Kunstige sødestoffer giver ikke kræft

I mere end 20 år har man diskuteret om sødestoffet Aspartam er kræftfremkaldende. Samtidig har det fået skyld for at være medvirkende til for tidligt fødte børn og meget andet.

Langt om længe er der noget der tyder på, at Aspartam endelig bliver helt frikendt for alle disse ikke 100 % underbyggede påstande.

Det ventes at det til sommer bliver helt frikendt. Det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som har bedt en gruppe forskere om at revurdere sødestoffet. Undersøgelsen er stadig i gang men alt tyder på at Aspartam ikke er usundt i de tilladte mængder.

Læs mere om sukker, sodavand og lightprodukter på slankedokktor.dk

Aspartam findes især i light sodavand. Aspartam er kendt som det sødestof, som giver den mest ægte sødme set i forhold til sukker. Aspartam findes også under navnet Nutra Sweet og søder ca. 200 gange så meget som sukker.

Dette er rigtig gode nyheder til den store procentdel af os, som har et par kilo for meget på sidebenene og gerne vil nyde en sodavand i ny og næ. En light sodavand helt uden kalorier og som ikke længere er specielt usund kan give stor tilfredsstillelse i en hverdag, hvor kalorietælling og påpasselighed ellers er en del af dagsordenen.

Light betyder ikke vægttab: Læs mere på slankedoktor.dk

Man kan derfor uden problemer faktisk nyde en halv liter sodavand hver dag. For at nærme sig grænseværdierne for, hvad der begynder at blive usundt, skal der flere hele liter light sodavand til dagligt. Det i sig selv ved de fleste godt, at det ikke er sundt.

Du finder også Aspartam i fx sukkerfri marmelade, sukkerfri slik, light saft, enkelte morgenmadsprodukter og light yoghurt.