Sådan bager du den perfekte fastelavnsbolle

Fastelavn står for døren, og så er det vigtigt at have den rigtige opskrift på fastelavnsboller klar.

På søndag er det fastelavn, og der står udklædning, tøndeslagning og fastelavnsboller på menuen. De første to ting har de fleste forældre nok styr på nuværende tidspunkt. Men det er stadig de færreste af os, der giver sig i kast med fastelavnsbolle-bagningen.

Det hænger, ifølge bagermester Klavs van Hauen fra det mere end 135 år gamle bageri Reinh van Hauen, sammen med, at det er en kunst at lave en rigtig god fastelavnsbolle, fordi man både skal mestre at lave en god wienerbrødsdej og en god creme. Men det er bestemt ikke umuligt. Nøjagtighed er vigtigt, så følg 4. generationsbagermesterens opskrift nøje, så skal resultatet nok blive fantastisk – og børnene glade.

Kunne du tænke dig en kalorielet fastelavnsbolle med syltetøj til Fastelavn? Så få opskriften på slankedoktor.dk

Start med wienerbrødsdejen/grunddejen og slut med cremen.

Ingredienser

Wienerbrødsdej:

250 g vand eller mælk

250 g æg (ca. 5 stk.)

80 g gær

100 g melis

5 g salt

½ teske kardemomme

800 g mel

800 g smør. Allerhelst margarine beregnet til at rulle. Det skal man købe hos sin bager. Smørret skal have en temperatur, der gør smørret smidigt.

Få opskriften på fastelavnsbolle med mandelcreme på soendag.dk

Creme (den lette og den svære):

Klavs van Hauen giver to bud på en creme til fastelavnsboller. Den ’lette’ hindbærcreme lavet på flødeskum og den lidt sværere flødecreme, der er lavet på rigtig kagecreme.

Hindbærcreme:

Piskefløde

Hindbær eller hindbærmarmelade

Lidt sukker

Flødecreme:

½ liter mælk eller kaffefløde

100 g melis

1 stang vanilje (flæk stang og skrab kornene ud)

8 æggeblommer

Piskefløde

Fremgangsmåde wienerbrødsdej:

Først blandes alle ingredienser grundigt – bortset fra mel og smør. Dernæst blandes melet i dejen forsigtigt. Det skal ikke æltes for meget. Dejen flades ud på et melet bord, og smørret klappes ud og lægges ovenpå. Det er vigtigt, at dejen og smørret har samme konsistens. Smørret pakkes nu ind i dejen.

Det hele rulles ud i en fingers tykkelse og foldes sammen, så dejen bliver i tre lag. Dvs. fold 1/3 ind over midten og den sidste 1/3 ind over de to lag. Gentag 2 gange mere, og dejen består nu af 27 lag smør og 28 lag dej. Dejen er nu færdig og stilles i køleskab i ca. ½ time.

Efter den halve times tid på køl skal dejen slås op. Rul dejen ud til den har en tykkelse på ca. 4 mm. Det kan være lettere at rulle mindre stykker ud af gangen. Dejen skæres ud i kvadrater på 95x95 mm. Spidserne af firkanten foldes ind mod midten. Gentag så man får en lille bolle. Bollerne sættes på pladen og sættes til hævning et lunt sted med et fugtigt klæde over, indtil de er hævet til ca. dobbelt størrelse. Bollerne bages ved 180 grader til de har en smuk gylden farve – ca. 14 min.

Når bollerne er kølet af klippes et hul i bollen, og den fyldes med en af cremerne. Man kan desuden vælge at pynte sin fastelavnsbolle med lidt af cremen eller en glassur og lidt flormelis.

Fremgangsmåde creme:

Hindbærcreme:
Man pisker lidt flødeskum og iblander lidt sukker og mosede hindbær eller hindbærmarmeladen. Og voila: Så har du en færdig hindbærcreme på ganske få minutter.

Flødecreme:
Æggeblommer, sukker og vanilje piskes godt sammen. Mælken bringes til kogepunktet, og æggeblandingen hældes i under kraftig omrøring. Cremen sættes til afkøling i køleskab dækket med et stykke folie. Husk, at cremen skal være helt afkølet inden brug. Pisk fløde til flødeskum, og bland den afkølede kagecreme med lige dele flødeskum.

Klavs van Hauens vigtigste tips:

• Ælt ikke wienerdejen for meget. Dejen skal samles inden udrulning, men ikke meget mere. Hvis man ælter for meget, så bliver dejen sej og kan ikke danne flager

• Det kan være en god ide at rulle dejen ud i mindre stykker for bedre at kunne håndtere den

• Dejen og smørret skal have samme konsistens

• Flødecremen skal være HELT afkølet inden brug

• Hvis man ikke har mod på at kaste sig ud i at lave en wienerbrødsdej, så er et ok alternativ at anvende en tebolle til formålet – og de fleste børn elsker jo også teboller. Se opskrift på teboller nedenfor:

Opskrift på tebolle

½ liter lunt vand eller mælk

175 g melis

2 æg

250 g smør eller margarine

100 g gær

1 teske kardemomme

½ teske salt

1100 g hvedemel

Ingredienserne blandes grundigt sammen, og hvedemelet tilsættes. Det hele æltes godt - gerne i røremaskine, hvis man har sådan en. Dejen dækkes til og står til den er hævet til næsten dobbelt størrelse. Man deler dejen i små stykker på størrelse med et æg. Bollerne trilles og sættes på plade og pensles med æg. Sæt bollerne til hævning, til de er 2½ gang større. Pensl igen med æg. Bollerne bages ved 210 grader, til de har en gylden farve – ca. 10 min. Når bollerne er afkølede, kan de bruges på samme måde som wienerbrødsbollerne.

Om Reinh van Hauen:

RvH er et familieforetagende og blev grundlagt i 1876 på Gl. Kongevej 177 af Reinhard van Hauen. Deraf navnet Reinh van Hauen. Er siden gået i arv i fire generationer til James i 1934, Knud i 1960 og Klavs van Hauen i 1997, der i dag stadig styrer det lille RvH-dynasti. RvH sætter håndværket over alt andet og bager derfor stadig alt med håndkraft.