Risiko for autisme kan spores i spædbarnsgråd

Ved at optage et spædbarns gråd kan man høre, om det har en større risiko for at blive autist, når det vokser op.

Ny forskning peger på, at spædbørn, der har en forhøjet risiko for at udvikle autisme senere i livet, skriger på højere toner end andre små børn. Det skriver LiveScience.com

Gråden hos 39 små spædbørn, der var seks måneder gamle, er blevet undersøgt af en gruppe forskere ved Brown Alpert Medical School's Women & Infants Hospital i Providence, Rhode Island. 21 af de små børn havde en risiko for at udvikle autisme, fordi de havde ældre søskende, der led af det. De restende spædbørn havde ikke nogen i familien med lidelsen.

Nogle kvinder vælger bevidst børn fra. Mød en af dem, og find ud af hvorfor, på Femina.dk

Kan ikke høres med ørerne
Optagelserne af spædbørnenes gråd viste ved en computeranalyse, at de med autisme-risiko græd i et højere og mere varieret toneleje end de andre børn. Det gjaldt imidlertid kun, hvis gråden var fremkaldt af smerte fx i forbindelse med, at de væltede og slog hovedet. Forældrene vil ifølge forskerne sandsynligvis ikke være i stand til at høre forskellen ved hjælp af ørerne blot.

Tre af børnene viste sig at blive diagnosticerede med autisme i tre-årsalderen, og de var nogle af de børn, der havde gråd i det højeste toneleje.

Da der er tale om en mindre undersøgelse, skal der flere studier til at for at bekræfte forskningen. Men forskerne håber, at resultaterne kan være med til at forudsige en forhøjet autismerisiko så tidligt som muligt, så man kan gøre forsøg på at forebygge udbrud.

Sikker leg hæmmer børnenes udvikling. Læs mere i Renée Tofts klumme på Femina.dk