Osten på julebordet kan være et fedt bekendtskab

Spring ostebordet over til julefrokosten og spar en hel del kalorier

Julefrokoster afsluttes traditionsvist med et stort lækkert ostefad. Der er sjældent mager ost at finde på dette bord, oftest er det endda nogle af de fedeste med et meget højt indhold af kalorier. Når man i forvejen har spist en del af den gode julemad, så kan det være, at det lige præcis er osten, der skal springes over.

Mager ost er en svær vane
Det er for mange svært at vænne sig til, at magre oste skal være en del af hverdagen. De fleste siger, at der mangler en cremet konsistens. Af alle de kostråd som vi vejleder med, så er det, at spise en mere mager ost åbenbart noget af det sværeste.

Læs diætistens råd til hvad du skal spise inden julefrokosten på SlankeDoktor.dk

Sådan afkoder du fedtet i ost
At fedtindholdet i osten udgør ca. halvdelen af det tal, der står foran "plusset".

En ost med 30+ indeholder 15-17 g fedt pr. 100 g, mens en ost 45+ indeholder fra 25-27 g fedt pr. 100 g. Vælger du de bløde smøreoste, er fedtindholdet noget lavere, da der er mere væske i osten. En Buko Reje smøreost med 40+ indeholder kun 17 g fedt pr. 100 g, og er derfor blevet til en mager ost. Til gengæld så kan du få oste helt op til 70+, og de har altså mindst 35 g fedt pr. 100 g.

Her kommer en lille liste over de mest fede oste:

Gouda: Det er en meget fed ost, og det er som regel også en ost, vi gerne spiser tykke skiver af. Den er typisk 50+ og har et fedtindhold på 27 g pr. 100 g.

Gorgonzola: Blåskimmelosten er én af de fedeste oste, du kan smøre på brødet. Den er typisk en 70+-ost, og dermed indeholder den faktisk ca. 44 g fedt pr. 100 g. Til sammenligning har smør 80 g fedt.

Emmentaler: Den faste ost er typisk en 45+-ost og indeholder 29 g fedt pr. 100 g.

Cheddar: Det er en god smelteost, men den har også et højt fedtindhold. En cheddarost hedder typisk 50+ og har et fedtindhold på 33 g fedt pr. 100 g.

Vil du holde vægten eller smide et par kilo, så læs hvordan på SlankeDoktor.dk

Mozzarella:
Den bløde smelteost er lækker i salater, men den er også ideel i madlavningen i en revet udgave. Den kan fås i flere varianter, men den fedeste, som er lavet på sødmælk, har et fedtindhold på omkring 22 pct. Men er en del af indholdet lavet på skummetmælk, har den en fedtprocent på 16 pct.

Feta/salattern: De fås også i forskellige udgaver. Men en typisk fast feta på 45+ indeholder 25 g fedt pr. 100 g.

Brie: Brieoste kan også købes i både fedtfattige og meget fedtholdige varianter. Den bløde brie på 60+ indeholder 34 g fedt pr. 100 g og er tit den, der bliver brugt til en osteanretning.

Mellemlagret ost: En typisk mellemlagret ost er på 45+. Den indeholder ca. 27 g fedt pr. 100 g.

Parmesan: Hele 25,8 pct. af en parmesanost består faktisk af fedt, og dermed bliver den hårde ost én af de mest fede oste, du kan spise. Heldigvis er det en ost, vi typisk kun bruger i små mængder såsom topping på en salat.

Det bedste råd i forhold til julefrokosten er at nøjes med at spise af frugten, når du kommer til den sidse ret. De fleste er allerede mætte på det tidspunkt, så overvej om du har behov for mere.