Muffinsforme kan indeholde farlige stoffer

Bare tanken om at farlige stoffer har været i nærheden af de kager, du serverer til børnefødselsdagen, er forfærdelig for de fleste.

Ikke desto mindre indeholder hele to af de muffinsforme, som forbrugerbladet TÆNK har testet, flourforbindelser.  Disse stoffer gør emballage fedt- og vandskyende og kan derfor gøre det lettere at fjerne den bagte kage fra formen. Men flourstoffer er kendte for at kunne hobe sig op i vores kroppe og skade helbredet.

Ifølge Forbrugerrådet bør den slags stoffer ikke findes i fødevareemballage. Også selvom det ikke er påvist, at flourstofferne bliver overført til madvarerne i en sundhedsskadelig mængde. Heldigvis er det kun to af de ti forme, som TÆNK har testet, der har stofferne i sig.

Se hvilke muffinsforme, der klarede sig bedst i testen, på TÆNK’s hjemmeside

- Det glæder mig, at så mange af muffinsformene ikke har fluorforbindelser. Det viser, at de er unødvendige, og derfor skal de fjernes fra emballagen, siger miljøpolitisk seniorrådgiver Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet til TÆNK og fortsætter:

- Fødevarer skal ikke i kontakt med farlige stoffer. Og selv om stofferne måske ikke vandrer over i fødevarerne i sundhedsfarligt omfang, så kommer de ud i miljøet før eller siden, og der er de også uønskede, siger han.   

Muffinsforme i silikone er lette at bruge og kan genanvendes. Køb dem i Feminas shop

Vi overholder loven
De to muffinsforme, der indeholder den farlige kemi, er henholdsvis fra Dr. Oetker og Dansk Supermarkeds mærke Windsor. Dansk Supermarked meddeler TÆNK, at man ikke i fremtiden vil have muffinsforme på hylderne med flourforbindelser. Hos Dr. Oetker er man imidlertid af en anden holdning.

- Vi er selvfølgelig meget bevidste om fluorerede stoffer, og vi er altid glade for at have medspillere i beskyttelse af vores forbrugere. Men Dr. Oetker følger loven, og fluorstofferne har en række fordele, der øger brugsværdien. Det er heller ikke indholdet af fluor, der er det vigtige, men om det kan overføres til fødevaren. Og vi har dokumentation, der garanterer, at dette ikke sker, siger Dr. Oetkers administrerende direktør Georg Parsbo.

Her er fem fødevarer, du bør købe økologiske. Se dem på Femina.dk