Kvinder er bedst til at se depressionstegn

Der er stor forskel på, hvordan mænd og kvinder tolker tegn på, at en depression er under opsejling. Mænd kan ikke se, at andre mænd er deprimerede, viser ny undersøgelse.

Efterhånden som vinteren nærmer sig, begynder mange at vise tegn på en vinterdepression. Men når det rammer en mand, er der stor risiko for, at det ikke bliver opdaget. En undersøgelse fra University of Westminster i London viser nemlig, at kvinder er langt bedre til at opdage tegn på depression.

Den mandlige andel af de 1.218 forsøgspersoner kunne kun genkende tegnene, hvis den deprimerede var en kvinde. De kvindelige deltagere spottede tegnene hos begge køn.

På Femina.dk kan du få gode råd til, hvordan du slipper for vinterdepressionen

Undersøgelsen viser, at der stadig er en helt bestemt opfattelse af hvem, der bliver ramt af psykiske problemer, mener en dansk ekspert.

- Det ligger dybt i vores kultur, at kvinder kan blive deprimerede og mænd bare skal tage sig sammen, siger centerchef på Psykiatrisk Center København og formand for PsykiatriFonden, Anne Lindhardt, til Alive.dk

Henriette Zobel har efter eget udsagn været i et sort hul. Læs hvordan hun kom op igen på Soendag.dk

Mænd er indadvendte
Anne Lindhardt mener, at kvinder generelt er bedre til at håndtere sygdomme. Mænd er tavse omkring det, og det påvirker deres syn på depressioner, mener hun.

- Kvinder har generelt mere fokus på at søge hjælp. Jeg tror, det er mere tabubelagt for mænd at have psykiske problemer. Kvinder har lettere ved at erkende deres egne følelser og sætte ord på. Mænd reagerer ofte mere indadvendt, og begynder for eksempel at drikke, siger hun.

Ifølge Anne Lindhardt er der, over de sidste 10 år, sket en lille stigning i antallet af mænd, der får konstateret en depression – formentlig fordi de er blevet bedre til at søge hjælp. 

Det anslås, at omkring 500.000 danskere hvert år bliver ramt af en eller anden form for depression.