Slip for at fryse med tankens kraft

Hvis vintertøjet ikke er nok, kan du bruge dine tanker til at holde kroppen varm. Du bliver også mere tolerant overfor kulde.
 
Normalt når man snakker om varme tanker, er det kun en mental tilstand, hvor man føler sig godt tilpas af at tænke på noget rart. Ny forskning viser nu, at de varme tanker også kan give en fysisk følelse af varme – en oplagt måde at bekæmpe den hårde danske vinterkulde uden at tage mere tøj på.

Ifølge Discovery.com har engelske forskere fundet ud af, at nostalgiske følelser kan påvirke vores opfattelse af varme og kulde. Kroppen kan simpelthen genkalde de tidligere følelser, forklarer forskningsholdets leder.

- Vores undersøgelse har vist, at nostalgi giver mental stimulation af tidligere gode følelser. Det har indflydelse på vores kropslige velvære. I dette tilfælde gør det, at vi føler os varmere eller bliver mere tolerante overfor kulde, siger Tim Wildschut fra University of Southampton.

Se hvordan du får energi og overskud i den kolde vinter på Udeoghjemme.dk

Fem forsøg – samme resultat
Forskerne fik hjælp fra frivillige universitetsstuderende i Holland og Kina til at udføre fem forskellige forsøg.

Først blev de frivillige bedt om at føre logbog over nostalgiske følelser i løbet af en måned. De havde flest behaglige tanker om fortiden på kolde dage.

I andet forsøg blev deltagerne delt op i grupper og placeret i et koldt, et lunt og et varmt rum. Dem i det kolde rum havde flere nostalgiske følelser end de andre. Personerne i det lune og varme rum blev derimod ikke påvirket.

Tredje forsøg gik ud på at lade forsøgspersonerne lytte til musik. Dem, der blev nostalgiske rapporterede også, at de følte sig fysisk varmere.

I fjerde forsøg blev deltagerne sat i et koldt rum. De blev bedt om at huske tilbage på enten et nostalgisk eller et almindeligt øjeblik, og derefter skulle de gætte temperaturen i rummet. Personerne, der huskede tilbage på noget nostalgisk opfattede rummet som varmere, end det reelt var.

I femte forsøg blev testpersonerne igen bedt om at genkalde sig et behageligt eller et ligegyldigt minde. Derefter satte de hænderne i iskoldt vand, og holdt dem der længst muligt. De frivillige, som tænkte behagelige tanker kunne holde det kolde vand ud længere end de andre. 

Generet af tør vinterhud? Sådan holder du huden blød i kulden, se mere på Q.dk