Susse Wold om rollen i Jagten: Jeg tog seks kilo på

I Thomas Vinterbergs prisvindende film Jagten spiller Susse Wold en kedelig, midaldrende kvinde med en uformelig krop

Da De Gyldne Palmer blev delt ud i Cannes tidligere på året var der hæder til den danske film Jagten, som Thomas Vinterberg har instrueret.  Når filmen får premiere herhjemme den 10. januar kan danske biografgængere se Mads Mikkelsen i hovedrollen, der bliver mistænkt for at have seksuel omgang med en fem-årig pige.

Men man kan også se Susse Wold i rollen som Grethe, den kedelige, midaldrende kvinde med de store briller og en uformelig krop. Så uformelig at man ikke rigtig kan genkende hende.

Susse Wold er flere gange faldet om på scenen. Læs på soendag.dk hvordan hun har arbejdet med sig selv og hvordan hun i dag siger nej, når hun mener nej

Transformationen var meningen
- Det var helt klart meningen at lave så stor en transformation, at folk næsten ikke ville kunne kende mig. Jeg ville have min krop til at forsvinde så meget som muligt, så jeg tog seks kilo på til rollen. Mit ansigt skulle være renskuret, så jeg har ingen sminke på, tøjet hænger, og håret er sat meget uchikt op i en kam. Det vigtigste for mig var, at Grethe skulle være troværdig, for det er hende, der starter med at rulle snebolden, og hvis ikke man tror på hende, knækker filmen allerede i starten, forklarer Susse Wold i et interview med SØNDAG.

Og det er da også i dén grad lykkedes for Susse Wold at være troværdig i rollen som børnehavelederen Grethe, der går helt i panik, da den mandlige pædagog Lucas (Mads Mikkelsen) bliver mistænkt for at have seksuel omgang med den femårige Klara.

Find ud af hvad Susse Wold svarer, når hun bliver bedt om at se tilbage på sit liv på soendag.dk

Børn siger da sandheden
– Hele Grethes univers er truet, og hun tror på børnene, børn siger altid sandheden, mener hun. Så på en lille løgn ruller en kæmpe snebold, og Grethe er katalysator for en masse mennesker, som ville tænke på præcis samme måde, forklarer Susse Wold.

Lucas bliver pure frikendt – men aldrig af samfundet.

– Og det er dét, filmen handler om. Hvordan én fjer bliver til fem høns, og hvad sladder kan gøre ved folk. Der går aldrig røg af en brand uden ild, siger man. Men det gør der faktisk ofte. Vi lytter alle sammen til rygter, stempler hinanden, handler »for en sikkerheds skyld«. Samfundet frikender aldrig Lucas på trods af sikre beviser for, at han ikke har gjort noget. Vi kender det jo selv i det små: Vi hører et rygte om, at en eller anden er begyndt at drikke for meget, og når vi så møder ham, leder vi efter tegn på, at rygtet taler sandt, siger Susse Wold, som oplevede at stå på den røde løber i Cannes med sin første filmrolle i 27 år.