Så skadelig er mundtørhed

Du kan bl.a. få infektioner i munden, hvis du lider af mundtørhed.

En tår vand kan typisk afhjælpe den tørre fornemmelse, man kan have i munden. Men bliver tørheden ved med at drille, er der grund til at være opmærksom.Faktisk oplever 20 pct. af danskerne ofte at være generet af mundtørhed, og de fleste slår tørheden hen som en almindelig skavank.

Men tørheden kan faktisk have meget alvorlige konsekvenser. Risikoen for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader og infektioner i munden øges nemlig med tørheden.
 
- Man bør opsøge og fortælle det til tandlægen, hvis man oplever symptomer på mundtørhed. Sørger man for at komme til kontrol hos tandlægen regelmæssigt, kan man forebygge skaden - eller udbedre den inden den bliver værre. Tandlægen kan desuden vurdere, om der er behov for ekstra forebyggelse eller behandling, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand for Tandlægeforeningen.

Hvorfor får man gule tænder? Få svaret på Soendag.dk og gode råd til at undgå det.

Et symptom på alvorlige sygdomme 
Men mundtørhed kan også være et symptom på en række meget alvorlige sygdomme. Det er f.eks. diabetes og en gigtsygdom såsom Sjögrens syndrom, hvor kirtelvævet angribes af betændelse og dermed giver tørhed i mund og øjne.
Tørheden kan også være bivirkninger fra medicin, lyder det fra Danmarks Apotekerforening, der i samarbejde med
Tandlægeforeningen har kickstartet en kampagne om emnet.

- Hvis man er i tvivl om, hvilke bivirkninger ens medicin kan give, kan man altid spørge apoteket eller lægen. Når man har mundtørhed, er det vigtigt, at man husker at gå til tandlægen regelmæssigt, men også at man selv gør en indsats for at holde mund og tænder sunde, siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

På Familiejournal.dk kan du læse om et alternativt tip til en helt frisk ånde.
 
1,5 liter spyt gør det lettere at synke
Det er i øvrigt også meget almindeligt at føle sig tør i munden, når man er stresset, nervøs eller angst.

Ifølge Tandlægeforeningen producerer vi mellem 0,5 og 1,5 liter spyt i døgnet, og spyttet er bl.a. med til lette vores evne til at tygge, tale og synke maden, og så har det en betydning for vores smagssans samt nedbrydningen af den mad, vi indtager.

Nogle af de klassiske symptomer på mundtørhed kan være tørre læber, mund og svælg, dårlig ånde, sejt spyt eller et pludseligt øget behov for at drikke vand til maden og/eller om natten.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
HISTORISK BILLIGT: Få fast rente på 1%

HISTORISK BILLIGT: Få fast rente på 1%

26/08
Privatøkonomi

Spar penge: Få styr på dit boliglån

16/07
Privatøkonomi

Scor en formue: En halv million mere i pension

10/09
Privatøkonomi

Få bankbogen til at svulme

22/08