Kvindelig dukke skal gøre din bil mere sikker

Svenske eksperter er ved at udvikle en kvindelig testdukke, der kan bruges ved kollisionstest af biler.

Når du kigger på ny bil, stiller du formentlig ret høje krav til sikkerheden. Og for kvinder bliver den måske endnu bedre fremover, skriver NRK.

Som et led i sikkerhedstesten, bliver alle nye biler udsat for kollisionstests, der afslører hvor godt fører og passagerer er beskyttet ved en påkørsel. Indtil nu har dukkerne, der bliver brugt ved disse tests været designet efter mandekroppen, men nu er svenske eksperter gået i gang med at udvikle en kvindelig testdukke.

Målet er, at bilerne også skal vurderes på hvordan de beskytter kvinder.

Der er især en afgørende forskel på mande- og kvindekroppen, som de nuværende testdukker ikke tager højde for, forklarer forskeren bag projektet.

- Fordi kvinder er lettere end mænd, får de et hurtigere ryk fremad, og hastigheden bliver større. De bliver også kastet fremover med en større kraft ved en påkørsel, siger Anna Carlsson fra Chalmers tekniska högskola til NRK.

Svenske undersøgelser har blandt andet vist, at kvinder oftere får piskesmældsskader efter påkørsler end mænd.

Hvis du har ondt i nakken, er det en god idé at lave øvelser i arbejdstiden. Find guiden på Soendag.dk

Den nye testdukke, der har fået det knapt så feminine navn BioRID 50 F, er indtil videre kun en prototype. Forskerne håber dog, at de med hjælp fra blandt andre bilproducenten Volvo, kan udvikle den til at blive en brugbar udgave.

- Forhåbentlig vil det udvikle sig til en testmetode, som også omfatter kvindedukker. Det kan tilskynde bilproducenterne til at lave beskyttelsessystemer, som automatisk tilpasser stolen til personen, der sidder i den. Det kan mænd og kvinder med forskellige kropsstørrelser have gavn af, siger Anna Carlsson.

Det anslås, at mere end 6.000 danskere hvert år får et piskesmæld som følge af en trafikulykke.

Hvis du er dårlig til at køre bil, er det måske ikke din egen skyld. Få forklaringen på Psykologimagasinet.dk