Planlæg den smukkeste sommerhave nu

Det er nu, du skal i gang med at planlægge den smukke sommerhave. Her får du tips til, hvad du kan gøre allerede nu for at få den flotteste have til sommer.

Hvilken farve skal din hortensia have i år?
Drømmer du om en svagt rosa hortensia til næste sommer, så giv dem, du har i haven kalktilskud fra nu af og til maj. Foretrækker du dem blå, så plant dem i ren spagnum og strø en anelse aluminiumssulfat (ca. 1 gr aluminiumsulfat per kvadratmeter i bedet) omkring dem i forår og efterår. Husk at dække med gran eller andet vinterdække, når der er hård frost på vej, ellers kan hortensiaen fryse så meget, at blomsterknopperne bliver ødelagt.

Dyrk de gode køkkenhave-tanker
Vinter betyder tid til planlægning. Lav en liste over de afgrøder, du kunne tænke dig i år i køkkenhaven. Tegn køkkenhaven op og se, om der er plads til det hele. Husk! Dyrkes afgrøderne som blandingskultur, vil der være plads til mere. Har du dårlig erfaring med bestemte afgrøder, så drop dem. Har du problemer med snegle, der spiser bestemte afgrøder, så find alternativer.

Lav dit eget krydderurtebed – læs hvordan du bedst anlægger bedet på isabellas.dk

Om at fælde et træ
Skal du selv fælde træer i din have, så gør det nu, hvor det bladløse træ er nemmere at overskue. Sørg for at have hjelm på og tjek, at du kan komme på sikker afstand af træet, når det falder. Fjern grene og ris, så de ikke ligger i vejen, hvis du hurtigt skal væk, og undgå at fælde træer i stærk blæst. Vindstød kan få træet til at falde i en anden retning end planlagt. Arbejd altid sammen med andre, så hjælpen er nær i tilfælde af uheld. Skov- og Naturstyrelsen udbyder også kurser i træfældning. Tjek på nettet.

Trim hækken
Har du en hæk eller busk, som er ranglet og grim eller er blevet alt for bred og høj, er det nu, du skal i gang med sav og saks. Klipper du meget af planterne i sommerperioden, vil de kun lige danne den mængde nye skud, der skal til for at kunne opretholde fotosyntesen. Klipper du dem derimod ned om vinteren, vil planterne reagere helt anderledes i foråret, når de vågner af vinterdvalen. Planterne vil bryde fra alle synlige og usynlige knopper, og dermed blive tætte og flotte igen.

Gå på frøjagt
Kig på internettet og lad dig inspirere af tekst og billeder eller tag på en frøshoppetur og se, hvad de forskellige frøfirmaer har at byde på. Bag på alle frøposerne kan du læse såtidspunkter og eventuelle udplantningstidspunkter nøje angivet. Så med frøposerne i hus, kan du planlægge dine bede og skrive i kalenderen, hvornår hvad skal plantes.

Det kan du gøre for haven i februar – se ISABELLAS’ havekalender