Slip din indre gourmetkok ud på årets sidste aften

Nytårsaften er den tid på året, hvor du rigtig kan blære dig over for dine gæster. Men det kræver planlægning, så du ikke ender med et fuldstændigt kaos og ingen tid til dine gæster. Her er en tjekliste over det, du skal overveje, når du planlægger din nytårsaftensmenu.

Research i god tid
Så snart julen er overstået, skal du kaste dig over nettet, kogebøger og spørge Facebook-vennerne til råds. Tænk over alt fra canapéerne til den funky dessert. Alt skal være gennemtænkt og planlagt. Sørg for, at så mange retter som muligt er nogle, der kan laves et par dage eller dagen inden. Tænk over, at der er harmoni i menuen, og at du f.eks. ikke starter med en stærk chiliret, der overdøver smagsløgene. Det skal være delikat og gerne enkelt. Hav fokus på de gode råvarer.

Få gourmetkokken Carsten Kysters fem-retters 2013-middag på madogbolig.dk

Tænk over anretningen
Inden du handler ind, skal du tænke over, hvordan du vil anrette maden. Måske har du brug for nyt service. Måske er der pynt til maden, som du skal sørge for at få købt. Jo mere forberedt du er, jo flottere bliver det.

Lav en tidsplan
Skriv ned hvilke retter, du skal lave hvornår. Nogle retter kan laves flere dage i forvejen og nogle skal være helt frisklavede. Pas på, du ikke har for mange retter, der skal laves på dagen.

Lav en udførlig indkøbsliste
Få skrevet ALLE ingredienserne ned og del indkøbslisten ind i sektioner: ’grøntsager, kød…’ Det gør det meget nemmere at finde rundt i, når du står i supermarkedet.

Følg tidsplanen
Når du har handlet ind, skal du følge din tidsplan udførligt. Ikke noget med at tænke: ’Det når jeg nok.’ Sådan tænker de professionelle kokke heller ikke. Der er intet overladt til tilfældighederne. Sæt tid af til at lave mad i dagene op til nytårsaften. Bring familien med ind i madlavningen og hyg jer med det.

Hav overskud nytårsaften
Hvis du har forberedt dig ordentligt i dagene op til nytårsaften, kan du bedre have overskud til at tage imod dine gæster. Selvfølgelig må du gerne stå lidt i køkkenet, men hav fokus på serveringen på dagen. Når du nu har slavet i køkkenet i flere dage, så er det altså vigtigt, at retterne tager sig flot ud.

Hav en dejlig fest
Nyd al den ros, du vil få for at have lavet en gennemført nytårsmenu. Måske er du lidt træt efter flere dages arbejde, men dine gæster er glade og mætte. Nyd det og sørg for at få drukket en masse drinks, så I kan få rigtig gang i festen. Med mindre du dratter om af træthed inden midnat.

Sammensæt din egen middag ud fra 29 forretter, hovedretter og desserter