relationer, men vi vil selv skabe traditionerne, hvilket mange allerede er godt i gang med, siger  Birthe Linddal.