Kvinder får fjernet begge bryster uden grund

Brystkræft er en af de hyppigste kræftformer blandt kvinder på verdensplan. En del af dem vælger at få fjernet begge bryster, både det syge og det raske, for at forhindre kræften i at komme tilbage. Men i 70 procent af tilfældene bliver det raske bryst fjernet uden nogen reel grund. Det viser en ny undersøgelse fra University of Michigan ifølge Sciencedaily.com

Overvægt øger din risiko for at få brystkræft. Læs hvorfor på Oestrogen.dk

De amerikanske forskere har undersøgt 1.446 kvinder, der alle blev behandlet for brystkræft uden tilbagefald.  Hver femte af dem, der fik fjernet et bryst, fik også fjernet det raske.  Det er ofte sket uden grund. Kvinderne er bange, men er ikke klar over, at det ofte helt er uden risiko at beholde det raske bryst, forklarer lederen af undersøgelsen.

- For kvinder, der ikke har en lang familiehistorie eller er gendisponerede for brystkræft, mener vi ikke det er passende at få det raske bryst fjernet. Mange får det gjort, selvom det er virkningsløst, siger Ph.d.  Sarah Hawley ifølge Sciencedaily.com.

Forskerne mener, der skal bedre information til, så kvinder ikke får en opfattelse af, at det gør en forskel at få bortopereret det raske bryst.

Hvert år får 4.700 danske kvinder konstateret brystkræft.

En blodprøve kan afsløre om brystkræften er på vej tilbage. Læs mere på Soendag.dk