Sådan fejrer man nytår i Europa

Herhjemme står den på bordbomber og nytårsløjer, men se, hvad man finder på i andre europæiske lande.

Skal du være i udlandet nytårsaften, så kan det måske være godt at vide, at du kan risikere, at fx portugiserne kaster ting ud af vinduerne, og at italienske mænd forærer kvinderne rødt undertøj, skriver Femina.dk, der har kigget på nytårs-traditionerne i Europa.

Har du brug for inspiration til nytårsmiddagen herhjemme? Få opskriften på en lækker menu på Femina.dk

Smeltet hestesko i Finland
Finnerne løber i dagene op til nytår rundt og køber små hestesko i tin, som de smelter i en gryde. Det smeltede tin bliver derefter lagt i koldt vand til det er størknet igen – denne gang i en vilkårlig form. Bagefter skal materialet holdes frem, således at man kan se skyggen og derfra forsøge at se, om man kan forvente kærlighed, glæde, sorg, penge eller lignende i året, der kommer.

Rødt undertøj i Italien
Holder du nytår i Italien, skal du kende dresscoden: Rødt undertøj! Og det gælder også for turister. Ønsker en mand en kvinde ’Godt nytår er det dertil traditionen, at du som mand tilbyder hende rødt undertøj – man er vel ikke ’Latin Lover’ for ingenting.
 
Blåt undertøj giver held i Portugal
Blå betyder held, og derfor tager beboerne i Portugal blåt undertøj på for at være sikre på, at det nye år bliver godt. Hertil kommer, at portugiserne gerne støjer nytårsaften. Det gør de ved at kaste mad ud af vinduet eller slå på potter.

Dronning Margrethe har tradition for at klæde sig ud nytårsaften. Se et billede af det på Billedbladet.dk

En mistelten under puden i Irland
Det irske folkefærd elsker (også) at drikke alkohol nytårsaften. Derudover har de mange ældre traditioner for nytåret, fx den hvor unge piger skal sove med en mistelten under deres hovedpude – i håbet om, at de skal finde kærligheden i deres liv i det kommende år. En anden berømt tradition i Irland er at vågne den første morgen på året og springe nøgen i det iskolde vand i Atlanterhavet for at se, hvem der er den mest modige svømmer.

Syng med i England
Rejsende, som er i Storbritannien nytårsaften, kan imponere de lokale, hvis de studerer teksten i sangen ’Auld Lang Syne’. Denne sang synges nemlig om natten, hvor briterne går på gaden og danser og synger det nye år velkommen.