Onlineshopping afslører dine julegaver

Din computer sladrer om dine køb på nettet, og afslører dermed hemmeligheden bag dine julegaver.

Alle er vilde med overraskelserne juleaften men takket været internettet, er det at holde gaverne hemmelige en større og større udfordring.

Få inspiration til 15 lækre julegaver på IN.dk

For enhver computerbruger er det ikke svært at gætte, at onlineudbyderne sporer, hvad du køber, og overstrør dig med links med de samme eller lignende varer.

- Den største skurk er en form for forbrugermønster kaldet programmeret køb. Det følger dig i bund og grund rundt, siger Clark Fredricksen, der er direktør for den britiske markedsundersøger eMarketer.com til NBC News.

Julegaverne bliver afsløret

Takket være deres indsats vil enhver, der bruger din computer efter dig blive overstrømmet med links til varer der ligner den, du lige har købt, og ødelægger dermed overraskelsesmomentet ved jul.

Over de seneste år er der sket et boom i onlineshopping, og tilbudsjægere har brugt hele otte millioner kroner bare på den 1. december.

Læs om 12 sunde julegaveønsker på IN.dk

Men selv om reklamer kan spore, hvad du køber, så kan det ikke spores, hvem der bruger din computer.

X-Box blev afsløret

Bruger du derfor din computer til at købe din søn en X-Box, og går han efterfølgende på internettet, bliver han bombarderet med reklamer for spillekonsoller.

Derfor bliver han nok ikke helt så overrasket, når han netop finder sådan en under træet den 24. december.

Det er slet ikke nyt for den skuffede onlineforbruger Peggy Chenoweth der fortæller NBC News, at hun selv har oplevet, at hendes julegave blev afsløret.

- Hvis du deler din computer med nogen, så er det næsten umuligt at holde det, du køber hemmeligt for nogen, siger hun.

Læs om julegaveæsker i skønhedens tegn på IN.dk

Sidste år købte hun nemlig en X-Box i julegave til sin mand og søn, men det blev afsløret før den store aften takket være reklamerne online.