Kvindelige politikere har det hårdere end mænd

En svensk afhandling konkluderer, at kvindelige politikere bliver behandlet hårdere i medierne end deres mandlige kollegaer. En dansk ekspert er enig, og bruger blandt andre Helle Thorning-Schmidt som eksempel.

Politikere må en gang imellem finde sig i at være centrum for mediestorme, der raser på avisernes forsider, i radio, i tv og på internettet. Og kvindelige politikere må nærmest forvente en medieorkan, når deres dårlige sager eksploderer i medierne. En svensk forsker har kigget på dækningen af 92 politiske skandaler mellem 1997 og 2010 – i alt 4.345 avisartikler fra Sveriges fire største aviser - og konklusionen er, at medierne går hårdest til kvindelige politikere. 

- Kvinder tilskrives oftere højere moral end mænd. Det kan være godt, men i politiske skandaler vækker det mere opmærksomhed. Kvinders skandaler handler ofte om noget, som er sket i deres privatliv. Mænds skandaler handler ofte om noget, de har gjort i deres job, siger forskeren Tobias Bromander i en pressemeddelelse. 

Ifølge en dansk ekspert, er tendensen den samme i herhjemme.

- Det er noget, jeg har ment i mange år, men jeg har indtil nu kun kunne bevise det ved at komme med eksempler, siger forskningschef i samfundsvidenskab på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, til Alive.dk

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager synes politik er noget møg. Læs forklaringen på Femina.dk

Forskningschefen mener det skyldes de traditionelle kønsroller.

- Vi har stadig nogle kønsroller, der sætter manden over kvinden. Det kan aflæses i statistikken. De fleste politikere er mænd og mange af samfundets eliter er mandsdomineret. Det gælder blandt andet for forskningsverdenen, embedsværket, dommere, bestyrelser og kulturlivet, siger han.

Fra mistillidsvotum til formand
Roger Buch fremhæver de seneste års skandaler i Det Konservative Folkeparti. I 2011 gik Lene Espersen af som formand efter ballade omkring en familieferie.

Formandsposten blev overtaget af Lars Barfoed, der ellers måtte trække sig som Familie- og Forbrugerminister i 2006 efter afsløringer af sjusk hos Fødevarekontrollen. Dengang gik bølgerne så højt i Folketinget, at der blev stillet et mistillidsvotum til ham. Det blev dog ikke stemt igennem.

Den tidligere minister Henriette Kjær trak sig, også i 2011, tilbage fra den magtfulde post som de konservatives politiske ordfører efter det kom frem, at hun havde rod i privatøkonomien.

Rod i økonomien var der også Økonomiministeriet, da venstremanden Anders Fogh Rasmussen følte sig nødsaget til at gå af som skatteminister i 1992 efter beskyldninger om kreativ bogføring. Ni år senere blev han valgt som Danmarks statsminister – en post han havde indtil 2009.

- Der findes ikke så mange kvindelige politikere, der er blevet væltet og senere kommet tilbage. Til gengæld er det sket for en del mænd. Der er en tendens, siger Roger Buch.

På Soendag.dk kan du få svaret på, hvorfor Helle Thorning Schmidt altid vil have en base i Danmark

Vi skal ikke mere end nogle dage tilbage i tiden for at finde det seneste eksempel, mener eksperten. Kritikken af statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale er helt forfejlet hvis man sammenligner med talen fra den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, forklarer han.

- De sidste to år har politiske kommentatorer kritiseret Helle Thornings nytårstaler for at være for ukonkrete. Men den kritik er skudt helt ved siden af. Når nytårstalen bliver holdt, er regeringen i fuld gang med sit arbejde. Gennem historien har de fleste nytårstaler været helt nede på jorden, og uden en politisk dagsorden. Helle Thorning blev kritiseret for at holde en nytårstale, som den skal holdes. Lars Løkke  gjorde noget helt usædvanligt i sin nytårstale i 2010, da han præsenterede nye initiativer, fordi han var desperat og bagud i meningsmålingerne. Så det er ham, man skulle have kritiseret for at bruge talen til noget, som den normalt ikke bruges til, siger Roger Buch.

Respektløse journalister
Hver tirsdag holder statsministeren pressemøde.  Det er efterhånden blevet en tradition, som den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen skød i gang. Helle Thorning-Schmidt viderefører pressemøderne i sin regeringsperiode, men der er en bemærkelsesværdig forskel på respekten fra journalisterne, mener Roger Buch.

- Det er slående så aggressive, journalister er overfor hende. Vi taler om landets statsminister, der bliver afbrudt midt i at svare på journalisternes spørgsmål. Det fandt aldrig sted under Anders Foghs pressemøder. Jeg synes, journalisterne har meget mindre respekt på Helle Thornings pressemøder, siger han.