Store sodavandsflasker ødelægger dine tænder

Mange danskere drikker for meget sodavand, og det går ud over tandsundheden.

For rigtig mange danskere er det ikke usædvanligt at drikke sodavand til enten frokosten eller aftensmaden nogle gange om ugen. Faktisk drikker 46 % af de voksne danskere mellem 18-34 år mindst to liter læskedrikke om ugen, og der peges nu på, at det måske skyldes de større og større beholdere, som sodavand ofte sælges i.

Tendensen er rigtig skadelig for tandsundheden, påpeger Tandlægeforeningen.

Det er en tandundersøgelse ved den store KRAM-undersøgelse, som 4.402 voksne danskere har deltaget i, der påviser, at tre gange så mange danskere i dag drikker mere end to liter sodavand om ugen i forhold til i 2003-2006.

- Vi har i vores dagligdag som tandlæger længe kunnet se, at de unges store forbrug af sodavand er et problem for tandsundheden. Nu har vi også fået det dokumenteret, idet tandundersøgelsen ved KRAM tyder på, at jo større en mængde læskedrik man indtager pr. uge, desto flere huller i tænderne har man, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er Tandlægeforeningens formand.

Det hjælper ikke på sundheden at drikke light-sodavand. Læs på Femina.dk, hvorfor det også er usundt

Markant flere drikker mere
Undersøgelsen har vist, at andelen af storforbrugere af læskedrikke er mere end tredoblet på få år. I 2003-2006 var det omkring 9 pct. af danskerne, der drak mere end to liter læskedrikke om ugen. Men de nye tal fra KRAM-undersøgelsen viser, at det tal er steget til 32 pct. blandt alle voksne danskere.

Ifølge analyseinstituttet KORA, der står bag den nye rapport, kan det store forbrug hos flere mennesker skyldes, at sodavandsflaskerne er blevet større. Og ofte har supermarkederne tilbud på de store flasker.

Tallene viser i øvrigt også, at det store forbrug særligt ses hos de yngre danskere.

- Jo yngre man er, desto mere hverdagsagtigt er det at drikke sodavand. Midaldrende og ældre danskere opfatter i højere grad læskedrikke som tilbehør ved festlige lejligheder, skrives der i undersøgelsen.

Virker cola egentlig godt mod dårlig mave? Få svaret på Soendag.dk