Pernille Aalund: Sådan får du et job

Masseproducerede ansøgninger får dig ikke forrest i jobkøen, mener topchef Pernille Aalund, der her giver sit bud på, hvad du skal gøre i stedet for.

En ansøgning krydret med et cv og eventuelt et par anbefalinger. Det er den traditionelle måde at søge job på, men den er ikke altid tilstrækkelig. Mennesket bag drukner alt for ofte i de formelle papirer, mener Aller Medias innovationsdirektør, Pernille Aalund, der i denne uge er med til at udfordre vanetænkningen i projektet ’Jobmatch’ på DR1.

Nøglen til at få et job er at tro egne evner, og fortælle om dem på en ny måde, mener hun.

- Man skal ikke være bange for at lave en personlig ansøgning, og vise flere sider af sig selv. I Danmark har vi en ’ned med nakken’-kultur. Det betyder, at folk er lidt bange for at stikke næsen frem. En af de bedste egenskaber man kan have er dybt og ægte engagement. Glem den ekstreme ydmyghed, og beskriv styrker og svagheder med kulørte ord.  Ellers bliver det ekstremt leverpostejsagtigt. Drop de lange forklaringer om de negative ting i fortiden, og hav fokus på det positive. Man skal kunne mærke mennesket, siger Pernille Aalund til Alive.dk

På Femina.dk kan du få svaret på, hvordan du får løn som en mand

I forbindelse med ’Jobmatch’ fik Pernille Aalund over 100 ansøgninger fra håbefulde jobsøgende danskere. Fælles for dem alle var, at der intet stod om ansøgernes køn, baggrund, alder eller uddannelse. De tre topchefer fra Aller, Toms og Grundfos, der medvirker i ’Jobmatch’ kunne derfor kun vurdere de potentielt kommende kollegaer ud fra deres svar på en række spørgsmål. Og Pernille Aalunds opmærksomhed blev fanget af kreative formuleringer som ’organisatorisk spradebasse’ og ’man får ikke et job, man tager et job.’

Cv’et betyder noget
Selvom Aller Medias autodidakte direktør helst vil se på personen fremfor et eksamensbevis, er der jobs, hvor en bestemt uddannelse er en nødvendighed, men det forhindrer ikke arbejdsgiverne i at tænke på en ny måde, fastslår hun.
 
- Mange jobs kræver selvfølgelig en bestemt viden, men man kan sagtens tænke på nye måder. Vi er desværre fastlåste i vores tankemønstre. Det er lidt som med kærlighedslivet. Mange af os skriver nærmest en poesibog med forventninger allerede som teenagere. Arbejdsgivere har ofte en klar profil af kommende medarbejdere, men vi har brug for at gøre tingene på en ny måde. Og det kan man ikke, når man altid går efter det samme, siger Pernille Aalund.

De fleste chefer har en formaliseret tilgang til det at ansætte nye medarbejdere. For Pernille Aalund har det ofte været lidt anderledes.

- Jeg har rekrutteret på den måde i årevis.  Jeg kan tænde på et menneske, jeg møder i en elevator og tænke: ’der er enormt mange idéer, enormt meget potentiale. Det må kunne bruges til et eller andet.’ Meget af mit personale er blevet rekrutteret på tilfældigheder, siger hun.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet var der 165.200 ledige i september måned.

Det kan være usundt for dig at se op til markante kvinder. Læs hvorfor på Femina.dk