Mandag morgen: Er du klar til et jobskifte?

Er mandag morgen blevet det værste, du ved, fordi så skal du på arbejde igen? Er lønsedlen din største motivator i dit arbejdsliv? Så er det nok på tide med et nyt job…

Mon ikke vi alle har både gode dage og dårlige dage på arbejde? Dage med spændende opgaver og gode oplevelser, og dage med kedelige rutineopgaver og sure mennesker i telefonen. Sådan vil det nok altid være. Men går de dårlige dage hen og bliver en permanent tilstand, så er det på tide at stoppe op!

Den rette hylde?
Pia Markersen er ledelseskonsulent, karrierecoach og indehaver af coachingvirksomheden Karrieretvivl.dk, som netop specialiserer sig i den tvivl, vi mennesker kan have, når vi står midt i et karrieremæssigt vadested.
- Rigtig mange af mine klienter er kvinder i alderen 35 til 50 år. Det er som om, at det er lige præcis i de år, at vi gør os en masse tanker om vores karriere, fortæller Pia Markersen til Oestrogen.dk og fortsætter:
- Men det er jo heller ikke så underligt. For det er jo typisk dér, midt i livet, at man begynder at gøre sig tanker om, om man i det hele taget er landet på den rette hylde.

For gammel til at skifte
Mange af de kvinder, Pia Markersen møder, har samtidig sætningen ”hvis jeg skal skifte til noget andet, skal det være nu” kørende i hovedet. De føler lidt, at det er ved at være sidste chance.
- Der hersker en frygt for at blive for gammel til at skifte job eller profession, og det hænger da sikkert sammen med, at vi hører så meget om, at når man er over 50, så bliver det svært at få et nyt job. Selvfølgelig er der nogle ting, der bliver sværere med alderen, men det er jo ikke hele sandheden. Netop folk i den alder har så utroligt mange kompetencer - og stadig masser af arbejdsår tilbage. Der er ingen grund til at gå i panik. Men selvfølgelig heller ingen grund til at vente, hvis tiden er inde til et skifte.

Hvad driver dig som menneske? Læs mere på oestrogen.dk

På vej ned med flaget
Pia Markersen fortæller videre, at det er hendes erfaring, at de, som går med tanker om et jobskifte, typisk kan deles op i to grupper. Den ene gruppe er dem, som virkelig har det skidt på arbejdet. Som mistrives, måske kæmper med stress, har det dårligt med kollegaerne og i det hele taget simpelthen er ved at gå ned med flaget. Overblikket er for længst forsvundet og selvtilliden er helt i bund. Så selvom det kan virke temmelig åbenlyst, at de ville have godt af at få et andet job, så har de slet ikke kræfter eller overskud til at gøre noget ved det. Og det er heller ikke sikkert at et jobskifte er det rigtige.

Nissen flytter med
- Det er vigtigt at få set årsagerne til mistrivslen efter i sømmene, for der kan være tale om nisser, der bare flytter med hen i det nye job. Hvis problemet måske slet ikke er arbejdet i sig selv, men snarere handler om, at du har svært ved at slå i bordet og få dine ønsker og krav i gennem, så bliver det jo næppe bedre det næste sted.

Lyver du for andre? Og måske også for dig selv? Læs mere på oestrogen.dk

Hvad vil du egentlig?
- Den anden gruppe har det ikke så slemt på deres arbejde. Det går faktisk ok. Men de føler, at de har mere at byde på. Føler måske, at de ikke bliver udfordret nok, og er slet ikke sikre på, om de egentlig er havnet på den rette hylde, fortæller Pia Markersen.
- I denne gruppe handler det først og fremmest om at blive klar over, hvad det egentlig er man savner. Hvad man gerne vil. Og det kan faktisk være rigtigt svært. Og for de fleste det kræver også en god portion mod at forlade et godt og trygt job for at springe ud i noget nyt og ukendt.

Overvejer du et jobskifte, så...
Uanset om du er ved at køre helt ned over dit nuværende job eller om du bare er lettere træt af det, så er Pia Markersens anbefalinger disse:

1. Stil skarpt: Find ud af, hvad du kan og vil. Hvad gør dig glad, giver mening og energi? Hvornår bruger du dig selv allerbedst og bidrager mest?

2. Vær bange: Et jobskifte rummer mange ubekendte, og det gør mange af os nervøse og usikre. Det er svært, men det er ok og helt igennem menneskeligt. Se på det, der gør dig bange i stedet for at benægte det. Så kan du give din frygt et realitetstjek - og lade dit mod klare resten.

3. Ryd op: Har du nogle måder at tænke eller handle på, som spænder ben for dig i dit job. Det er dine nisser - og de flytter med til dit næste job, hvis du ikke får ændret på det.