Perfektionisme fører til overspisning

Noget tyder på, at perfektionister har markant flere spiseflip end andre

Er du alt for kontrolleret omkring dine spisevaner, kan det faktisk øge risikoen for, at du får deciderede spiseflip og dermed bliver overvægtig.

Forskere fra Ghent-universitetet i Belgien har undersøgt, hvordan 100 unge studerende reagerede på at blive manipuleret til enten at indtage en perfektionistisk indstilling eller en fleksibel, ikke perfektionistisk indstilling. De blev fulgt i 24 timer.

- Det viste sig, at perfektionisterne havde markant flere spiseflip end de fleksible. Forskerne konkluderer, at perfektionisme er den direkte årsag til spiseforstyrrelser. Det er bekymrende, i og med mange moderne slanke- og kostsystemer faktisk er en slags indlært perfektionisme, ligesom i det psykologiske eksperiment. Forskellen er bare, at man på kuren ikke får lov at komme ud i friheden igen efter et døgn. Man bliver isolationsfængslet på livstid, forklarer Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og sundhedsskribent i FEMINA.

Læs på Femina.dk, hvorfor slankekure gør det rigtig svært for dig at tabe nogle kilo

Man skal lære at være fleksibel
Han peger på, at perfektionisternes spiseflip er en modreaktion på den overdrevne selvkontrol, som mange prøver at leve efter.

- Det er psyken, der prøver at opretholde balancen ved at svinge mellem de to yderpoler mellem den overdrevne selvkontrol og det totale kontroltab. Rigtig slemt bliver det, hvis man har en perfektionistisk personlighed i det hele taget. Så vil man blive draget af de kontrolbaserede kost-regimer, og den dobbelte perfektionisme kan så føre til dobbelt så meget overspisning. Og dobbelt så meget overvægt, peger Per Brændgaard på.

Han mener, at løsningen er, at man giver slip på sine perfektionistiske tanker og langsomt lærer at være fleksibel omkring sine madvaner. Det betyder, at man ikke længere er så blind omkring ens madvaner og ikke nødvendigvis føler sig skyldig, fordi man er kommet til at spise noget usundt.

For den onde cirkel med at spise virkelig sundt og få et ædeflip i ny og næ er usund og kan faktisk føre til en spiseforstyrrelse på længere sigt, lyder det fra ernæringseksperten.

Er det egentlig usundt at spise frugt? Få Per Brændgaards svar på det spørgsmål på Femina.dk