Sæt turbo på forbrændingen

Desværre er vi ikke alle udstyret med en luksusforbrænding, men heldigvis kan du gå fra at være 'fedt-ophober' til 'fedt-forbrænder'. Læs hvordan her.

Nogle er heldige og udstyret med det, som vi populært kalder luksusforbrænding. I hvert fald kan de tilsyneladende spise omtrent hvad som helst, og alligevel tager de heldige asener ikke på. Men sådan er det ikke hos det store flertal af os.

Unødvendige kilo
Med årene falder stofskiftet desuden hos mange kvinder, fordi skjoldbruskkirtlen på halsens forside danner færre stofskiftehormoner. Så risikerer man at tage unødvendige kilo på, ligesom man bliver træt, sløv og kuldskær. Du kan ikke direkte øge hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen, og bliver symptomerne svære, er medicin nødvendig.

Fra 'fedt-ophober' til at blive 'fedt-forbrænder'
Man kan dog gå fra at være 'fedt-ophober' til at blive 'fedt-forbrænder'. Altså sætte fart på stofskiftet og forbrænde flere kalorier for ad den vej at få has på det overflødige fedt. Det kræver en vis arbejdsindsats, så der er ikke tale om en let smutvej til vægttab. Til gengæld kan rådene – ud over at hjælpe på vægten – også forebygge alvorlige sygdomme, samt nok så vigtigt få dig til at føle dig bedre tilpas i dagligdagen. Der er med andre ord mange gode grunde til at læse med her.

Hold dig slank ved at spise morgenmad – se hvordan på udeoghjemme.dk

Her får du en række gode råd, der hjælper med at sætte gang i stofskiftet:

1. Stærke muskler brænder masser af fedt af, også i hvile. Det vil sige, at du ligefrem taber dig, mens du sover. Et kilo muskler forbrænder således omkring 100 kalorier i døgnet, mens et kilo fedt kun forbrænder to kalorier. Muskelmassen reduceres med årene, med mindre du styrketræner for at bevare den. Så kom i gang med armstrækninger, maverulninger og vægttræning. Sigt på 45 minutters træning to-tre gange ugentligt.
 
2. Hårdere motion som for eksempel løb, cykling, svømning, fitness og zumba har foruden selve træningseffekten yderligere den bonusgevinst, at dit stofskifte er forhøjet i timerne efter træningen. Denne såkaldte after-burn, altså efterforbrænding, skyldes, at kroppen forbruger kalorier på at reparere småskader, genopbygge musklernes energidepoter, samt gøre musklerne stærkere.

3. Små, hyppige måltider øger forbrændingen mere end de klassiske tre hovedmåltider. Når pausen mellem måltiderne bliver lang, falder stofskiftet nemlig, fordi kroppen sparer på energien.

4. Grøn te indeholder stoffet ECGC, som presser kroppen til at brænde lidt flere kalorier af. Drik gerne to-tre kopper hver dag.

Se flere gode råd til, hvordan du sætter gang i stofskiftet på udeoghjemme.dk