Så meget jul kan børnene magte

Få råd til, hvordan I får den bedste jul med børnene

Juleaften er der mange ting, der ikke er helt, som de plejer at være. Der er gaver, en masse slik og god mad. Og for børn rundt om i landet er det en aften, som de har set frem til i rigtig lang tid, og rigtig mange familier gør alt, hvad de kan for at give børnene den bedste jul.

Men lige meget hvor perfekt det hele ser ud, så kan de enorme mængder gaver, hvor der står børnenes navne på, slikskåle der bugner med julegodter og den lange aften ende med at blive alt for overvældende for børnene, lyder det fra Lola Jensen, der er familieterapeut.

Hun giver en række gode råd til børnefamilierne, så juleaften ikke ender med frustrerede børn, der har fået alt for meget sukker, og som ender i gråd sidst på aftenen, fordi de er for trætte til at overskue mere.

Undgå trætte børn sent på aftenen
- Planlægningen af juleaften skal tage udgangspunkt i det mindste barn, så den mindste også kan være med til at danse om træet og åbne gaver, inden barnet skal i seng. Så i stedet for at begynde at spise klokken 19, så skal man overveje at starte klokken 17 i stedet. Når gaverne er åbnet, og det mindste barn er puttet, så er der god tid til, at de voksne kan hygge sig med kaffe, og de ældre børn kan lege med deres julegaver. Der er jo ingen, der får en god juleaften, hvis der er skrig og skrål klokken 22, siger Lola Jensen til Alive.dk.

Vil du have hjemmelavet konfekt og kager, du kan lave med børnene, til jul? Få inspiration på Femina.dk

Så mange gaver skal der under træet
Og når det handler om de farvestrålende julegaver, så mener hun også, at man skal undgå, at der ligger alt for mange gaver til børnene under træet.

- Det er naturligvis forskelligt, hvad man kan overskue alt afhængig af, om man er fire eller ti år. Men lige meget alder, så synes jeg, at man skal prøve at lave en ramme for, hvor mange gaver børnene får. En ide er, at der er flere, der går sammen om at give en større gave. Men det er dog også vigtigt, at der ikke er for lidt gaver. Man skal huske, at juleaften er en aften, som børnene har set frem til, og de har haft en masse ønsker, så jeg synes, man skal finde et niveau mellem fire gaver og 10-12 gaver, siger hun.

Forvent ikke at børnene siger tak
Hun forklarer også, at bedsteforældre, onkler, tanter og andre glade givere ikke nødvendigvis skal forvente at få et mange tak for gaven tilbage fra børnene.

- Hvis ikke børnene husker at sige tak, så er det forældrene, der skal sige det. Juleaften er ikke aftenen, hvor der skal opdrages. Børnene skal helt sikkert lære at sige tak, og det lærer de fra deres forældre. Så det er vigtigt, at de voksne gør det, så børnene kan kopiere os, siger hun.

Det bliver en ganske speciel jul i det britiske kongehus. Læs hvorfor på Billedbladet.dk

Gem slikket og lad mandarinerne stå fremme
Hvis man også gerne vil undgå at børnene ender med at fylde sig med julekonfekt, slik og chokolade, så er Lola Jensens råd, at man simpelthen fjerner det fra bordet.

- Når selv vi voksne kan have svært ved at beherske os, når der er slik og julekonfekt på bordet, så er det helt sikkert sværere for børnene. Derfor skal man ikke lade slikskålen stå fremme i løbet af dagen, men i stedet lade en skål med mandariner stå på bordet. Og slikskålen, den stiler man først frem, når det skal spises, siger hun og fortsætter:

- Og så er der noget med mængderne, man skal tænke på. Man behøver ikke at fylde skålen helt op. Det kan nemlig sagtens se festligt ud, selv om skålen ikke er proppet med slik. Man behøver heller ikke stille en to liters sodavandsflaske på bordet til børnene, for så drikker de, til den er tom. I stedet får de en almindelig dåsesodavand til maden og måske en senere. Og de vil ikke føle sig snydt, siger Lola Jensen.