Så farligt er det for teenagepiger at ryge

Var du ryger i teenageårene, har du meget større risiko for at udvikle osteoporose (knogleskørhed, red.), når du bliver ældre.

Selvom du for længst har slukket cigaretten, kan din letsindighed i dine tidlige ungdomsår forfølge din knoglevækst mange år fremover. En ny undersøgelse peger på, at jo mere, du ryger i dine teenageår, jo dårligere udvikler dine knogler sig som voksen. Det betyder, at risikoen for osteoporose bliver større.

Det er en ny undersøgelse udført på Cincinnati Children's Hospital Medical Center (CCHMC), USA blandt 262 piger mellem 11 og 19 både rygere og ikke-rygere, der har givet de skræmmende resultater.

Sådan skal du spise, når du bliver over 40. For dit helbreds skyld. Se mere på Søndag.dk

Pigerne fik foretaget en årlig undersøgelse gennem tre år, hvor forskerne bl.a. målte deres indhold og niveau af mineraler i knoglerne. Alle pigerne gik ind i voksenalderen med lige store værdier af mineraler i kroppen, men som årene gik, ændrede niveauet sig. De kvinder, der havde røget mest i deres teenageår, viste sig nu gradvist at have lavere værdier og mindre knoglemasse end de andre kvinder.

Det viser sig i undersøgelsen, at selv relativt lidt rygning i teenageårene har en negativ effekt på niveauet af mineraler i knoglerne senere hen.

Folk med osteoporose risikerer i høj grad at få brud på hofter, i lænden, eller på det nederste af rygsøjlen. Og det er særligt knoglerne i disse områder, rygning har en negativ effekt på.

Test dig selv, om du har forhøjet risiko for knogleskørhed, på Soendag.dk