Slip af med tømmermændene fra julefrokosten

December er for de fleste lig med masser af alkohol – og ikke mindst ensbetydende med massive smerter i hovedet dagen derpå. Fredag aften var en årets allerstørste julefrokostdage, og derfor er der en del danskere, der hænger med hovedet i dag. For kvinderne er det dog endnu værre; de får nemlig de værste tømmermænd.

Forebyggelse af tømmermænd
Ifølge Seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed Janne Tolstrup, findes der ingen veldokumenteret forebyggelse eller behandling af tømmermænd udover symptombehandling, dvs. smertestillende medicin mod hovedpine, væske mod tørst osv.
Du kan dog, ifølge TV2s faste husmodereksperter Julia Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov, prøve med at drikke masser af vand – drik for eksempel et glas vand imellem hver genstand.

Læs på q.dk, hvordan du forbrænder 1000 kalorier uden at forlade hjemmet

Hold tingene adskilt
Desuden kan du holde dig til lyse drikke som hvidvin, gin og vodka, da de indeholder ren etanol, som angiveligt skulle give færre tømmermænd. Det er heller ikke en god ide at blande flere typer alkohol sammen, og sørg endelig for at indtage mad, så du ikke drikker på tom mave.

Når skaden er sket
Husmodereksperterne anbefaler, at man dagen derpå drikker masser af vand. Selvom lysten efter junkfood kan være stor, så prøv i stedet at spise sundt. Desuden skulle saltet mad og mælk have positiv effekt på mange. Hold dog igen med kaffen og juicen. De øger blot tømmermænds-symptomerne.

Kvinders tømmermænd er værst!
Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet bliver over dobbelt så mange kvinder som mænd syge af tømmermænd. For 12 procent af kvinderne gælder det således, at de oplever mere end fire tømmermænds-symptomer, mens det for mændene kun er 5 procent. De mest udbredte tømmermænds-symptomer er træthed, tørst, hovedpine og kvalme.

Undersøgelsen bygger på svar fra 36.228 mænd og kvinder, som har deltaget i den landsdækkende livsstilsundersøgelse.
Undersøgelsen viser ligeledes, at kvinder generelt oftere har tømmermænd end mænd. For eksempel har 21 procent af kvinderne hovedpine, mens det kun er 12 procent af mændene. Halvdelen af kvinderne føler sig trætte, mens det kun er 34 procent af mændene.

Er du i fare for at lave et sidespring til julefrokosten, så læs i guiden på q.dk, hvordan du undgår det

Mændene er i træning og kan sove branderten ud
Der er flere teser om, hvorfor det forholder sig således, at kvinderne bliver værst ramt af tømmermænd. Generelt drikker mænd oftere end kvinder, så de er i bedre træning med at kunne kapere alkoholens virkninger. Mængden af søvn kan også spille ind på tømmermænd.

I mange hjem har manden større chance for at sove branderten ud end kvinden, da kvinder ofte har de fleste pligter i forhold til børn og hjem.

Kilder:
Janne Schurmann Tolstrup, Forskningsleder, seniorforsker, dr.med., ph.d., cand.scient. i humanbiologi v. Statens Institut for Folkesundhed.
’Hold da helt hus’ af Julie Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov. Politikens Forlag