Tyk eller tynd – hvad er sundest

Debatten om BMI kører i disse dage. Er det mere usundt at være undervægtigt end lettere overvægtig?

Skal BMI grænserne ændres? Debatten kører for tiden om  BMI grænserne, som vi læner os op af i forhold til at kunne betegne os som undervægtige, normal vægtige, let overvægtige og overvægtige,  skal ændres.

En del tyder på, at det at være undervægtig, altså BMI under 18,5 er mere usundt end at være lettere overvægtig – BMI mellem 30-39,9.

De nuværende BMI grænser er:
BMI under 18,5 = undervægtig
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
BMI mellem 25-29,9 = let overvægtig
BMI mellem 30-39,9 = Overvægtig
BMI over 40 = svært overvægtig

BMI udregnes således
En BMI udregning sker ud fra din vægt og højde efter formlen: BMI = din vægt i kg / (din højde i meter * din højde i meter). Man regner altså sin BMI ud ved at dividere din kropsvægt (i kg) med din højde (i meter) i anden potens.

Sund overvægt
En stor undersøgelse fra sidste år foretaget af The European Journal of Health blandt 43.000 mennesker viste, at risikoen for at udvikle livstruende sygdomme er den samme - uanset om man er tyk eller tynd.

Vil du have varigt vægttab, så læs mere på SlankeDoktor.dk 

Det betyder, at overvægt alene ikke er en risiko for at udvikle fx hjertekar sygdomme. Det der giver risikoen er, hvis du både er overvægtig og har en af følgesygdommene som fx forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk eller diabetes. Så har overvægten en stor betydning som en ekstra risikofaktor.

Derfor kan en ’sund’ overvægtig sagtens leve lige så længe som en slank. Det handler meget mere om den fysiske form og spisevanerne. Så hvis du som overvægtig spiser sundt og motionerer regelmæssigt, så er du lige så sund, som når du ser på en slank.

Overvægtens følgesygdomme
Det er dog stadig på sin plads at reducere en forhøjet vægt. Overvægt kan i sig selv føre til både diabetes og forhøjet blodtryk. Hertil kommer den psykiske ulempe, det er at veje for meget og at kroppen år for år lider overlast.

Bente Klarlund, som er én af dem der ved mest om emnet i Danmark, siger at meget tyder på, at let overvægtige har større sandsynlighed for at leve længere. I hvert fald er der ikke noget helbredsmæssigt rigtigt i at ligge i den helt tynde skala og nærme sig undervægt.

Bliv sund og slank med diætisthjælp. Læs hvordan på SlankeDoktor.dk

Så vi er måske lidt slankere end vi tror og måske vil anbefalingerne for vores BMI flytte sig inden for de næste år. Altså er det vigtigste, at du ikke vejer ALT for meget, at du spiser sundt og varieret og at du motionerer det du formår.