Sund kost kan redde dit syge hjerte

Fisk og nødder er nogle af de madvarer, der beskytter dit hjerte.

Det har faktisk en betydning for din hjertesundhed, hvad du putter i munden. Også selvom du allerede har været ramt af en hjertesygdom.

Noget tyder nemlig på, at dem, der spiser sundest, mindsker risikoen for at dø med mere end en tredjedel i forhold til dem, der spiste mindst sundt.

Det viser en undersøgelse, som 31.546 mænd og kvinder i 40 forskellige lande har deltaget i.  De adspurgte personer led på det tidspunkt af enten en hjertekarsygdom eller fremskreden sukkersyge og var i behandling for det. De blev spurgt om deres kostvaner, og herefter blev det gjort op, hvem der blev ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen, hjerneblødning, hjertesvigt eller døde, skriver Hjerteforeningen.dk.

På Femina.dk kan du få overlægens gode råd til, hvordan du ellers kan holde hjertet sundt og stærkt

Den sunde kost kan redde de syge
Den positive effekt kunne måles uanset, om personen var i medicinsk behandling med f.eks. hjertemagnyl eller ej, og det er første gang, at forskerne har fundet frem til, at den sunde kost har en så stor effekt på de i forvejen syge hjerter.

- Sund kost har længe været et vigtigt element, når vi vejleder folk i forebyggelse af hjertekarsygdom. Det gælder både raske og hjertekarpatienter. Med det nye forskningsresultat er der dokumentation for, at kostrådgivning også gavner de syge, siger Kirsten Sonne Pedersen, der er klinisk diætist i Hjerteforeningen.

Kostfibre kan faktisk redde vores hjerte. Læs på Femina.dk, hvorfor de er vigtige

Det skal du spise
Sund kost er ifølge undersøgelsen og Hjerteforeningens retningslinjer at spise frugt, grønt, nødder, fisk og fuldkorn og undgå mættet fedt og sukker.

Netop derfor mener Hjerteforeningens forskningschef Gorm B. Jensen, at det især er vigtigt, at hjertepatienterne rådgives om, hvordan man følger en sund kost.

- Det viser tydeligt, at sund kost spiller en stor rolle for hjertepatienters helbred. Kostvejledning nytter og skal derfor spille en stor rolle i behandling og rehabilitering for hjertepatienter, siger Gorm B Jensen